Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗ νόσος Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν την ίδια αιτία
Array

Η νόσος Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν την ίδια αιτία

Η νόσος του Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν πολλά κοινά

 

Η καρδιαγγειακή νόσος και η νόσος του Alzheimer είναι σήμερα δύο κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Οι ανατομικές αλλοιώσεις της νόσου του Alzheimer χαρακτηρίζονται από πλάκες αμυλοειδούς που εναποτίθενται στον εγκεφαλικό ιστό. Η πρωτεϊνη β αμυλοειδές είναι κύριο συστατικό αυτών των πλακών, και η εναπόθεση της στον εγκέφαλο πιστεύεται ότι είναι ένας από τους παθογόνους παράγοντες της νόσου. Παρομοίως, η εναπόθεση αμυλοειδούς-βήτα στο τοίχωμα των εγκεφαλικών μικροαγγείων είναι παθογνωμονική της εγκεφαλικής αμυλοειδικής αγγειοπάθειας.

Τώρα, αποδεικνύεται ότι πρωτεϊνες του αμυλοειδούς-βήτα παράγονται στην περιφερική κυκλοφορία και βρίσκονται όχι μόνο σε αιμοπετάλια, αλλά επίσης και σε αθηροματικές  πλάκες. Αυτό θέτει το ερώτημα του κατά πόσον οι πρωτεϊνες αμυλοειδούς-βήτα παίζουν ένα ρόλο στην παθογένεση της καρδιαγγειακής νόσου.

Η πρωτεϊνη β-αμυλοειδές 1-40 αναδρομικά μετρήθηκε σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τρεις ανεξάρτητες υποψήφιες ομάδες και δύο ομάδες ασθενών-μαρτύρων (για συνολικά 1.464 άτομα εκ των οποίων 877 παρακολουθήθηκαν για ένα μέσο όρο 4,4 ετών). Η αρτηριοσκλήρυνση εκτιμήθηκε στην αρχή της μελέτης και μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης σε 107 υγιή νεαρά άτομα.

Τα επίπεδα ορού του β-αμυλοειδούς 1-40 είναι προγνωστικά για τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η προγνωστική αξία του β-αμυλοειδούς 1-40 για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα και τα αποτελέσματα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Μετά την προσαρμογή στην αναλογικών κινδύνων για την ηλικία, το φύλο, τον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης, το κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας, την υψηλή ευαισθησία της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, και την υψηλή ευαισθησία της τροπονίνης, το β-αμυλοειδές 1-40 ορίστηκε σαν ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακού θανάτου και υπεύθυνο για σοβαρά καρδιακά επεισόδια σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο (ρ <0.05 για όλα τα στοιχεία).

Μετά από την πολυπαραγοντική προσαρμογή, τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς 1-40 βελτίωσαν σημαντικά την αξιολόγηση του ατομικού κινδύνου των στεφανιαίων ασθενών και πιστεύεται ότι είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι τα επίπεδα β-αμυλοειδούς 1-40 σχετίζονται σημαντικά και ανεξάρτητα με την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης, της υποκλινικής αθηροσκλήρωσης και της στεφανιαίας νόσου.

Έτσι, η μέτρηση του κυκλοφορούντος β-αμυλοειδούς 1-40 μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς με στεφανιαία νόσο διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και ως εκ τούτου οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από πιο εντατικές στρατηγικές πρόληψης.

Διαβάστε, επίσης,

Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Οι απαραίτητες βιταμίνες για την αρτηριοσκλήρωση

Βιταμίνες για την χοληστερίνη

Αθηροσκλήρωση

Έμφραγμα μεσεντερίου

Υπερτασική κρίση

Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση

Βότανα για την αρτηριοσκλήρυνση

Η οικογενής αμυλοειδική νευροπάθεια

Νόσος Alzheimer

Nόσος Prion

Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer

Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ