Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με φλόμο
Array

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με φλόμο

 Ο φλόμος είναι και αυτό ωφέλιμο φυτό

Ο φλόμος ή μελισσαντρό ή βερμπάσκο ή φλόμος ο κολπώδης ή φλομόχορτο ή κλαμούρα ή τσούνα ή Verbascum sinuatum L. ανήκει στην οικογένεια των Σκροφουλαριδών.

Είναι διετές φυτό 50-100 εκατοστά πολυδιακλαδισμένο, καλυμμένο από βαμβακώδεις τρίχες πρόσκαιρες. Είναι καλυμμένο με ασπριδερό ή κίτρινο χνούδι, με βλαστούς όρθιους, διακλαδιζόμενους κατά την ανθοφορία που μπορεί να φθάσουν το ενάμιση μέτρο.

Φύλλα ρόδακα 15-35 εκατοστά προμήκη, με κοντό μίσχο, συχνά λοβωτά, με άκρες αναδιπλωμένες. Φύλλα βλαστού επιφυή. Ταξιανθία αραιή, σταχυόμορφη. Στεφάνη πεντάλοβη, 1,5-3 εκατοστά διαμέτρου κίτρινη, με φάρυγγα που φέρει κόκκινες στίξεις, στήμονες σε ζωηρό βιολετί χρώμα και εγκάρσιους ανθήρες. Κάψουλα σφαιρική. Ανθίζει από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνη.

Ζει στις άκρες των δρόμων και σε ακαλλιέργητα εδάφη. Έχει χαρακτηριστικά ψιλόλιγνα αγκάθια.

Υπάρχει και ο φλόμος ο θάψος ή Verbascun Thapsus.

Είναι κατάλληλο για τη θεραπεία των αναπνευστικών προβλημάτων, την αντιμετώπιση του βήχα και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Προτιμά το αποστραγγισμένο, ξηρό έδαφος και την έντονη ηλιοφάνεια. Απλώνεται σε έκταση 90 εκατοστά. Οι σπόροι φυτεύονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη και μεταφυτεύονται σε γλάστρες 10 εκατοστών όταν μεγαλώσουν αρκετά και δυναμώσουν. Πολλαπλασιάζεται μόνο του εύκολα όταν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες.

Τα κίτρινα άνθη μαζεύονται σε πλήρη άνθιση. Τα υπέργεια μέρη μαζεύονται σε πλήρη ανθοφορία. Πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά τα φύλλα.

Τα φύλλ είναι ωοειδή και φθάνουν τα 45 εκατοστά μήκος και με αυτά τυλίγουν τα φρούτα για να συντηρηθούν.


Χρήσιμα μέρη φλόμου

Τα άνθη, τα φύλλα και οι ρίζες του.


Δραστικές ουσίες φλόμου

Περιέχουν βλέννα, σάκχαρα, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, ρουτίνη, γλυκοσίδια, χρωστικές ουσίες, ταννίνη, κερί, ελάχιστο αιθέριο έλαιο, κουμαρίνη, θείο, μαγνήσιο και σίδηρο. 


Ιδιότητες και ενδείξεις φλόμου

  • Τα άνθη του φλόμου έχουν ιδιότητες μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές, αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές και καταπραϋντικές. Μερικοί λένε ότι έχουν και διουρητικές ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείται σε φλεγμονές αναπνευστικού, όπως βρογχίτιδα, πυρετό, καταρροή του αναπνευστικού, επίμονο βήχα και κρυολόγημα, φλέγματα, άσθμα, βράχνιασμα, αιμοπτύσεις, φλεγμονές του γαστρεντερικού, όπως γαστρίτιδα, δυσεντερία, ηπατικές και ικτερικές παθήσεις, σκουλήκια στα έντερα, αιμορροϊδες και κιρσούς.
  • Εξωτερικά χρησιμοποιείται με πλύσεις, καταπλάσματα και εντριβές σε αρθριτικά, σε πονεμένα μάτια και για τη βελτίωση της όρασης, σε δερματικά προβλήματα, όπως χιονίστρες, λειχήνες, αιμορροϊδες, εγκαύματα, ελκώδεις πληγές, κιρσούς, αποστήματα, αιματώματα και ψωρίαση.
  • Είναι πολύ καλό για το αναπνευστικό, αλλά και για το λαχάνιασμα στα άλογα.
  • Θεραπεύει την αρθρίτιδα και τις αιμορροϊδες.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με φλόμο

Έγχυμα: 12 άνθη και φύλλα σε 100 ml νερού χρησιμοποιείται σε γαργάρες όχι μόνο για το βήχα, τη γριπώδη κυνάγχη και τις αμυγδαλές, αλλά και για την αϋπνία, την αιμόπτυση, τις εντερικές και ουρολογικές παθήσεις ή αφήνετε μια κουταλιά της σούπας ξηρά φύλλα και ξηρά άνθη σε τρία ποτήρια καυτό νερό για δέκα περίπου λεπτά, σουρώνετε, αφού βάλετε στο σουρωτήρι λίγο βαμβάκι για να συγκρατήσει το χνούδι του που είναι ερεθιστικό για το λαιμό, και πίνετε ένα ποτηράκι του λικέρ 3 φορές την ημέρα. Αλλιώς προσθέστε 30 γραμμάρια αποξηραμένο φυτό σε 600 ml βραστό νερό για το χρόνιο βήχα, τις λοιμώξεις λαιμού, τον πυρετό και τον έντονο βήχα.

Έγχυμα ελαίου: Μουσκέψτε τα φρέσκα άνθη σε ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο για 2 εβδομάδες, στραγγίξτε και χρησιμοποιήστε το για τον πόνο των λοιμώξεων του αυτιού. Στάζετε 2 σταγόνες σε βαμβάκι και το τοποθετείτε στο έξω αυτί. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν αλοιφή σε πληγές, σε δερματικά έλκη, σε έκζεμα, σε αιμορραϊδες, έκζεμα, κρυοπαγήματα, χιονίστρες, βλεφαρίτιδα και για εντριβή σε προβλήματα αναπνευστικού.

Αφέψημα: Βράζετε 100 γραμμάρια φρέσκα φύλλα και άνθη φλόμου σε 1 λίτρο γάλα για 5 λεπτά, σουρώνετε με τον ίδιο τρόπο και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ καλό για τη φυματίωση. Χρησιμοποιείται και για εξωτερική χρήση, σαν κατάπλασμα σε καλόγερους, αιματώματα, έλκη, αποστήματα, αιμορροϊδες και χιονίστρες, αλλά είναι και καθαρτικό. Το ίδιο αφέψημα σε νερό και όχι σε γάλα είναι καλό σε δερματικά προβλήματα με πλύσεις και καταπλάσματα και με κλίσματα για την ευκοιλιότητα. Σε γαργάρες, χρησιμοποιείται σε βραχνάδα.

Λάδι: Βράζετε ένα μέρος άνθη φλόμου σε δύο μέρη ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία, σουρώνετε πιέζοντας ελαφρά τα άνθη και με αυτό το λάδι κάνετε εντριβές στα αρθριτικά και επαλείψεις σε δερματικά προβλήματα, όπως χιονίστρες και αιμορροϊδες.

thapsus 2

Σιρόπι: Αναμείξτε 600 ml έγχυμα φρέσκων ανθών με 450 γρ. μέλι και σιγοβράστε για 15 λεπτά και πίνετε 5 ml όταν χρειάζεται.

Βάμμα: Πιείτε 2 κουταλάκια γλυκού βάμμα από το φυτό 3 φορές ημερησίως για τις παθήσεις του αναπνευστικού. 

Ξηρά φύλλα: Τα ξηρά φύλλα συστήνονται σε ασθματικούς, να τα καπνίζουν σαν τσιγάρο ή να τα καίνε στα κάρβουνα και να εισπνέουν τον καπνό τους.

Κτηνιατρική: Σε ευκοιλιότητες σε πρόβατα και αγελάδες οι κτηνοτρόφοι δίνουν ρίζα φλόμου και σταματάει η διάρροια.

Ψάρεμα: Τα φύλλα του φλόμου ναρκώνουν τα ψάρια και τα χέλια και τα πιάνουν πιο γρήγορα. Ορισμένα άνθη διαχέουν μια άσχημη μυρωδιά και από εκεί βγαίνει και το φλομώνω και χρησιμοποιείται για να ναρκώνονται τα ψάρια και τα χέλια.

www.emedi.gr

Τα καλύτερα βότανα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βότανα για την υγεία σας

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά με τα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας

Σχετικά με τα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας. Τα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζονται Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Πρέπει να ακολουθείτε τα πρωτόκολλα χημειοθεραπείας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ