Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΣτάδιο II καρκίνος μαστού

Στάδιο II καρκίνος μαστού

Στάδιο ΙI

Καρκίνος μαστού

Στάδιο 2 σημαίνει ότι ο καρκίνος του μαστού αυξάνεται συνεχώς, αλλά εξακολουθεί να εντοπίζεται στο στήθος ή η ανάπτυξη έχει επεκταθεί μόνο στους κοντινούς λεμφαδένες.

Αυτό το στάδιο χωρίζεται σε Στάδιο 2Α και 2Β. Η διαφορά καθορίζεται από το μέγεθος του όγκου και αν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.


Καρκίνος του Μαστού Στάδιο 2Α

ΕΙΤΕ:
Δεν υπάρχει όγκος που να σχετίζεται με τα καρκινικά κύτταρα και λιγότερο από τέσσερις λεμφαδένες έχουν  καρκινικά κύτταρα.

ΕΙΤΕ:

Ο όγκος είναι μικρότερος από 2 εκατοστόμετρα και λιγότεροι από τέσσερις λεμφαδένες έχουν  καρκινικά κύτταρα.

ΕΙΤΕ:

Ο όγκος είναι 2 έως 5 εκατοστά και δεν έχει ακόμα εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Καρκίνος του Μαστού Στάδιο 2Β

ΕΙΤΕ:
Ο όγκος είναι 2 έως 5 εκατοστά και έχει εξαπλωθεί σε λιγότερους από τέσσερις μασχαλιαίους λεμφαδένες.

ΕΙΤΕ:
Ο όγκος είναι μεγαλύτερος από πέντε εκατοστά, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Πληροφορίες για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

  • Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο μαστού σταδίου ΙΙ έχουν έναν μονοεστιακό καλά καθοριζόμενο καρκίνο με καλή αναλογία σχέσης μεγέθους όγκου και μαστού και γι΄αυτό κάποιοι χειρουργοί κάνουν ογκεκτομή ή τεταρτεκτομή και μετά ακτινοβολία. Υπολογίζεται ότι 30-60% των ασθενών με καρκίνο μαστού σταδίου ΙΙ υποβάλλονται σε συντηρητική χειρουργική θεραπεία. 
  • Άλλες ασθενείς υποβάλλονται σε μαστεκτομή.
  • Οι ασθενείς με ψηλαφητούς μασχαλιαίους λεμφαδένες υποβάλλονται σε λεμφαδενεκτομή επιπέδου Ι& ΙΙ. Οι ασθενείς που δεν έχουν ψηλαφητό λεμφαδένα κάνουν βιοψία φρουρού λεμφαδένα. Εάν είναι αρνητικός δεν απαιτείται λεμφαδενεκτομή.
  • Η ακτινοβολία δεν είναι απαραίτητη για ασθενείς με καρκίνο μαστού Τ2Ν0 ή για ασθενείς που έχουν μέχρι 3 λεμφαδένες θετικούς. Οι περισσότεροι συμφωνούν και κάνουν ακτινοθεραπεία για ασθενείς με 4 και πάνω θετικούς λεμφαδένες. Υπάρχει μεγάλη διαφωνία για την ακτινοθεραπεία στους υπερκλείδιους και έσω μαστικούς λεμφαδένες.
  • Όλοι οι ασθενείς σταδίου ΙΙ με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς παίρνουν ορμονοθεραπεία, όπως ταμοξιφένη για 5 έτη, ασχέτως ηλικίας ή αναστραζόλη για 5 ή παραπάνω έτη αν είναι μεταεμμηνοπαυσιακές ή έχουν κάνει αφαίρεση ή καταστολή ωοθηκών αν είναι προεμμηνοπαυσιακές. Η αναστραζόλη θεωρείται ότι έχει ένα όφελος 22% στην ελάττωση της τοπικής υποτροπής σε σχέση με την ταμοξιφένη. Επιπλέον, η αναστραζόλη έχει λιγότερες παρενέργειες, αφού η ταμοξιφένη είναι υπεύθυνη για καρκίνο ενδομητρίου, θρομβοεμβολή και γυναικολογικά συμπτώματα. Βέβαια, η αναστραζόλη έχει μυοσκελετικά συμπτώματα και είναι υπεύθυνη για κατάγματα, αφού προκαλεί οστεοπόρωση και γι΄αυτό απαιτείται ταυτόχρονη χορήγηση διφωσφονικών. 
  • Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επίσης, θεραπεύονται με καταστολή με ανάλογα LHRH για 2 χρόνια, μόνο ή μαζί με ταμοξιφένη ή με αναστραζόλη.
  • Οι ασθενείς με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς σταδίου ΙΙ παίρνουν συμπληρωματική χημειοθεραπεία, σε μερικές περιπτώσεις. Ένα σχήμα είναι με ανθρακυκλινη (FAC-fluorouracil, doxorubicin, cyclophosphamide ή FEC- fluorouracil, epirubicin, cyclophosphamide) για 6 κύκλους. Άλλοι δίνουν 4 κύκλους με τα ίδια αποτελέσματα.
  • Για ασθενείς με μέτριο και υψηλό κίνδυνο προστίθεται ταξάνη στο σχήμα ανθρακυκλίνης (paclitaxel, docetaxel). Προσοχή! Η χημειοθεραπεία και η ενδοκρινική θεραπεία δεν πρέπει να δίνονται μαζί. Η χημειοθεραπεία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της θεραπείας με ταμοξιφένη. Από αυτά τα σχήματα… από τις μελέτες υπάρχει ελάττωση του κινδύνου τοπικής υποτροπής 35% και του ετησίου κινδύνου θανάτου κατά 27% σε γυναίκες μικρότερες των 50, ενώ για γυναίκες μεγαλύτερες των 50 τα ποσοστά αυτά είναι 20 και 11% αντίστοιχα. Εάν η χημειοθεραπεία περιέχει ανθρακυκλίνη υπάρχει επιπρόσθετη μείωση του κινδύνου 12 και 11% και αν υπάρχει ταξάνη τα ποσοστά είναι 12-32% και 14-24% αντίστοιχα. Στις μελέτες το όφελος από την συμπληρωματική θεραπεία είναι μεγαλύτερο για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι ακριβείς και δεν είναι δυνατόν να είναι ακριβείς…
  • Οι μελέτες με πυκνές και υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας δεν έχουν δείξει όφελος, επιπλέον. Η χημειοθεραπεία με ανθρακυκλίνη και ταξάνη κάθε 2 εβδομάδες με τη βοήθεια αυξητικών παραγόντων έδειξε κάποιο μικρό όφελος στην επιβίωση και το ελεύθερο διάστημα νόσου, αλλά με κόστος οικονομικό και κόστος υγείας μακροπρόθεσμο…
  • Η συμπληρωματική καταστολή των ωοθηκών μειώνει το κίνδυνο για υποτροπή κατά 25 το μέγιστο % και για θάνατο 24%, ακόμη και 15 χρόνια μετά τη θεραπεία. Η μόνιμη αφαίρεση ωοθηκών δεν έχεια απαραίτητα το ίδιο όφελος, γιατί 2-3 χρόνια χρήσης των αναλόγων LHRH είναι αρκετά για να ληφθεί το κλινικό όφελος σε καρκίνο μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς. 6 μήνες CMF για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τη χορήγηση 2 ετών LHRH αναλόγων, αν και πολλοί θεωρούν ότι ο συνδυασμός τους έχει ανώτερο όφελος. Η συμπληρωματική χημειοθεραπεία κάνει καταστολή ωοθηκών στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έτσι κι αλλιώς και αυτό εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και τη δόση του αλκυλιωτικού παράγοντα που χορηγείται. Η χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών προκαλεί πρώιμη εμμηνόπαυση, ενώ με τα LHRH ανάλογα τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η οστεοπόρωση απαιτεί διφωσφονικά, ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Προεγχειρητική χημειοθεραπεία κάνουν κάποιοι, που είναι περισσότερο θεραπεία για τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο μαστού. Μετά την προεγχειρητική χημειοθεραπεία γίνεται χειρουργείο και ακτινοθεραπεία. Αυτό γίνεται για να μικρύνει ο όγκος και να γίνει συντηρητική χειρουργική επέμβαση. 10-15% των ασθενών εμφανίζονται με πλήρη παθολογοανατομική ύφεση μετά από 3-4 κύκλους ανθρακυκλίνης. 20-30% των ασθενών, λέγεται ότι ενώ πριν το χειρουργείο είχαν αποδεδειγμένους θετικούς λεμφαδένες μετά το χειρουργείο οι λεμφαδένες παρουσιάζουν πλήρη παθολογοανατομική ύφεση. Η παθολογοανατομική ανταπόκριση αυξάνει κατά 20% αν κι ένα δεύτερο χημειοθεραπευτικό  χρησιμοποιηθεί. Το θεωρητικό καλό από την προεγχειρητική χημειοθεραπεία είναι ότι το μοριακό προφίλ του όγκου και οι προγνωστικοί δείκτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου και με τον τρόπο αυτό ίσως να εξαφανιζόταν και ο όγκος και να μην απαιτούσε χειρουργείο…
  • Να προτιμάτε τις στοχευμένες θεραπείες…

Πολλά μένουν να απαντηθούν ακόμη…

Αυτό, όμως που είναι σίγουρο είναι ότι…

Νέα στοχευμένα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αποφευχθούν οι μικρομεταστάσεις με σεβασμό στην ποιότητα της ζωής της ασθενούς.

Η εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι μονόδρομος!

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε, επίσης,

Στάδιο I καρκίνος μαστού

Πορογενές καρκίνωμα in situ μαστού

Προγνωστικοί δείκτες στον καρκίνο μαστού

Προβλεπτικοί καρκινικοί δείκτες στην ογκολογία

Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

Βιοδείκτες στην ογκολογία

Διάγνωση του καρκίνου του μαστού 

Οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για το καρκίνο μαστού

Αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου 

Μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου μαστού

Σταδιοποίηση στον καρκίνο

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

Η σωστή εκτίμηση των καρκινικών δεικτών

Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Ελαστογραφία μαστού

Τρισδιάστατη Μαστογραφία 

Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Καρκίνος μαστού

Στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Οι τεχνικές εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Τα νεώτερα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού

Πώς η βιοψία και το χειρουργείο βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου

Η λήψη νουκλεϊνικών οξέων από δείγματα ιστών

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες 

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

Προγνωστικός παράγοντας για τον καρκίνο μαστού

Γιατί τα χημειοθεραπευτικά δεν λειτουργούν 

Bιοψία για τον καρκίνο μέσω του αίματος

Το καρκινικό μονοπάτι στον καρκίνο του μαστού

Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο δεν έχουν όλοι καρκίνο

Δεύτερη γνώμη στον καρκίνο

Εξατομικευμένη Θεραπεία

Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο

Μοριακό προφίλ του όγκου

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα στην Ογκολογία

Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές

Μοριακές αλλαγές στον Her2-θετικό καρκίνο μαστού

Να αγαπάτε τον εαυτό σας

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Αλλάζει η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

TomoTherapy

H θεραπεία του καρκίνου με αντινεοπλαστόνια

Γονίδιο υπεύθυνο για τον καρκίνο μαστού

Οι μοριακές αλλαγές σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Μοριακό προφίλ του όγκου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το κρεμμύδι ως φάρμακο

Το κρεμμύδι ως φάρμακο. Το κρεμμύδι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι χρήσιμο για την υγεία για πολλές παθήσεις Κρεμμύδια και Υγεία Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ