Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Βηρύλλιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το βηρύλλιο

Το βηρύλλιο είναι ένα χημικό στοιχείο με  σύμβολο Be και ατομικό βάρος 9.01 απαντάται σαν ημιπολύτιμος ”λίθος βηρίλης”, καθώς και στα σμαράγδια και την ακουαμαρίνη.

Το βηρύλλιο βελτιώνει πολλές φυσικές ιδιότητες όταν προστεθεί ως στοιχείο στο κράμα αλουμινίου, χαλκού, σίδηρου και νικελίου. Εργαλεία κατασκευασμένα από βηρύλλιο, κράματα χαλκού είναι ισχυρά και σκληρά και δεν δημιουργούν σπινθήρες. Σε δομικές εφαρμογές, η ακαμψία, η θερμική σταθερότητα, η θερμική αγωγιμότητα και η χαμηλή πυκνότητα (1,85 φορές αυτή του νερού) κάνουν το βηρύλλιο ένα μέταλλο επιθυμητό σαν υλικό για τα  αεροδιαστημικά εξαρτήματα αεροσκαφών, για πυραύλους, διαστημόπλοια και δορυφόρους. Λόγω της χαμηλής πυκνότητας και της ατομικής μάζας, το βηρύλλιο είναι σχετικά διαφανές στις ακτίνες Χ και άλλες μορφές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Ως εκ τούτου, είναι το πιο συχνό υλικό για τον εξοπλισμό ακτίνων Χ και τα συστατικά των πειραμάτων σωματιδίων στη φυσική.

Η εμπορική χρήση του βηρυλλίου απαιτεί τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για τον έλεγχο της σκόνης και βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου ανά πάσα στιγμή, λόγω της τοξικότητας της εισπνεόμενης σκόνης βηρυλλίου, που προκαλεί βηρυλλίωση.


Προφυλάξεις

Περίπου 35 μικρογραμμάρια του βηρυλλίου βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα, αλλά το ποσό αυτό δεν θεωρείται επιβλαβές. Το βηρύλλιο είναι χημικά παρόμοια με το μαγνήσιο και ως εκ τούτου μπορεί να εκτοπιστεί από τα ένζυμα.

Η χρόνια βηρυλλίωση είναι μια πνευμονική και συστηματική κοκκιωματώδης νόσος που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης ή ατμών από βηρύλλιο σε  μεγάλες ποσότητες σε μικρό χρονικό διάστημα ή μικρές ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια για να αναπτυχθούν. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών πεθάνει και οι επιζώντες είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.  Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) θεωρεί το βηρύλλιο και τις ενώσεις βηρυλλίου ως Κατηγορία 1 καρκινογόνο ουσία.

Η οξεία βηρυλλίωση έχει τη μορφή χημικής πνευμονίτιδας.

Η χρόνια βηρυλλίωση μοιάζει με τη σαρκοείδωση  και η διαφορική διάγνωση είναι συχνά δύσκολη. 

Όταν λαμβάνεται από το στόμα, το βηρύλλιο απορροφάται τόσο φτωχά, ώστε δεν είναι τοξικό. Σε δόση 5 μγρ ανά χλγρ πόσιμου ύδατος δεν υπάρχουν παρενέργειες ως προς τη διάρκεια ζωής, τη μακροβιότητα, την εμφάνιση όγκων και τη στάθμη της χοληστερόλης ή του ουρικού οξέος στον ορό του αίματος.

Σε μαζικές δόσεις, το βηρύλλιο, όπως και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία, μπορεί να γίνει τοξικό όταν ληφθεί από το στόμα, προκαλώντας σοβαρές ραχίτιδες που δεν αντιδρούν στη βιταμίνη D. Επίσης, σε μερικούς ιστούς το ένζυμο αλκαλική φωσφατάση καταστέλλεται από το βηρύλλιο.

Όταν εισπνέονται, μερικές ενώσεις του βηρυλλίου είναι πολύ τοξικές, προκαλώντας καρκίνο και κυρίως, όγκους στα οστά. Παρόμοιες επιδράσεις παρατηρούνται και ύστερα από ενέσεις μεγάλων ποσοτήτων.

Η ασθένεια βηρυλλιώση, προκαλείται από εισπνοές βηρυλλίου σε εργάτες που ασχολούνται με την παραγωγή λαμπτήρων φθορισμού. 

Το αποτέλεσμα είναι ίνωση των πνευμόνων.

Πολύ χαμηλά επίπεδα βηρυλλίου υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς, αλλά και στο αίμα, χωρίς πρόβλημα…

Διαβάστε, επίσης,

Σαρκοείδωση

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Η αμιάντωση

Το ραδόνιο

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

 Επαγγελματικοί καρκίνοι

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ