Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΧρήσιμες πληροφορίες για το βανάδιο
Array

Χρήσιμες πληροφορίες για το βανάδιο

Σχετίζεται με την μανιακή κατάθλιψη

Το βανάδιο έχει χημικό σύμβολο V, ατομικό βάρος 50,9 και είναι πλατιά κατανεμημένο σε στρώματα μεταλλευμάτων σε αφθονία 100 χλγρ ανά κιλό στο φλοιό της γης.

Το βανάδιο είναι ιχνοστοιχείο βασικό για αρουραίους και κοτόπουλα, αλλά και για τον άνθρωπο. 

Η έλλειψή του στα ζώα προκαλεί περιορισμό στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και οδηγεί σε αναιμία, δημιουργεί διαταραχή στο μεταβολισμό του σιδήρου και μειωμένη ανάπτυξη στα οστά, στα δόντια και τους χόνδρους, αυξάνει τα επίπεδα των λιπών στο αίμα και ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Γι΄αυτό λειτουργεί στην ανάπτυξη, στον μεταβολισμό των λιπών, στην παραγωγή του αίματος και στην πρόληψη της τερηδόνας. Όταν δίνεται τροφή με βανάδιο στα ζώα που έχουν έλλειψη περιορίζονται τα επίπεδα λίπους και χοληστερίνης στο αίμα.

Το βανάδιο υπό την μορφή βαναδικών ιόντων καταστέλλει την αντλία νατρίου στα κύτταρα. In vitro τα βαναδυλικά ιόντα μπορούν να μιμηθούν την επίδραση της ινσουλίνης πάνω στην οξείδωση της γλυκόζης από τα κύτταρα. In vivo στους αρουραίους το βανάδιο ρίχνει το σάκχαρο αίματος και προκαλεί υπογλυκαιμία στους αρουραίους. 

Ένα απλό άλας βαναδίου, το μεταβαναδικό νάτριο, που χορηγείται από το στόμα ρίχνει το σάκχαρο στους διαβητικούς αρουραίους, με πολύ χαμηλή δόση βαναδίου. Προσοχή! Το βανάδιο σε υψηλές δόσεις προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Το βανάδιο μπορεί να εισχωρήσει στον εγκέφαλο και να περιορίσει την επιθυμία των ζώων για τροφή, με επίδραση στο κέντρο της όρεξης.

Το υπερβολικό βανάδιο στον άνθρωπο σχετίζεται με μανιακή κατάθλιψη. Όσοι ασθενείς μανιοκαταθλιπτικοί παίρνουν τροφές χαμηλές σε βανάδιο ή πρόσθετη βιταμίνη C για να αφαιρεθεί το υπερβολικό βανάδιο έχουν μεγάλη βελτίωση. 

Οι καθημερινές προσλήψεις βαναδίου από τη διατροφή είναι 100-300 μγρ. Το μεγαλύτερο μέρος δεν απορροφάται, εκτός από ένα ποσοστό που απορροφάται από οστά και συκώτι.

Πηγές βαναδίου από τις τροφές σε μγρ ανά 100 γραμ.: μαϊντανός 2950, αστακός 1610, ραδίκια 790, άνηθος 460, μαρούλια 280, ζελατίνη κρέατος 250, οστά ψαριών 240, φράουλες 70, φραγκοστάφυλα 54, μοσχαρίσιο συκώτι 11-51, σαρδέλες 46, αγγούρια 38, μήλα 33, κουνουπίδι 9, τομάτες 4, πατάτες 1. Όλες οι άλλες τροφές περιέχουν λιγότερο από 1 μγρ ανά 100 γραμ.

Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν περισσότερο βανάδιο γιατί μεταφέρεται βανάδιο από τον ανοξείδωτο χάλυβα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Διαβάστε, επίσης

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Συμπληρώματα διατροφής για διαβητικούς

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ