Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για την ομοιοπαθητική

Χρήσιμες πληροφορίες για την ομοιοπαθητική

Print Friendly, PDF & Email

Ομοιοπαθητική είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής

Η ομοιοπαθητική δημιουργήθηκε το 1796 από τον Samuel Hahnemann με βάση το δόγμα ότι τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια (Similia similibus curentur). Δηλαδή, μια ουσία που προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου σε υγιείς ανθρώπους θα θεραπεύσει παρόμοια συμπτώματα σε άρρωστα άτομα.

Ο Hahnemann πίστευε ότι τα βαθύτερα αίτια της νόσου ήταν φαινόμενα που τα ονόμασε μιάσματα, και ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα απευθύνονται σε αυτά.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία αραίωσης, η οποία περιλαμβάνει την αραίωση επανειλημμένα σε μια επιλεγμένη ουσία σε αλκοόλη ή απεσταγμένο νερό. 

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί πολλά είδη ζώων, φυτών, ορυκτών και συνθετικών ουσιών. Παραδείγματα είναι το Arsenicum album (οξείδιο του αρσενικού), Natrum muriaticum (χλωριούχο νάτριο), Lachesis muta (το δηλητήριο του φιδιού Bushmaster), το opium, και το thyroidinum (ορμόνη του θυρεοειδούς).

Ορισμένοι ομοιοπαθητικοί χρησιμοποιούν επίσης τα λεγόμενα «nosodes» από ασθένειες ή παθολογικά προϊόντα όπως κόπρανα, ούρα και φλέγματα του αναπνευστικού συστήματος, αίμα και ιστούς.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που παρασκευάζονται από υγιή δείγματα ονομάζονται “Sarcodes”.

Μερικοί σύγχρονοι ομοιοπαθητικοί χρησιμοποιούν τις ακτίνες Χ και το ηλιακό φως ή κάνουν άλλες πρακτικές.


Προετοιμασία των ομοιοπαθητικών φαρμάκων

Η διαδικασία αραίωσης ονομάζεται δυναμοποίηση από τους ομοιοπαθητικούς. 

Ομοιοπαθητικές αραιώσεις

Ο Hahnemann δημιούργησε την κλίμακα C (εκατοστιαία) για την  αραίωση της ουσίας. Μια αραίωση 2C απαιτεί μια ουσία να αραιωθεί 1 μέρος από τα 100 σε 100… Μια αραίωση 6C σημαίνει ότι η διαδικασία γίνεται έξι φορές. Οι υψηλότερες αραιώσεις ακολουθούν το ίδιο μοτίβο.

Ο Hahnemann πρότεινε τις 30C αραιώσεις για τις περισσότερες ασθένειες.

Σήμερα από πολλούς πιστεύεται ότι η καλύτερη αραίωση είναι 12C, αλλά υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν και μικρότερες αραιώσεις 6C.


Ομοιοπαθητικά χάπια

Τα ομοιοπαθητικά χάπια γίνονται από μια αδρανή ουσία (λακτόζη), κατά την οποία μια σταγόνα υγρού ομοιοπαθητικού παρασκευάσματος αφήνεται να εξατμισθεί. 


Ισοπαθητική και ταυτοπαθητική

Διαφέρει από την ομοιοπαθητική στο ότι γίνεται ουσίες που προκαλούν την ασθένεια ή από τα προϊόντα της νόσου, όπως πύον. Τα “ομοιοπαθητικά εμβόλια” είναι μια μορφή ισοπαθητικής. Στην ισοπαθητική χορηγούνται στον ασθενή ομοιοπαθητικά φάρμακα με αποκλειστικό κριτήριο το νοσογόνο παράγοντα, κάποια χημική ουσία ή άλλη αιτία που προκάλεσε μια νόσο. Για παράδειγμα, ασθενείς που πάσχουν από ουρολοίμωξη, θα πάρουν ομοιοπαθητικό φάρμακο με βάση το μικρόβιο που θα απομονωθεί από την ουροκαλλιέργεια. Η ταυτοπαθητική αποτελεί μια παρόμοια τεχνική, όπου γίνεται χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων ως αντίδοτων σε δηλητηρίαση ή τοξίκωση από διάφορες ουσίες.


Ανθοϊάματα

Τα ανθοϊάματα μπορούν να παραχθούν με την τοποθέτηση λουλουδιών στο νερό και  έκθεσή τους στο φως του ήλιου. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα ανθοϊάματα Μπαχ, που αναπτύχθηκαν από το γιατρό και ομοιοπαθητικό Edward Bach. 


Κτηνιατρική ομοιοπαθητική

Η κτηνιατρική ομοιοπαθητική απευθύνεται στα ζώα.


Ηλεκτρομυοπαθητική

Διαφορετικά «χρώματα» της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. 


Ομοιοπροφύλαξη και «Ομοιοπαθητικά εμβόλια»

Η χρήση της ομοιοπαθητικής ως προληπτικό μέσο για σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, όπως με ομοιοπαθητικά εμβόλια. Ως πρόληψη στην ομοιοπαθητική νοείται η συνεχιζόμενη ομοιοπαθητική θεραπεία, η οποία στοχεύει και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αφενός καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την προσβολή και αφετέρου βοηθώντας στην ταχύτερη ανάρρωσή του με την ενδεικνυόμενη αγωγή, αφού όμως έχει προσβληθεί. 


Ομοιοπαθητική Πολυφαρμακία – Ομοτοξικολογία

Υπάρχουν διάφορες μορφές ομοιοπαθητικής πολυφαρμακίας, οι οποίες παρουσιάζονται με διάφορα ονόματα. Για παράδειγμα, σε αυτές συγκαταλέγονται η ομοτοξικολογία, η «σύνθετη» ομοιοπαθητική, ή ομοιοπαθητική «συντονισμού», κλπ..΄

Η συνηθέστερη μορφή ομοιοπαθητικής πολυφαρμακίας αφορά τη χορήγηση συνδυασμών ομοιοπαθητικών φαρμάκων, δηλαδή σκευασμάτων που περιέχουν πολλά (συνήθως 5-30) ομοιοπαθητικά φάρμακα μαζί, τα ονομαζόμενα complexes ή compose. Αυτά τα πολυσκευάσματα, κυκλοφορούν στα φαρμακεία, και προωθούνται για τη «θεραπεία» διαφόρων συμπτωμάτων, όπως πονοκεφάλων, υπέρτασης, ρινίτιδας, ναυτίας, αϋπνίας, άγχους, κλπ. Συνήθως πρόκειται για συνδυασμούς φαρμάκων σε χαμηλές δυναμοποιήσεις (“x” ή “d”), αλλά κυκλοφορούν και σκευάσματα σε υψηλότερες δυναμοποιήσεις (“k”, “CH”, ακόμα και “Μ”).

Άλλη μορφή πολυφαρμακίας αφορά τη συχνή αλλαγή ομοιοπαθητικών φαρμάκων (ή εναλλαγή αυτών), συνήθως σε υψηλές δυναμοποιήσεις. Δηλαδή σε ένα ασθενή που αντιμετωπίζει μια χρόνια νόσο, δίνονται ομοιοπαθητικά φάρμακα (ένα κάθε φορά), αλλά αλλάζοντάς τα σε σύντομα χρονικά διαστήματα (συνήθως 1-2 εβδομάδων, άλλοτε και συχνότερα), πρωτού μπορέσουν να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα που το κάθε ένα επέφερε και η νέα εικόνα συμπτωματολογίας που δημιουργήθηκε.


«Κλινική» Ομοιοπαθητική

Αφορά τη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων που σχετίζονται με συγκεκριμένα όργανα ή παθολογοανατομικές βλάβες. 


«Μοντέρνα» και Γνωστική Ομοιοπαθητική

Στον αντίποδα της ολιστικής και εκτενούς συνέντευξης της Κλασικής Ομοιοπαθητικής, ορισμένοι «ομοιοπαθητικοί» βασίζονται σε διάφορες εξετάσεις ή άλλα στοιχεία για τη συνταγογράφηση. Ορισμένοι, συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή συνδυασμούς αυτών (complexes ή compose) βασιζόμενοι σε διάφορες βιοχημικές εξετάσεις (πχ ομάδα αίματος, διατροφικά και αλλεργικά τεστ, εξετάσεις αίματος, βιοχημικούς δείκτες, κλπ). 

Άλλοι «ομοιοπαθητικοί» χρησιμοποιούν συσκευές οι οποίες μετρούν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του ανθρωπίνου σώματος, την αύρα ή συνταγογραφούν με βάση άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη «διαίσθησή» τους, φαντασία, ψευδαισθήσεις (delusions), αστρολογία και μεταφυσική, όνειρα, το «δόγμα των υπογραφών», εξωτερικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, κλπ…

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ομοιοπαθητική είναι η εναλλακτική θεραπεία που ασχολείται με την ολιστική υγεία του ανθρώπου και θεραπεύει οποιαδήποτε ασθένεια. Σε σχέση με την κλασσική ιατρική η ομοιοπαθητική δεν έχει καμιά παρενέργεια, γιατί οι πρώτες ύλες βρίσκονται σε απειροελάχιστες δόσεις και είναι ορυκτής, φυτικής ή ζωικής προέλευσης.

Όσο πιο παρθένος είναι ο οργανισμός από τοξικές χημικές ουσίες, καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις, τόσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεται στην ομοιοπαθητική. Σε οξείες καταστάσεις έχει άμεσα αποτελέσματα, όπως σε στραμπούληγμα ποδιού και μελανιά (arnica).

Σε χρόνιες καταστάσεις η ομοιοπαθητική γυρνάει πίσω και σβήνει τις παθήσεις που έχει περάσει ο ασθενής και τις θεραπεύει μέχρι να φθάσει στον στόχο π.χ. στην σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής έπαθε ανεμοβλογιά. Είχε περάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν και η ομοιοπαθητική την ξύπνησε για την θεραπεύσει…

Προσοχή! Σε χρόνιες ασθένειες και σε θυρεοειδοπάθειες οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν τα κλασικά φάρμακα, αλλά να τα παίρνουν παράλληλα με την ομοιοπαθητική και να ελαττωθεί η λήψη τους σταδιακά με ιατρική καθοδήγηση.

Επικοινωνήστε με την  EMEDI για να σας  προμηθεύσουμε όλα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Πλήρης κατάλογος! Κατόπιν παραγγελίας!

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τα λουλούδια του ουρανού

Medorrhinum στην ομοιοπαθητική

Χελιδώνιο

Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλαμπόκι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θρούμπι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο

Ζαμπούκος ο μαύρος

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δυσμηνόρροια

Δυσκοιλιότητα και ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για τις αρθρίτιδες

Εναλλακτικές θεραπείες για την αμυγδαλίτιδα

Ομοιοπαθητική για τον αλκοολισμό

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Αιμορροΐδες και ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για τη διακοπή καπνίσματος

Βάλσαμο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την Αχιλλαία

Απήγανος

Το πλεμονόχορτο

Αντιμετώπιση ημικρανιών

Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

Άσθμα

Το μαύρο φιδόχορτο

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Ομοιοπαθητική και αϋπνία

Δυσπεψία

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Aνθοϊάματα Μπαχ

Haematoxylum campechianum

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική και εμβόλια

Lycopodium Clavatum

Marsdenia cundurango

Prunus padus

Scrophularia nodosa

Θεραπεία του καρκίνου με Iscador

Λευκή μελιά

Lachesis mutus

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις ημικρανίες

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Ομοτοξικολογία

Σύγχρονα φάρμακα φτιαγμένα από τη φύση

Θεραπείες της ομοιοπαθητικής

Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

www.emedi.gr

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤο γλυκό των φτωχών
Επόμενο άρθροΤροφή για το μυαλό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωινή ναυτία

Εάν έχετε πρωινή ναυτία αποφύγετε τις έντονες οσμές, την υπερβολική κούραση, τα πικάντικα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πρωινή ναυτία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ