Είναι η φυματιώδης σηψαιμία
Η κεγχροειδής φυματίωση, ICD-10 Α19 είναι μία μορφή της φυματίωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από διασπορά στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και από μικρό μέγεθος βλαβών (1-5 mm). Η ακτινογραφία θώρακος δείχνει μικροσκοπικά διηθημένα σημεία σε όλα τα πεδία των πνευμόνων σαν σπόρους κεχριού “κεγχροειδής φυματίωση”. Η κεγχροειδής φυματίωση μπορεί να μολύνει οποιοδήποτε όργανα, όπως πνεύμονες, ήπαρ και σπλήνα. Η κεγχροειδής φυματίωση αποτελεί το 2% όλων των περιπτώσεων της φυματίωσης και αναλογεί στο 20% του συνόλου των περιπτώσεων εκτός της πνευμονικής φυματίωσης.
Η κεγχροειδής φυματίωση, δηλαδή είναι η πρώιμη, μεταπρωτοπαθής φυματιώδης σηψαιμία, λόγω αιματογενούς διασποράς.
Συνήθης πορεία, οξεία, χρόνια, διαλείπουσα.
Αιτιολογία κεγχροειδούς φυματίωσης
-Αιματογενής διασπορά πρωτοπαθούς φυματίωσης
-Διασπορά ενεργοποιημένης παλιάς φυματιώδους λοίμωξης
Η κεγχροειδής φυματίωση είναι μια μορφή φυματίωσης λόγω μόλυνσης από το Mycobacterium tuberculosis που ταξιδεύει προς εξωπνευμονικά όργανα, όπως το ήπαρ, τη σπλήνα και τα νεφρά. Αν και είναι κατανοητό ότι τα βακτήρια εξαπλώνονται από το αναπνευστικό σύστημα, στο λεμφικό σύστημα, ο μηχανισμός με τον οποίο συμβαίνει η εξάπλωση δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η φυματική λοίμωξη στους πνεύμονες οδηγεί σε διάβρωση του επιθηλιακού στρώματος των κυψελιδικών κυττάρων κι έτσι εξαπλώνεται η λοίμωξη σε μία πνευμονική φλέβα. Μόλις τα βακτήρια φθάσουν στην αριστερή πλευρά της καρδιάς εισέρχονται στην συστηματική κυκλοφορία, πολλαπλασιάζονται και μολύνουν εξωπνευμονικά όργανα. Μόλις γίνει η μόλυνση, η κυτταρική ανοσοαπόκριση ενεργοποιείται. Οι μολυσμένες θέσεις περιβάλλονται από μακροφάγα, τα οποία σχηματίζουν κοκκίωμα, δίνοντας την τυπική εμφάνιση της κεχροειδούς φυματίωσης.
Εναλλακτικά, τα βακτήρια μπορούν να προσβάλλουν τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τις πνευμονικές κυψελίδες και εισέρχονται στους λεμφαδένες. Τα βακτήρια, στη συνέχεια, μπαίνουν σε μια συστηματική φλέβα και τελικά φθάνουν στη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και προκαλείται με τον ίδιο μηχανισμό η “κεγχροειδής” εμφάνιση.
Τα σημεία και συμπτώματα της κεχροειδούς φυματίωσης
Ο ασθενής με κεχροειδή φυματίωση παρουσιάζει μη ειδικά συμπτώματα (βήχας και διόγκωση των λεμφαδένων). Η κεχροειδούς φυματίωση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει διόγκωση του ήπατος (40% των περιπτώσεων), διόγκωση σπλήνα (15%), φλεγμονή του παγκρέατος (<5%), και δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων με επινεφριδιακή ανεπάρκεια (τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετή ποσότητα στεροειδών ορμονών για τη ρύθμιση της λειτουργίας των οργάνων). Η κεχροειδής φυματίωσης μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη και σπάνια, συνυπάρχει πνευμοθώρακας και διάρροια.
Άλλα συμπτώματα είναι ο πυρετός, η υπερασβεστιαιμία, η χοριοειδίτιδα και οι δερματικές βλάβες. Πολλοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πυρετό που διαρκεί αρκετές εβδομάδες με καθημερινές αιχμές το πρωί.
Η υπερασβεστιαιμία υπάρχει σε 16 έως 51% των περιπτώσεων φυματίωσης. Θεωρείται ότι η υπασβεστιαιμία εμφανίζεται ως απόκριση στην αυξημένη δραστηριότητα των μακροφάγων στο σώμα. Η 1,25 διϋδροξυχοληκαλσιφερόλη (καλσιτριόλη) βελτιώνει την ικανότητα των μακροφάγων ενάντια στα βακτήρια. Ωστόσο, τα υψηλότερα επίπεδα καλσιτριόλης οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου και έτσι υπερασβεστιαιμία. Έτσι, η υπερασβεστιαιμία είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της κεχροειδούς φυματίωσης.
Τα χοριοειδικά φυμάτια με βλάβες στο οπτικό νεύρο, συνήθως, υποδηλώνουν κεγχροειδή φυματίωσης στα παιδιά. Αυτές οι βλάβες μπορεί να συμβούν στο ένα μάτι ή και στα δύο. Ο αριθμός των βλαβών ποικίλλει μεταξύ των ασθενών. Τα χοριοειδικά φυμάτια χρησιμεύουν για τη διάγνωση της κεγχροειδούς φυματίωσης, δεδομένου ότι η παρουσία τους συχνά επιβεβαιώνει την διάγνωση.
Τέλος, το 10 έως 30% των ενηλίκων, και το 20-40% των παιδιών με κεγχροειδή φυματίωση έχουν φυματιώδη μηνιγγίτιδα, γιατί η κεγχροειδής φυματίωση εξαπλώνεται στον εγκέφαλο και στον υπαραχνοειδή χώρο.
Παράγοντες κινδύνου για κεχροειδή φυματίωση
- Άμεση επαφή με ένα άτομο που έχει
- Οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης
- Η ανθυγιεινή διατροφή
- Οι άστεγοι
- Τα άτομα που ζουν με HIV / AIDS
Διάγνωση κεχροειδούς φυματίωσης
Η κεχροειδής φυματίωση απαιτεί ακτινογραφία θώρακος, καλλιέργεια πτυέλων, βρογχοσκόπηση, αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες, καλλιέργειες αίματος, βυθοσκόπηση, και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Γίνεται εξέταση αίματος με Quantiferon, Interferon Gamma Release Assay για τη διάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης και TB-ST Tubercolosis Rapid Test με μια σταγόνα αίματος που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή στο σπίτι και αναγνωρίζονται αντισώματα στον ορό αίματος ή στο ολικό αίμα στην ενεργό πνευμονική φυματίωση.
Μία ποικιλία νευρολογικών επιπλοκών συμβαίνουν σε ασθενείς με κεγχροειδή φυματίωση, όπως η φυματιώδης μηνιγγίτιδα και τα εγκεφαλικά φυμάτια. Η πλειονότητα των ασθενών βελτιώνονται μετά την αντιφυματική θεραπεία.
Προσοχή! Η λεμφαγγειακή εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα μιμείται το κεχροειδές μοτίβο της φυματίωσης στην ακτινογραφία θώρακος.
Η δερματική δοκιμή φυματίνης, που χρησιμοποιείται, συνήθως, για την ανίχνευση άλλων μορφών φυματίωσης, δεν είναι χρήσιμη στην ανίχνευση του κεγχροειδούς φυματίωσης. Η δερματική δοκιμασία φυματίνης αποτυγχάνει λόγω του μεγάλου αριθμού των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Αυτά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν λόγω των υψηλότερων ποσοστών της ανεργίας της φυματίνης, σε σύγκριση με άλλες μορφές της φυματίωσης.
Πρόγνωση κεγχροειδούς φυματίωσης
Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κεγχροειδής φυματίωση είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρο. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κεγχροειδούς φυματίωση είναι ιάσιμες, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών με κεγχροειδή φυματίωση παραμένει 15 έως 20% και για τους ενήλικες 25 έως 30%. Μια από τις κύριες αιτίες για αυτά τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου που προκαλείται από τα μη ειδικά συμπτώματα. Μη ειδικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η απώλεια βάρους, ή η δυσλειτουργία οργάνων. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά σε πολυάριθμες διαταραχές, καθυστερώντας έτσι τη διάγνωση. Η εσφαλμένη διάγνωση της φυματίωσης με μηνιγγίτιδα είναι, επίσης, σύνηθες φαινόμενο… Η φυματιώδης μηνιγγίτιδα και η κεγχροειδής φυματίωση, συνήθως, συνυπάρχουν.
Θεραπεία της κεγχροειδούς φυματίωσης
Η τυπική θεραπεία που συνιστάται είναι ισονιαζίδη και ριφαμπικίνη για έξι μήνες, καθώς και εθαμβουτόλη και πυραζιναμίδη για τους δύο πρώτους μήνες. Εάν υπάρχουν ενδείξεις της μηνιγγίτιδας, τότε η θεραπεία επεκτείνεται σε δώδεκα μήνες. Άλλοι προτείνουν τη θεραπεία των εννέα μηνών. Οι παρενέργειες από τα φάρμακα είναι η φλεγμονή του ήπατος, εάν ένας ασθενής λαμβάνει πυραζιναμίδη, ριφαμπικίνη και ισονιαζίδη. Ένας ασθενής μπορεί επίσης να αναπτύξει αντίσταση στη φαρμακευτική αγωγή, ή υποτροπή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, και Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας Ενηλίκων.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Το καλύτερο διαγνωστικό τεστ για τη φυματίωση
Διαγνωστική προσέγγιση της φυματίωσης
Εναλλακτικές θεραπείες για τη φυματίωση
Το ελληνικό φαρμακείο της φύσης σας προσφέρει μια υπερτροφή
Ο ζαμπούκος είναι πολύτιμος για τις λοιμώξεις
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο
Σκόρδο με μέλι για τις λοιμώξεις
Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ευκάλυπτο
Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας
Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου
Σύγχρονη διάγνωση της φυματίωσης
Κλασσική αντιφυματική αγωγή διάρκειας 6 μηνών
Οι ενδοκρινολογικές αιτίες πυρετού
Νοσήματα ενδεικτικά πιθανού AIDS στα παιδιά