Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρδαμίνη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρδαμίνη

Το αγριοκάδαρμο

Η Cardamine hirsuta L. ή καρδαμίνη ή χνουδωτή ή Cardamina greaca η καρδαμίνη η ελληνική ή αγριοκάρδαμο  ή Cardamine pratensis ή καρδαμίνη των αγρών είναι ετήσιο φυτό 10-30 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών.

Είναι φυτό μονοετές, αλλά μπορεί να ζει και πολλά χρόνια. Ρόδακας βάσης με φύλλα τριχωτά ή όχι, πυκνά, φτερωτά, 3- φυλλαράκια το καθένα. Τα άνθη είναι λευκά πολύ μικρά κι έχει κεράτια μακρουλά, όρθια, κατά πολύ μεγαλύτερα από τα άνθη ή μπορεί να είναι και ροζ. Οι καρποί του είναι κεράτια όρθιοι. Ανθίζει από το Γενάρη μέχρι τον Μάιο.


Χρήσιμα μέρη καρδαμίνης

Χρήσιμα μέρη του σαν βότανο είναι ολόκληρο το φυτό φρέσκο ή ξερό.


Δραστικές ουσίες καρδαμίνης

Περιέχει αιθέριο λάδι, γλυκοσίδια, βιταμίνες, Α, Β2, C, E, νιασίνη, πικρές ουσίες και ανόργανα άλατα.

Ευδοκιμεί σε υγρές και δροσερές τοποθεσίες μέχρι την ορεινή περιοχή.


Ιδιότητες και ενδείξεις του αγριοκάρδαμου

Είναι μελιτογόνο, τονωτικό, αντισκορβουτικό, αντινευραλγικό, αποχρεμπτικό (σιρόπι) και διουρητικό.

Τρώγεται σε σαλάτα, όπως το σπανάκι και σε σούπα.

Επίσης, ο χυμός του χρησιμοποιείται σε σιρόπι.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρδαμίνη

Χυμός: Περνάτε το φυτό, από τον εκχυμωτή, βρεγμένο, ακόμη, όπως το πλύνατε και παίρνετε το χυμό του. Προσθέτετε την ανάλογη ζάχαρη και το δένετε σε σιρόπι, σε χαμηλή φωτιά. Η δοσολογία είναι τρία κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Σκόνη ξηρού φυτού: Το φυτό μπορείτε να το ξεράνετε και να το φυλάξετε. Όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σαν φάρμακο, το τρίβετε να γίνει σκόνη και παίρνετε από τη σκόνη αυτή ένα κουταλάκι του καφέ, αφοΎ την διαλύσετε σε ένα ποτήρι νερό, την ημέρα.

Σκόνη λουλουδιών: Η σκόνη ξηραμένων λουλουδιών σε δοσολογία ένα κουταλάκι του καφέ την ημέρα, διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό συστήνεται σε υστερία και επιληψία.

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με μάνγκο

Smoothie με μάνγκο. Smoothie υγιεινό με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλα, passion fruit και εναλλακτικό γάλα αμυγδάλου Smoothie με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλες, passion fruit και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ