Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟι λαμπάδες για τα βαφτιστήρια σας
Array

Οι λαμπάδες για τα βαφτιστήρια σας

Το να φτιάχνετε μόνοι σας μια πασχαλινή λαμπάδα είναι Τέχνη

Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας

Ο νονός, η νονά ή οι γονείς αγοράζουν την λαμπάδα εκείνη με το πιο εντυπωσιακό κι ωραίο παιχνίδι ή ακόμα καλύτερα την πιο φινετσάτη, που να ξεχωρίζει από τις άλλες…

Πώς όμως προέκυψε το συγκεκριμένο έθιμο;

Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας που ανάβουμε το βράδυ της Ανάστασης χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, από όταν ακόμα οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, που επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου. Άλλος ένας συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός όταν “νίκησε” το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του. Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά την Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεση της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται σπίτι η νονά με το νονό κρατώντας την λαμπάδα.

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ φοράμε τα καλά μας ρούχα, κρατάμε τη λαμπάδα μας και περιμένουμε τη στιγμή που ο ιερέας θα βγει από την ωραία πύλη με τη δική του λαμπάδα και θα δώσει νόημα στο δώρο μας. 


Ποιο γεγονός καθιστά τις λαμπάδες αναγκαίες για το Πάσχα;

Η λαμπάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πάσχα. Η πασχαλινή λαμπάδα είναι έθιμο που έχει σχέση με την παράδοση της αρχαίας Εκκλησίας να τελεί το Βάπτισμα των νέων μελών της τη νύχτα της Αναστάσεως.

Η εκκλησία είχε επιλέξει τη νύχτα της Ανάστασης για να τελέσει το Βάπτισμα των φωτισμένων Της. Κάθε πιστός είχε τη δική του λαμπάδα. Όλοι γιορτάζουν τη διπλή Λαμπρή: την Ανάσταση του Χριστού και την Ανάσταση τόσων ψυχών…

Οι λαμπάδες λοιπόν συμβολίζουν τη μυσταγωγία και πανήγυρη της εισόδου των πιστών στην εκκλησία. 


Φτιάξτε μόνοι σας την λαμπάδα για τα βαφτιστήρια σας, για τα παιδιά σας ή για εσάς…

Αυτό το Πάσχα κάντε κάτι διαφορετικό, φτιάξτε μόνοι σας ή και μαζί με τα παιδιά σας τις πασχαλινές λαμπάδες.

Πρώτα απ’ όλα θα χρειαστείτε, απλές, σκέτες λαμπάδες, στρογγυλές ή τετραγωνισμένες, λευκές ή σε όποιο χρώμα αγαπάτε, κορδέλες σε διάφορα χρώματα, σκέτες ή με σχέδια και άλλα υλικά, τα οποία θα τα έχετε διαλέξει εσείς, ανάλογα με τα γούστα και την φαντασία σας.

Το να φτιάχνετε μόνοι σας πασχαλινές λαμπάδες είναι τέχνη…

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην δέσετε την κορδέλας σε κάθε λαμπάδα πολύ κοντά στο φυτίλι για να αποτρέψετε τον κίνδυνο να αρπάξουν φωτιά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε υπό την άμεση επίβλεψή σου το παιδί σας, όποιας ηλικίας κι αν είναι, όταν κρατάει κεριά, για τον κίνδυνο τραυματισμού κι εγκαυμάτων.

Αν θέλετε παραγγείλετε από την EMEDI τις λαμπάδες σας. Οι συνεργάτες μας φτιάχνουν πασχαλινές λαμπάδες για τα βαφτιστήρια σας με μεράκι και Τέχνη!

Δείτε τις πασχαλινές λαμπάδες μας, πατώντας, εδώ!

Kanellina's Made πασχαλινή λαμπάδα που γίνεται κόσμημα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ