Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Τροφή για το μυαλό

Συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν την μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες

 

 

 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον εγκέφαλο

Το κλειδί για την ενίσχυση της μνήμης είναι η ακετυλοχολίνη. Η λειτουργία του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη παίζει μεγάλο ρόλο όχι μόνο για τη λειτουργία της μνήμης, αλλά και για άλλες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως της συγκέντρωσης και της μάθησης. 

Η γεροντική άνοια οφείλεται σε εκφυλιστική διαδικασία με μεγάλες απώλειες κυττάρων από ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η πάθηση αυτή είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες και εμφανίζεται την έβδομη ή όγδοη δεκαετία της ζωής δηλαδή αργότερα από τη νόσο Alzheimer που απαντάται σε οποιαδήποτε ηλικία. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από απώλεια μνήμης πρόσφατων γεγονότων και ανικανότητα καταχώρησης νέων αναμνήσεων.

Τη λειτουργία της ακετυλοχολίνης βελτιώνουν:

Τα φωσφολιπίδια, τα αμινοξέα,  η κουρκουμίνη και άλλα θρεπτικά στστατικά βελτιώνουν τη λειτουργία του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη.

 • Η διμεθυλοαιθανολαμίνη (DMAE), είναι μια πρωτοταγής αλκοόλη.  Είναι ένα διαφανές, ωχροκίτρινο υγρό. Η διμεθυλαμινοαιθανόλη σχετίζεται με χολίνη και είναι ένας βιοχημικός πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Η διμεθυλαμινοαιθανόλη μεθυλιώνεται για να παράγει χολίνη στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι η διμεθυλαμινοαιθανόλη με επεξεργασία από το ήπαρ μετατρέπεται σε χολίνη, αλλά αυτή δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Στον εγκέφαλο, η DMAE, αντιθέτως, συνδέεται με τα φωσφολιπίδια στην θέση της χολίνης για την παραγωγή φωσφατιδυλ-διμεθυλαμινοαιθανόλης που στη συνέχεια ενσωματώνεται σε νευρικές μεμβράνες, αυξάνοντας τη ρευστότητα και τη διαπερατότητα, και ενεργεί ως αντιοξειδωτικό. Μελέτες έχουν δείξει μια αύξηση στην επαγρύπνηση και την εγρήγορση, με θετική επίδραση στην διάθεση μετά τη χορήγηση DMAE, βιταμινών και μετάλλων και σε άτομα που πάσχουν από κάποια συναισθηματική διαταραχή. Το διτρυγικό άλας του DMAE, πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής και είναι μία λευκή σκόνη που παρέχει 37% DMAE.
 • Το πολυγλουταμινικό άλας της αργινίνης είναι μία ένωση όπου το αμινοξύ αργινίνη είναι μοριακά συνδεδεμένο με ένα μόριο πυρογλουταμικό. Το πυρογλουταμικό είναι ένα φυσικό αμινοξύ που μπορεί να προέρχεται στη φύση από τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Αυτό προωθεί τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και του νιτρικού οξειδίου για ενισχυμένη ροή του αίματος και  καλύτερη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μυς. Το προϊόν αυτό αυξάνει τα βέλτιστα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, ένα ισχυρό νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη μνήμη. Το μονοξείδιο του αζώτου λειτουργεί με διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Εξαιτίας αυτού, το πολυγλουταμινικό άλας της αργινίνης  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης και γενικά της νοητικής λειτουργίας. 
 • Οι φωσφατιδυλοχολίνες είναι μία κατηγορία  φωσφολιπιδίων που έχουν χολίνη. Αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό των βιολογικών μεμβρανών και μπορούν εύκολα να ληφθούν από τον κρόκο αυγού ή τη σόγια. Επίσης, είναι  μέλος της ομάδας λεκιθίνης που υπάρχουν στους ζωικούς και φυτικούς ιστούς.  Η φωσφολιπάση D καταλύει την υδρόλυση φωσφατιδυλοχολίνης για σχηματισμό φωσφατιδικού οξέος (ΡΑ), απελευθερώνοντας την διαλυτή ομάδα χολίνη στο κυτταρόπλασμα. Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι ένα ουδέτερο λιπίδιο. Η φωσφατιδυλοχολίνη είναι ζωτικής σημασίας ουσία που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Επιβραδύνει τη γήρανση και τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη αύξηση της μνήμης σε άνοια και έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Η φωσφατιδυλική χολίνη είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Η χολίνη σε δόση 20 γραμμάρια χλωριούχου χολίνης τη μέρα σε 4 δόσεις για 8 εβδομάδες βελτιώνει τη μνήμη, τις λειτουργίες της ομιλίας και τον τρόπο της καθημερινής ζωής. Στα αρχικά στάδια συστήνεται φωσφατιδυλική χολίνη υψηλής δυναμικότητας (6 κάψουλες την ημέρα).
 • Η κουρκουμίνη προσδένεται σε πρωτεΐνες αμυλοειδούς που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer και με φθορισμό  μελετάται ως πιθανό αναγνωριστικό σήμα της νόσου για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Η αρωματική τουρμερόνη της κουρκουμίνης μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη νευρικών βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο κατά 80 τοις εκατό σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα νευρικά βλαστικά κύτταρα διαφοροποιούνται σε νευρώνες και παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην αυτοεπισκευή. Άρα, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των λειτουργιών του εγκεφάλου σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει την αναστολή της συσσώρευσης του καταστροφικού βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών με Alzheimer, καθώς και να διαλύσει τις υπάρχουσες πλάκες. Άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στους εγκεφάλους τους, και η κουρκουμίνη είναι γνωστή για ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η ένωση μπορεί να αναστέλλει τόσο τη δραστηριότητα όσο και τα φλεγμονώδη μεταβολικά παραπροϊόντα της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX2) και 5-λιποοξυγενάσης (5-LOX)  που ρυθμίζουν την φλεγμονή. Επίσης, αναστέλει τις βλαβερές επιδράσεις του φθορίου στην ακετυλοχολίνη και στον εγκέφαλο.
 • Οι φωσφατιδυλοσερίνες  είναι ένα σημαντικό συστατικό των φωσφολιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης, η οποία παίζει ένα βασικό ρόλο στην σηματοδότηση του κυτταρικού κύκλου, ειδικά στην απόπτωση. Η φωσφατιδυλοσερίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας και της γνωστικής δυσλειτουργίας στους ηλικιωμένους. Το μόριο φωσφατιδυλοσερίνη από τη λεκιθίνη σόγιας περιέχει κυρίως, πολυακόρεστα οξέα, ενώ το μόριο φωσφατιδυλοσερίνη από βόειο εγκέφαλο φλοιό περιέχει κυρίως κορεσμένα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η φωσφατιδυλική σερίνη υποστηρίζει την απομνημόνευση και την ανάκτηση πληροφοριών.

 • Η λεκιθίνη σε δοσολογία 25 γρ ημερησίως με αύξηση κατά 25 γραμμάρια εβδομαδιαίως,μέχρι να εμφανισθούν παρενέργειες (ναυτία, τυμπανισμός, διάρροιες), οπότε ο ασθενής επανέρχεται στη προηγούμενη δόση.
 • Όταν η μνήμη είναι πλημμελής ή όταν κάποιος κάνει λάθος μπορεί να είναι σύμπτωμα έλλειψης θειαμίνης. Τότε μπορεί να θεραπευθεί με κατάλληλες δόσεις βιταμίνης Β1.
 • Η πρόσληψη RNA μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης…
 • Η αύξηση των επιπέδων οξυγόνου και η εξασφάλιση της αερόβιας κυτταρικής αναπνοής έχει πολλά θετικά αποτελέσματα:

  Βελτιώνει την συγκέντρωση και την μνήμη

  Εξαφανίζει τα σημάδια της πνευματικής κόπωσης

  Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

  Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

  Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα

  Μειώνει το στρες, το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

  Εμποδίζει την συγκέντρωση και παραγωγή γαλακτικού οξέος

  Βοηθά στην αποτοξίνωση του αίματος

  Βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος

  Αποτρέπει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών

  Σταματά την γήρανση των κυττάρων

  ΒΑΛΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΔΩΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΖΩΗ!!!

Παραγγείλετε το σταθεροποιημένο αεροβικό οξυγόνο πατώντας εδώ

 Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε το πιστοποιημένο από την EMDI συμπλήρωμα διατροφής για την μνήμη

Διαβάστε, επίσης,

Οι απαραίτητες βιταμίνες για το Αλτσχάιμερ

Τα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για το Αλτσχάιμερ

Σταματήστε να δίνετε αγχολυτικά και αντιψυχωσικά για την άνοια

Πρόληψη άνοιας με την άσκηση

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Λεκιθίνη

Τσάι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Μελατονίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Αλουμίνιο

Τα επικίνδυνα συστατικά στα εμβόλια

Νόσος Alzheimer

Πώς οφελεί την υγεία η μουσική;

Μελισσόχορτο

Που ωφελεί το κόκκινο κρασί

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Ακετυλοχολίνη

Aκεταλδεΰδη

Υπάρχει κίνδυνος από το αλουμίνιο;

Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer

Αδενοσυλομεθειονίνη

Νορεπινεφρίνη

Καρνοσίνη

Επικίνδυνα κραγιόν

Gingko biloba

Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Κουρκουμίνη

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Αποφύγετε το φθόριο

Φασκόμηλο

Αν είσαστε καχύποπτοι θα πάθετε άνοια

Τροφές φάρμακα

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Συνένζυμο Q10

Συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων

Πώς να παραμείνετε για πάντα νέοι

Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer

Ειδική θεραπεία για την άνοια

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια

Παπούτσια με GPS

Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας γυναίκας όταν γεννάει αγόρι;

Τι είναι η γύρη ανθέων

Βασιλικός πολτός

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τα γηριατρικά σύνδρομα

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Φθόριο και υγεία

Τσουκνίδα

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Τα συμπληρώματα διατροφής για την υπερκινητικότητα στα παιδιά

Πώς το έντερό σας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Να πίνετε πολύ νερό

Η επίδραση της αγάπης στον εγκέφαλο ενός παιδιού

Μήπως πάει να καεί ο εγκέφαλός σας;

Εγκεφαλική γυμναστική

Πώς γυμνάζεται ο εγκέφαλος

Οι απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπινου εγκέφαλου

Διατροφή για έντονη πνευματική εργασία

Πώς αποθηκεύει ο εγκέφαλος τις λέξεις;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με μάνγκο

Smoothie με μάνγκο. Smoothie υγιεινό με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλα, passion fruit και εναλλακτικό γάλα αμυγδάλου Smoothie με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλες, passion fruit και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ