Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύκα
Array

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύκα

Τα οφέλη από τα σύκα στην υγεία

Η συκιά ή συκή η καιρική ή συτζιά ή Ficus carica ανήκει στην οικογένεια των Μορίδων.

Οι συκιές είναι θάμνοι ή δένδρα. Είναι έντονα διακλαδισμένα κι έχουν φύλλα μεγάλα, τρίλοβα, με μακρύ μίσχο, τραχιά με έντονες νευρώσεις. Στη βάση των ακραίων φύλλων βρίσκονται τα θηλυκά άνθη αχλαδοειδή με μια κεντρική οπή, από όπου γίνεται η γονιμοποίησή τους από έντομα τα οποία πολλαπλασιάζονται στην άγρια συκιά και μεταφέρουν γύρη από τα αρσενικά της άνθη. 

Η συκιά είναι φυλλοβόλο δένδρο με 6-8 μέτρα ύψος, με φλοιό λείο, γκριζο-ασημί και χοντρά κλαδιά που περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Τα φύλλα είναι επαλάσσοντα, έμισχα μέχρι 20 εκατοστά, παλαμοβόλα, καρδιοειδή στη βάση και ρυτιδωμένα στο επάνω μέρος. Στο κάτω μέρος μπορεί να είναι και τριχωτά. Τα πολυάριθμα, μικροσκοπικά άνθη είναι απλά μέσα σε σαρκώδη αχλαδόμορφη ανθοδόχη που φέρει ανοιχτό πόρο στην κορυφή. Τα αρσενικά άνθη βρίσκονται κοντά στον πόρο, ενώ τα θηλυκά προς τα κάτω και τα πλάγια τοιχώματα.

Για το όρνιασμα, τη γονιμοποίηση των σύκων, χρησιμοποιούνται ορνοί, δηλαδή ανοιξιάτικα αρσενικά σύκα που έχουν άφθονα αρσενικά άνθη. Οι ορνοί περνιούνται μέσα σε βούρλα και φτιάχνονται αρμαθιές που κρεμιούνται πάνω στα κλαδιά της ήρεμης συκιάς.

Το σύκο και η σφήκα έχουν τον ίδιο στόχο: την αναπαραγωγή.

Για να συμβεί αυτό μοιράζονται το γενετικό υλικό  (με τη μορφή της γύρης). Η σφήκα στο πέρασμά της χάνει τα φτερά και την κεραία της. Στα αρσενικά λουλούδια (αρσενική, άγρια συκιά) εναποθέτει τα αυγά. Τα αυγά θα αυξηθούν σε προνύμφες, σε άνδρες και γυναίκες σφήκες. Μετά την εκκόλαψη, οι τυφλές, χωρίς φτερά αρσενικές σφήκες θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σκάβοντας τούνελ. Οι θηλυκές σφήκες τότε αναδύονται μέσα από αυτές τις σήραγγες και πετάνε  μακριά για να μεταφέρουν την πολύτιμη γύρη τους. Ωστόσο, τα  νεκρά έντομα δεν μπορούν να βρεθούν, γιατί η συκιά εκκρίνει ένα ισχυρό ένζυμο που αποσυνθέτει τις πρωτεϊνες. Το σύκο χωνεύει ουσιαστικά το νεκρό έντομο.

Μην τρελαίνεστε! Τα τραγανά κομμάτια στα σύκα είναι οι σπόροι, δεν είναι ανατομικά μέρη μιας σφήκας…

Περίεργη είναι και η επικονίαση από ένα μικρό υμενόπτερο την Blastophaga psenes που συμπληρώνει την μεταμόρφωσή του στο εσωτερικό της ταξιανθίας και όταν βγαίνει από τον πόρο ως τέλειο έντομο φέρει στη ράχη του μια ορισμένη ποσότητα γύρης που εναποθέτει στα θηλυκά άνθη καθώς μπαίνει σε άλλη ανθοδόχη για να ωοτοκήσει. Μετά από αυτό η αχλαδόμορφη ανθοδόχη εξελίσσεται στο σύκο.

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον βίντεο στα πολυμέσα!

Τα σύκα είναι πιο νόστιμα όταν ωριμάζουν. Ίσως αυτές οι πρωτεΐνες, που προέρχονται από τα έντομα, είναι τα συστατικά που τα κάνουν ακαταμάχητα.

Ο καρπός της συκιάς είναι σαρκώδης, γλυκός.

Υπάρχουν, περίπου 600 ποικιλίες σύκων σε όλο τον κόσμο…

Ευδοκιμεί τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά μέρη.

Στην Ελλάδα βγαίνουν τα νοστιμότερα σύκα! Τα καλύτερα σύκα είναι τα ελληνικά!


Χρήσιμα μέρη της συκιάς

Τα φρούτα, τα φύλλα που μαζεύονται Ιούνη και ο γαλακτώδης χυμός.


Δραστικές ουσίες συκιάς

Περιέχουν 50% ζάχαρη, ένζυμα, βλέννα, πηκτίνη, οργανικά οξέα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, αζωτούχες ενώσεις, χλώριο, κυτταρίνη και βιταμίνες Α, Β2, C.


Ιδιότητες και ενδείξεις

Τα σύκα

  • Χρησιμοποιούνται για τα αποστήματα στα ούλα και τις στοματικές φλεγμονές.
  • Θεραπεύουν όγκους.
  • Τα σύκα τονώνουν το μυαλό.
  • Χρησιμοποιούνται σε δηλητηρίαση.
  • Σε έγχυμα τα σύκα κάνουν για πονόλαιμο, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, ουλίτιδα, χρόνια καταρροή, φλεγμονές κύστης και νεφρών, την ευλογιά. την ιλαρά και την οστρακιά
  • Είναι τονωτική, παχυντική τροφή που χαλαρώνει τα έντερα, ανακουφίζει το στήθος και γιατρεύει πολλούς όγκους…
  • Τα σύκα φρέσκα είναι τονωτικά, παχυντικά, διουρητικά, ευκοίλια και ρίχνουν την πίεση.
  • 100 γραμμάρια σύκα έχουν 120 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα σε ξηρά έχουν 250 θερμίδες.
  • Τα σύκα τονώνουν σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους.
  • Τα σύκα κάνουν και για όσους νιώθουν έντονα το κρύο το χειμώνα.

Τα φύλλα συκιάς

  • Το γάλα των φρέσκων φύλλων και σύκων, με συχνές επαλείψεις πρωί και βράδυ βοηθούν να ξεφορτωθείτε κάλους, σκληρύνσεις, κρεατοελιές και να ξεπεράσετε τον πονόδοντο. Προσοχή, όμως, αν πάρεις στα ούλα είναι καυστικό..
  • Εξουδετερώνει το δηλητήριο των σκορπιών.
  • Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της λέπρας.
  • Ο γαλακτερός χυμός πήζει το γάλα των ζώων και χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει πυτιά.
  • Για το άσθμα καπνίστε αποξηραμένα φύλλα συκιάς 

Τα σύκα είναι πλούσια σε σάκχαρα και σε ιχνοστοιχεία και ιδιαίτερα σε κάλιο και γι’ αυτό ρίχνουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, είναι πλούσια σε θερμίδες, 100 γραμμάρια έχουν 50 θερμίδες, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. 


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με συκιά

-Σύκα

  • Για τη δυσκοιλιότητα αφήνετε από το βράδυ σε ένα δοχείο με χλιαρό νερό 6 ξηρά σύκα. Το πρωί νηστικοί τρώτε τα σύκα και πίνετε το νερό.
  • Για προβλήματα αναπνευστικού, φλεγμονές και αποστήματα στοματικής κοιλότητας βράζετε 6 σύκα σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα και κάνετε και γαργάρες με αυτό.
  • Φρέσκα σύκα κομμένα στα δύο και ψητά φούρνου σαν κατάπλασμα ανοίγουν αποστήματα, αιματώματα, σπυριά και επιφανειακούς όγκους. Το ίδιο κάνει και το κατάπλασμα από 7 κοπανισμένα σύκα και δουλεμένα με ένα ασπράδι αυγού, ιδίως σε πληγές.
  • Για προβλήματα αναπνευστικού βράζετε ξερά σύκα, χουρμάδες, χαρούπια και αμύγδαλα με το ξηρό τους περίβλημα και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα.
  • Για εγκαύματα και όγκους, αλλά και αποστήματα βράζετε σύκα ξηρά σε γάλα, πίνετε το γάλα και τα σύκα τα κάνετε κατάπλασμα .. Ακόμη, συστήνεται σε οδοντικά αποστήματα, χιονίστρες και αιμορροϊδες.
  • Ψήστε ξηρά σύκα και φύλλα συκιάς στο φούρνο και κάντε τα σκόνη:

-Για το αναπνευστικό διαλύετε 2 κουταλάκια του καφέ σκόνη σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε μισό ποτήρι το πρωί και μισό το βράδυ. Μπορείτε να ψήσετε καφέ από αυτή τη σκόνη που βοηθά σε αναπνευστικά προβλήματα ή να το προσθέσετε στον καφέ που ψήνετε.

-Δουλεύετε αυτή τη σκόνη με μέλι για να γίνει αλοιφή και αλείφετε αποστήματα, αιμορροϊδες και όγκους.

-Σε ρινορραγίες ρουφάτε αυτή τη σκόνη και σταματάνε.

  • Υγιεινό ποτό με σύκα: Βάζετε 10 λίτρα νερό, ένα κιλό σύκα και λίγα μούρα κέδρου, τα αφήνετε να χωνευτούν για 7 ημέρες, τα σουρώνετε, αφήνετε το υγρό σε μπουκάλια για ακόμη 7 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσετε.
  • Φτιάξτε ξηρά σύκα μόνοι σας: Ανοίγετε στα δύο καλά ψημένα σύκα και τα αφήνετε σε σκιερό καλά αεριζόμενο μέρος για 7 ημέρες. Μετά τα κλείνετε ένα ένα, προσθέτοντας καρύδια ή αμύγδαλα στο εσωτερικό τους. Πριν τα φυλάξετε, τα φουρνίζετε σε πολύ χαμηλό φούρνο. Για να τα προφυλάξετε από τα έντομα, τα βάζετε σε πήλινα δοχεία, τα σκεπάζετε με φύλλα δάφνης και τα κλείνετε ερμητικά. Η δάφνη εκτός από προστασία τους δίνει και μια ευχάριστη λεπτή μυρωδιά (καπάρια σύκα).
  • Ένα ξηρό σύκο με 7 σταγόνες γάλα γαλατσίδας, πριν το φαγητό είναι καθαρτικό μέσο. 

-Φύλλα

  • Για το άσθμα, το κυκλοφορικό και τη δυσμηνόρροια πιείτε αφέψημα από φύλλα συκιάς. Βράζετε 3 φρέσκα φύλλα ή ξηρά σε 2 ποτήρια μέχρι να μείνει ένα και πίνετε πρωί ή βράδυ.
  • Για ρευματισμούς και αρθριτικά βράζετε φύλλα συκιάς σε γάλα και με το γάλα αυτό κάνετε επαλείψεις στα μέρη του πόνου.
  • Τα φύλλα της συκιάς ψημένα στο φούρνο και κοπανισμένα σε σκόνη βοηθά να σταματά η ρινορραγία, όταν τη ρουφήξετε. Η σκόνη αυτή κάνει και για την ευκοιλιότητα. Για την διάρροια βοηθά και το αφέψημα από φύλλα συκιάς και δυόσμου..
  • Το βάμμα από φύλλα συκιάς 2 κουταλιές την ημέρα βοηθά σε ερεθισμένα ούλα με γαργάρες. Καλό είναι το βάμμα να το διαλύετε σε λίγο νερό.
  • Για το λύκο κεφαλής τηγανίζετε φύλλα αγριοσυκιάς με ξύδι δυνατό και αλείφετε.
  • Η ρίζα της αγριοσυκιάς τηγανητή με λάδι είναι, επίσης καλή για το λύκο προσώπου.
  • Τα φύλλα συκιάς μαλακώνουν τα σκληρά κρέατα. Ένα κλωναράκι συκιάς αν προσθέσετε στην κατσαρόλα που βράζει το κρέας ή αν είναι στο φούρνο το σκεπάζετε με φύλλα συκιάς.
  • Ο ύπνος κάτω από τη συκιά είναι βλαβερός, γιατί οι μύες χαλαρώνουν και το μυαλό χάνει τον ειρμό των σκέψεων.
  • Το ξύλο της συκιάς κάνει για καθίσματα και υπόστυλους.

Διαβάστε, επίσης,

Πόσιμο κολλαγόνο που θα φτιάξετε μόνοι σας

Καροτιναιμία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με την φραγκοσυκιά

Καντιτίαση

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Σύκα

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Δυσκοιλιότητα

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Φραγκόσυκα

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Γραβιέρα Κρήτης

Ήπιατε πολύ;

www.emedi.gr

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/yZCYoEdavDk” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο κανέλας από φύλλα

Αιθέριο έλαιο κανέλας από φύλλα. Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο φύλλων κανέλας είναι πολλά και ευρέως γνωστά. Αιθέριο έλαιο κανέλας από φύλλα Η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ