Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΦυτά που τα φυτεύετε μια φορά και τα έχετε για πάντα

Φυτά που τα φυτεύετε μια φορά και τα έχετε για πάντα

Φρούτα και Λαχανικά που τα φυτεύετε μια φορά και σας δίνουν καρπούς κάθε χρόνο

Τα περισσότερα από τα φυτά που καλλιεργούμε είναι μονοετή. Με άλλα λόγια, κάθε χειμώνα, τα μονοετή πεθαίνουν και πρέπει να ανανεωθούν με καινούρια φυτώρια την άνοιξη.

Τα πολυετή φυτά θα συνεχίσουν να σας δίνουν καρπούς κάθε χρόνο.

Πολυετή φυτά που μπορείτε να φυτέψετε τώρα την άνοιξη και να τα έχετε για πάντα:

Ελέγξτε για την συμβατότητα του πολυετούς φυτού που θα διαλέξετε να φυτέψετε με την περιοχή και το κλίμα σας. Μπορεί να μην μπορεί να αναπτυχθεί…

1. Αβοκάντο

Το δέντρο αβοκάντο είναι ζει σε υγρές και τροπικές περιοχές. Απαιτεί μέτριες και υψηλές θερμοκρασίες και μέτρια υγρασία. Τα πρώτα αβοκάντο θα τα πάρετε 3-4 χρόνια μετά το φύτεμα του δέντρου. Εάν το φυτέψετε με σπόρο, μπορεί να κάνει 5 έως 13 έτη πριν το δέντρο γίνει αρκετά ώριμο για να σας δώσει καρπούς. Το δέντρο αβοκάντο θα παράγει καρπούς για πολλά χρόνια. Υπάρχουν μερικά άγρια ​​δέντρα στο Μεξικό που είναι πάνω από 400 ετών και εξακολουθούν να παράγουν καρπούς. Είναι δυνατόν για ένα δέντρο αβοκάντο να παράγει πάνω από 200 καρπούς ανά δέντρο όταν είναι περίπου 5 ετών. Ωστόσο, το δέντρο μπορεί να παράγει περισσότερους καρπούς το ένα έτος, και λιγότερους το άλλο.

2. Λεμονιά

Οι λεμονιές και τα άλλα εσπεριδοειδή αναπτύσσονται καλά σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Οι πορτοκαλιές χρειάζονται θερμότερα κλίματα, αλλά οι λεμονιές δεν απαιτούν υψηλότερες θερμοκρασίες. Ιδανικό είναι να φυτέψετε μια λεμονιά την άνοιξη. Τοποθετήστε το δέντρο λεμονιού σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία που να στραγγίζει καλά. Να ρίχνετε στα λεμονιά κάθε μήνα από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι για το πρώτο έτος, λίπασμα που περιέχει άζωτο.

3. Αγκινάρες

Η αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό που καλλιεργείται για τα νόστιμα μπουμπούκια ανθέων του. Το φυτό μπορεί να φθάσει  μέχρι 6 μέτρα. Οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας είναι σε περιοχές με δροσερά και υγρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Στην Ελλάδα είναι ιδανικές οι συνθήκες.

4. Σπαράγγια

Οι βλαστοί των σπαραγγιών βγαίνουν πρώτοι την άνοιξη μαζί με άλλα πολυετή φυτά όπως τις τουλίπες και τον κρόκο. Το πρώτο έτος, δεν θα πρέπει να μαζέψετε όλα τα σπαράγγια. Θα πρέπει να αφήσετε αρκετούς βλαστούς πίσω, αφήνοντας τα λουλούδια τους να δράσουν για τη συγκομιδή του επόμενου έτους.  Τα σπαράγγια θα υπάρχουν στον κήπο σας για πολλά χρόνια… Τα σπαράγγια σε πολύ θερμά κλίματα δεν μπορούν να αποκτήσουν δύναμη και θα ελαττωθούν σε ποσότητα.

5. Ραβέντι

Το ραβέντι ή ρήον εμφανίζεται στις αρχές της άνοιξης. Τα φύλλα από το ραβέντι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικού οξέος και είναι πικρά. Το ραβέντι αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές όπου το έδαφος παγώνει το χειμώνα. Το κοινό ραβέντι, που είναι το αγαπημένο ζαρζαβατικό των Βρετανών, περιέχει συστατικά που καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα και ότι το ψήσιμό του για 20 λεπτά, π.χ. για να φτιάξετε κομπόστα ή πίτα με ραβέντι, μπορεί να αυξήσει δραστικά την περιεκτικότητά του σε αυτές τις δραστικές ουσίες. Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο συγκεκριμένο φυτό (όπως άλλωστε και σε πολλά κόκκινα λαχανικά), μπορούν να δράσουν προληπτικά κατά της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων και να συμβάλουν στην παρασκευή νέων, λιγότερο τοξικών αντικαρκινικών φαρμάκων. 

6. Μάραθος

Είναι ένα πολυετές φυτό, που δίνει και αρωματικούς σπόρους για ένα καρύκευμα και  παχύ βολβό που τρώγεται ως λαχανικό. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό στη μεσογειακή κουζίνα, και τρώγεται ωμό σε σαλάτες, καθώς και σε μαγειρυτά φαγητά. Αν σκοπεύετε να μαζέψετε το βολβό θα πρέπει να φυτέψετε μαραθόριζα.

7. Κρεμμύδια και σκόρδα

Τα σκόρδα και τα κρεμμύδια μπορούν να επιβιώσουν τους ψυχρούς χειμώνες. Αν έχετε φυτέψει σκελίδες σκόρδου και κρεμμύδια  το φθινόπωρο, θα δείτε πράσινα βλαστάρια την άνοιξη. Αφήστε μερικά πίσω  κάθε έτος, και τα λουλούδια τους θα κάνουν σπόρους και θα σας δώσουν συγκομιδή το επόμενο έτος.

8. Ραντίτσιο

Το ραντίτσιο προσθέτει όμορφο χρώμα στον κήπο σας και στο τραπέζι σας. Το ραντίτσιο αναπτύσσεται καλύτερα κατά τις πιο δροσερές εποχές, όπως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Φυτέψτε το νωρίς την άνοιξη. Σε καλλιέργειες τα φυτά φυτεύονται κατακαλόκαιρο σε ψυχρές περιοχές και νωρίς το φθινόπωρο σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. Το ραντίτσιο αναπτύσσεται καλύτερα σε πλήρη ήλιο και δροσερό καιρό. Το καλοκαίρι, τα φυτά επωφελούνται από την σκιά το απόγευμα. Μπορεί να αντέξει και στον παγετό.

9. Φράουλες

Οι βιολογικές φράουλες έχουν πλούσια, αρωματική γεύση. Πεθαίνουν  το χειμώνα και αρχίζουν να αυξάνονται έντονα την άνοιξη. Μετά τους καρπούς πολλές φράουλες βγάζουν μωρά φυτά δίπλα τους σε κοντινή απόσταση συνδεδεμένα με το μητρικό φυτό και την επόμενη χρονιά θα παράγουν περισσότερα φρούτα.

10. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι εύκολο να αυξηθούν εάν το έδαφος είναι ζεστό και υγρό. Πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση μεταξύ τους για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

Διαβάστε, επίσης,

Θερμοκήπιο σπιτιού

Φροντίδα των φυτών πριν τις διακοπές

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ