Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΧρήσιμες πληροφορίες για το βισμούθιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το βισμούθιο

Ιατρικές χρήσεις και τοξικές επιδράσεις του βισμούθιου στην υγεία

Το βισμούθιο είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο Bi, ατομικό βάρος 209 και ατομικό αριθμό 83.

Το βισμούθιο χημικά μοιάζει με το αρσενικό και το αντιμόνιο. 

Δεν είναι μέταλλο βασικό για τα ζώα ή τον άνθρωπο και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σύφιλης και των αφροδίσιων νοσημάτων.

Τα αδιάλυτα στο νερό άλατά του εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σαν προστατευτικές ουσίες και παράγοντες στο γαστρεντερικό σωλήνα και σε επαλείψεις στην επιδερμίδα.

Χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, χρωστικές ουσίες, και μερικά φαρμακευτικά προϊόντα, όπως για τη θεραπεία της διάρροιας.


Φάρμακα με βισμούθιο

 • Το υποσαλικυλικό βισμούθιο χρησιμοποιείται ως αντιδιαρροϊκό. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων άλλων γαστρεντερικών ασθενειών. 
 • Ο συνδυασμός υποσαλικυλικού βισμούθιου και υποκιτρικού βισμούθιου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ελκών.
 • Άλλη οργανική ένωση που περιέχει βισμούθιο-χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του οφθαλμού.
 • Το υπογαλακτικό βισμούθιο χρησιμοποιείται ως εσωτερικό αποσμητικό για την αντιμετώπιση της κακοσμίας των αερίων και των κοπράνων.
 • Οι ενώσεις βισμούθιου (βισμούθιο νατρίου με τρυγικό οξύ) έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σύφιλης

Τοξικότητα από βισμούθιο

Το  βισμούθιο και οι ενώσεις του είναι λιγότερο τοξικές σε σύγκριση με άλλα βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, αντιμόνιο, κλπ), και δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμες. Έχουν χαμηλή διαλυτότητα στο αίμα, απομακρύνονται εύκολα με τα ούρα, δεν είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και δεν έχουν  τερατογόνο δράση.

Η δηλητηρίαση από βισμούθιο επηρεάζει κυρίως τα νεφρά, το συκώτι, και την ουροδόχο κύστη. Ερεθισμός του δέρματος και της αναπνευστικής οδού έχουν αναφερθεί. Όπως και με το μόλυβδο, η υπερέκθεση σε βισμούθιο μπορεί να οδηγήσει σε μαύρα ούλα και αυτό είναι γνωστό ως γραμμή βισμούθιου.

Οξείες τοξικές επιδράσεις από το βισμούθιο: Γαστρεντερικές διαταραχές, απώλεια της όρεξης, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, επιδερμική αντίδραση, αποχρωματισμός των βλεννογόνων, ήπιος ίκτερος, γαλάζιες γραμμώσεις στα ούλα. Μπορεί, επίσης, να συμβούν νεφρικές αλλοιώσεις.

Χρόνιες τοξικές επιδράσεις: Συμπεριλαμβάνουν ένα νευρικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό της διανοητικής ικανότητας, σύγχυση, τρεμούλιασμα και μειωμένο συντονισμό. Παρατηρούνται, κυρίως, σε ασθενείς που έχουν εγχειρισθεί από χολή ή ειλεό και οι οποίο λαμβάνουν αδιάλυτο υπογαλλικό βισμούθιο για παρατεταμένες περιόδους.


Ιατροφαρμακευτικές χρήσεις βισμούθιου:

 • Θεραπεία σύφιλης με ορούς μεταλλικού στοιχείου ή αλάτων του
 • Αντιόξινη δράση στη θεραπεία της δυσπεψίας
 • Στυπτική δράση για τη θεραπεία της διάρροιας
 • Προστατευτική δράση στους βλεννογόνους και τις τραχείες επιφάνειες σε όσους έχουν υποστεί αφαίρεση χολής και αναστόμωση ειλεού
 • Το βισμούθιο είναι πλατιά διανεμημένο σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς αλλά με χαμηλά επίπεδα τιμών. Τα νεφρά, οι πνεύμονες και οι λεμφικοί κόμβοι περιέχουν, αντίστοιχα, 0,4, 0,01 και 0,02 μγρ ανά γραμμάριο νωπού ιστού.
 • Το συκώτι περιέχει μόνο 0,02 μγρ ανά γραμμάριο. Οι καθημερινές προσλήψεις είναι μικρότερες από 5 μγρ. Παρόλα αυτά τα χαμηλά ποσοστά μέσα στο σώμα, υπάρχει ένας μηχανισμός μεταφοράς από το αίμα στη χολή.

Το ανθρακικό βισμούθιο

Περιέχει 80=82,5 χλγρ βισμούθιου ανά 100 χλγρ. Η μέση δόση είναι 0.6-2 γρ με μέγιστη ημερήσια πρόσληψη τα 15 γρ. Χρησιμοποιείται εσωτερικά ως ήπιο αντιόξινο, για τη θεραπεία της δυσπεψίας και των γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών. Χρησιμοποιείται και εξωτερικά σε ερεθισμένο δέρμα.


Το υπογαλλικό βισμούθιο

 Προσφέρει 46-52 χλγρ βισμούθιου ανά 100 χλγρ. Η μέση δόση είναι 0,6-2 γρ και χρησιμοποιείται στοματικά για τις στυπτκές του ιδιότητες στη θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας και της ελκώδους κολίτιδας. Χορηγείται από το στόμα για να βοηθήσει για τη ρύθμιση της οσμής και της στερεάς υφής των κοπράνων σε όσους έχουν κάνει εγχείριση χολής και ειλεού. Χρησιμοποιείται σαν σκόνη επικονίασης για τα εκζέματα και τις δερματοπάθειες και σε υπόθετα για τη θεραπεία των αιμορροϊδων.

Διαβάστε, επίσης,

Γαστρεντερίτιδα

Αντιμόνιο

Μικροσκοπική κολίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ