Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφή για τον καταρράκτη
Array

Διατροφή για τον καταρράκτη

Οι βιταμίνες, τα βότανα και η διατροφή για τον καταρράκτη

Ο καταρράκτης χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πυκνότητας και σκίασης των φακών του ματιού. 

Ο καταρράκτης  εμφανίζεται, κυρίως, σε ανθρώπους από την ηλικία των 65 ετών και άνω, και συχνά είναι αποτέλεσμα βλάβης των ελεύθερων ριζών. Ωστόσο, δεν είναι οι ίδιες οι ελεύθερες ρίζες το πρόβλημα. Καθώς οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν στοιχείο του ανοσοποιητικού μας συστήματος αντιδρούν στο άγχος. Ένας οργανισμός υπερβολικά αγχωμένος, είτε εξαιτίας εσωτερικών είτε εξωτερικών ερεθισμάτων, παράγει υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών.

Η ανικανότητα του σώματος να διαχειριστεί τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή, αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία πρόκλησης καταρράκτη. Η λακτόζη που είναι σάκχαρο του γάλακτος και η επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη είναι οι κυριότεροι ένοχοι για τον καταρράκτη. Άλλοι παράγοντες που κάνουν επιρρεπή τα μάτια στον καταρράκτη είναι το υπερβολικό λίπος στη διατροφή, ο διαβήτης, η κακή λειτουργία της πέψης και της απορρόφησης, περιβαλλοντολογικοί ρυπαντές, οι ακτίνες UV και η έλλειψη πρωτεϊνών.

Η καλύτερη θεραπεία για τον καταρράκτη:

  • Να τρώτε μύρτιλλα και θαμνόμουρα που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά.
  • Να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής βήτα καροτίνης 7.500 IU ημερησίως.
  • Μια κουταλιά σπιρουλίνα ή 30 γραμμάρια σε καθημερινή βάση.

Τι είναι ο καταρράκτης

Στα 80 έτη, περίπου το 50% των ενηλίκων στις δυτικές χώρες έχουν καταρράκτη. Καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού, που προκαλεί μείωση της όρασης. Ο καταρράκτης μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα και στα δύο μάτια, αλλά μπορεί, επίσης, να συμβεί μόνο στο ένα μάτι.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις καταρράκτη που δεν έχουν σχέση με την ηλικία. Ο δευτεροπαθής καταρράκτης είναι ο τραυματικός καταρράκτης, ο συγγενής καταρράκτης, και ο καταρράκτης από ακτινοβολία. Ο δευτεροπαθής καταρράκτης μπορεί  να σχηματιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση, για άλλες παθήσεις των ματιών όπως το γλαύκωμα ή να οφείλεται σε άλλες ασθένειες.

-Ο τραυματικός καταρράκτης είναι αυτός που εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση ματιών. Μπορεί να εμφανιστεί πολύ σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ή μπορεί να εμφανιστεί χρόνια αργότερα.

-Ο συγγενής καταρράκτης σχηματίζεται σε μερικά μωρά και δεν προκαλεί πάντα προβλήματα όρασης.

-Τέλος, ο καταρράκτης από ακτινοβολία σχηματίζεται όταν κάποιος έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία.

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καταρράκτη σε σχέση με άλλους. Αυτοί είναι άτομα με διαβήτη, όσοι καπνίζουν, και εκείνοι που εκθέτουν τα μάτια τους στο άμεσο ηλιακό φως.

Λάβετε τα μέτρα σας για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε καταρράκτη.

Να φοράτε καλά ηλίου στον ήλιο, να σταματήσετε το κάπνισμα και να ρυθμίζετε καλά το σάκχαρό σας.

Ενώ η ακριβής αιτία του καταρράκτη είναι άγνωστη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες και ορισμένα ένζυμα, λίπη και πρωτεΐνες στο φυσικό φακό του ματιού, τον κάνουν τελικά θολό.

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει όταν υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ επιβλαβών ελεύθερων ριζών  και  αντιοξειδωτικών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα ή ομάδες ατόμων (μόρια) τα οποία είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά με άλλα άτομα και μόρια επειδή έχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Στο σώμα, μια ελεύθερη ρίζα είναι συνήθως ένα μόριο οξυγόνου που αυτοσταθεροποιείται παίρνοντας ένα ηλεκτρόνιο από ένα άλλο μόριο, το οποίο με τη σειρά του προσπαθεί να πάρει ένα ηλεκτρόνιο από ένα άλλο μόριο, και ούτω καθεξής. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το σώμα με την κλοπή ηλεκτρονίων από τα κανονικά υγιή κύτταρα των οργάνων και άλλων ιστών. Αυτή η διαδικασία κλοπής ηλεκτρονίων από τα υγιή κύτταρα ονομάζεται οξείδωση.

Στο μάτι, η οξείδωση επηρεάζει τις πρωτεΐνες και τα λίπη στο φακό, στο βαθμό που ο φακός καταστρέφεται και γίνεται θολός, δημιουργώντας καταρράκτη. Η πρόληψη των ελευθέρων ριζών με υγιεινές τροφές, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει τη διαδικασία αυτή.

Οι ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα μάτια μας και το υπόλοιπο σώμα μπορεί να προέρχονται από την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, την έκθεση σε ρύπανση ή χημικές ουσίες, το κάπνισμα και την υπεριώδη ακτινοβολία. Μερικές ελεύθερες ρίζες εμφανίζονται από τον κανονικό καθημερινό μεταβολισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου πρέπει να λαμβάνουν αντοξειδωτικά που βρίσκονται σε υγιεινά τρόφιμα. 


Βιταμίνες για τον καταρράκτη

Οι πιο σημαντικές βιταμίνες για τον καταρράκτη είναι οι βιταμίνες C και Ε. Και οι δυο μπορούν να θεραπεύσουν τον καταρράκτη, αλλά μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη του καταρράκτη και να βοηθήσουν στην πρόληψή του.

Όσοι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής ή επαρκείς ποσότητες των δύο βιταμινών για πολλά χρόνια δεν παθαίνουν καταρράκτη.

Με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών,  για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να μειώσει τις πιθανότητες σας να πάθετε καταρράκτη ακόμη περισσότερο!

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πορτοκάλια, βατόμουρα, θαμνόμουρα, μύρτιλλα, σπανάκι, γκουάβα, παπάγια, φράουλες, και πολλά άλλα φρούτα. 

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε βατόμουρα, καθώς και αμύγδαλα, ηλιόσπορους, μπρόκολο, φιστίκια, σπανάκι, ντομάτες, και μάνγκο. 

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι καλά για την πρόληψη του καταρράκτη. Πηγές της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης περιλαμβάνουν τα εξής: κατσαρό λάχανο, σπανάκι, πράσινα γογγύλια, μαρούλι, πράσινα φασόλια, αυγά, πορτοκάλια, μπρόκολο, και το καλαμπόκι. 

Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για καταρράκτη είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολού φακού, ο οποίος στη συνέχεια αντικαθίσταται με ένα ενδοοφθαλμικό φακό (IOL) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη.

 


Τα υγιεινά τρόφιμα για την πρόληψη καταρράκτη

Οι άνθρωποι που ακολουθούν με συνέπεια μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη γιατί περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, C και Ε, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Μια διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καταρράκτη αργότερα στη ζωή. 

Η κατανάλωση των ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν επίσης συνδεθεί με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη ή εξέλιξής του.

Η διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταρράκτη κατά τρεις φορές σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλότερη κατά 25 τοις εκατό  πρόσληψη υδατανθράκων.

Μια υγιεινή διατροφή για υγιή μάτια περιλαμβάνει εννέα έως πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως κάθε μέρα και δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. 

Τα σκούρα πράσινα και πολύχρωμα φρούτα και  λαχανικά είναι μεγάλες πηγές αντιοξειδωτικών. Περιέχουν, επίσης, φυλλικό οξύ και ασβέστιο – σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη και πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια υγιεινή διατροφή.

Για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, είναι εξίσου σημαντικό να αποφύγετε τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ζαχαρούχα σνακ και αναψυκτικά – όλα εκ των οποίων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη, καθώς η παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.

Η μείωση του νατρίου στη διατροφή σας είναι επίσης μια καλή τακτική γιατί η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καταρράκτη.

Κόψτε τα λιπαρά φαγητά από τα fast food, τα πατατάκια, τα ζαχαρούχα σνακ και αναψυκτικά. Τρώτε νόστιμα φρούτα και λαχανικά, φρέσκα ψάρια και άλλα υγιεινά τρόφιμα.

Και η ανταμοιβή σας θα είναι ένα υγιές σώμα και μια καλή όραση.


Τα συμπληρώματα διατροφής για τον καταρράκτη

  • Βήτα-καροτένιο 
  • Θειική χονδροϊτίνη 
  • Χυμοθρυψίνη 
  • Ιχθυέλαιο 
  • Υαλουρονικό οξύ 
  • Λουτεϊνη
  • ω-3-λιπαρά οξέα
  • Φυλλικό οξύ
  • Ασβέστιο
  • Ζεαξανθίνη
  • Νιασίνη και Νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3) 
  • Ριβοφλαβίνη 
  • Θειαμίνη (βιταμίνη Β1)
  • Ντομάτα
  • Βιταμίνη Α 
  • Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 
  • Βιταμίνη E 
  • Ψευδάργυρος
  • Σπιρουλίνα

Διαβάστε, επίσης,

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Η νυκταλωπία

Προστατέψτε τα μάτια σας

Το σύνδρομο Marfan

Υπερβαρικό Οξυγόνο

Το υαλουρονικό οξύ

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Τελευταία δεδομένα για τον καταρράκτη

Μολυβδίαση

Πώς μπορείτε να καθυστερήσετε τον καταρράκτη

Ιπποφαές

Νευροϊνωμάτωση

Οι καλύτερες βιταμίνες για τον καταρράκτη

Ενδείξεις βελονισμού

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Μήπως βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγριοκορομηλιά

Αγριοκορομηλιά. Η αγριοκορομηλιά έχει οφέλη για την υγεία και υπάρχει σε αρκετές περιοχές και στην Ελλάδα και οι καρποί της είναι βρώσιμοι Η αγριοκορομηλιά ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ