Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρπούζι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρπούζι

Print Friendly, PDF & Email

Να παίρνετε μόνο βιολογικά καρπούζια

Ο υδροπέπων ή κιτρίλος ή σίκυς ή καρπούζι ή Citrullus lanatus ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθωδών.

Τα καρπούζια είναι δροσιστικά, ξεδιψαστικά, διουρητικά και υπακτικά.

Το καρπούζι είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα, γιατί η σκληρή φλούδα του εμποδίζει τους μικροργανισμούς να εισχωρήσουν στη σάρκα του.

Όμως, σήμερα, με τις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούν για την εντατική καλλιέργειά τους και την πρώιμη ωρίμανσή τους, δεν είναι πια υγιεινά…

Οι αγρότες χρησιμοποιούν χημικά ανάπτυξης 

Τα χημικά ανάπτυξης που χρησιμοποιούν σε φρούτα και λαχανικά

-Forchlorfenuron

Τι είναι το forchlorfenuron;

Το Forchlorfenuron είναι ρυθμιστής ανάπτυξης των φυτών και χημική ουσία που μπορεί να εφαρμοστεί στα λουλούδια ή και για την ανάπτυξη των καρπών μετά την άνθηση για τη βελτίωση του μεγέθους του καρπού, την καρπόδεση και το βάρος.

Οι παρενέργειες του forchlorfenuron

 • Αυξημένη συχνότητα αλωπεκίας (απώλεια μαλλιών)
 • Μειωμένο βάρος γέννησης
 • Αυξημένη θνησιμότητα νεογνών

Πώς θα καταλάβετε τα χημικά καρπούζια

 • Καταρχήν είναι η έλλειψη γεύσης. Μπορεί να φαίνονται παχουλά και ώριμα, αλλά μόλις το δοκιμάσετε είναι άνοστο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, οι ενισχυτές ανάπτυξης, όπως το forchlorfenuron διεγείρουν την κυτταρική διαίρεση, κάνοντας τα φρούτα να μεγαλώνουν πιο γρήγορα κι έτσι χάνουν τη γεύση τους. Αυτό είναι λογικό, αν σκεφτείτε ότι η γεύση είναι ένα σημάδι ωριμότητας, η οποία έρχεται μόνο με το χρόνο. Πολλά άγουρα φρούτα και λαχανικά είναι σχεδόν άγευστα.
 • Τα καρπούζια με forchlorfenuron είναι πολύ μεγάλα και έχουν έντονο χρώμα στο εξωτερικό, αλλά το χρώμα της σάρκας τους είναι πιο λευκό από το βαθύ κόκκινο.
 • Άλλα αποκαλυπτικά σημάδια είναι ότι έχουν λευκούς αντί για μαύρους σπόρους (υπάρχουν βέβαια και ποικιλίες καρπουζιών με μικρούς άσπρους σπόρους, αλλά αυτές δεν κάνουν ποτέ μαύρα κουκούτσια).

-Ορμόνες για την ανάπτυξη καρπουζιών

Οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τις αποδόσεις κατά 20 τοις εκατό ή περισσότερο, και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται ευρέως. Η ωκυτοκίνη, είναι μια ορμόνη που δρα ως νευροτροποποιητής στον εγκέφαλο που συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη της αγάπης. Κυκλοφορεί φυσικά σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά χρησιμοποιείται και για την πρόκληση τοκετού, και παράνομα εγχέεται σε φρούτα και λαχανικά σε ορισμένες χώρες …

Η ορμόνη χρησιμοποιείται για κολοκύθες, καρπούζια, αγγούρια και μελιτζάνες

Πιθανές παρενέργειες από την υπερκατανάλωση ωκυτοκίνης:

 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Κράμπες
 • Πόνος στο στομάχι
 • Στειρότητα
 • Νευρώσεις
 • Νευρικός κλονισμός

-Άλλοι αυξητικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε φρούτα και λαχανικά:

Αιθυλένιο (χρησιμοποιείται για να ωριμάσουν τα μάνγκο)
Καρβίδιο ασβεστίου (που χρησιμοποιείται στα μήλα, την παπάγια, και τα γκουάβα). Το καρβίδιο ασβεστίου μπορεί να περιέχει ίχνη αρσενικού και φωσφόρου, δύο ιδιαίτερα τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο.

Αναζητήστε  στην αγορά, καρπούζια βιολογικών καλλιεργειών, αλλά και άλλα χορταρικά και φρούτα τέτοιων καλλιεργειών, που μπορεί να μην έχουν καλή εμφάνιση, όμως σίγουρα είναι πιο ωφέλιμα και πιο εύγευστα. Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν, επίσης, μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Τα οφέλη των βιολογικών φρούτων και λαχανικών

 • Τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν έως και 40 τοις εκατό περισσότερα αντιοξειδωτικά
 • Τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερα επίπεδα ευεργετικών μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος
 • Το γάλα από βιολογικές φάρμες περιέχει έως και 90 τοις εκατό περισσότερα αντιοξειδωτικά

Αν και τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα  μπορείτε να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα και η ανταμοιβή σας θα είναι η καλή υγεία. Πάρτε λιγότερα και καλύτερα.


Χρήσιμα μέρη καρπουζιάς

Το καρπούζι και οι σπόροι του.

Το βρίσκετε από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν ωριμάζουν με φυσικό τρόπο. Όταν τρώτε πολλά καρπούζια μπορείτε να ξεράνετε τους σπόρους και να τους φυλάξετε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν καλά.


Δραστικές ουσίες καρπουζιάς

Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α κι καλίου. Περιέχει, επίσης, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο και βιταμίνη C και άφθνο οπωροσάκχαρο.

Οι σπόροι του περιέχουν 30% ή και περισσότερο λάδι, ίχνη αιθέριου λαδιού, σάκχαρο, άμυλο και μια στυφή ρητίνη με ελμινθοκτόνα δράση. Για να είναι αποτελεσματικοί οι σπόροι πρέπει να είναι ώριμοι και όχι παλιότεροι του ενός μήνα.

Η σάρκα του καρπουζιού περιέχει πολύ νερό και ανόργανα άλατα και είναι τονωτική, καθαρτική του αίματος, διουρητική, ξεδιψαστική, δροσιστική και συστήνεται σε πέτρες στα νεφρά, ψαμμιάσεις, ρευματισμούς και πυρετούς.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρπουζιά

 • Στον πυρετό πιείτε χυμό καρπουζιού με ροδόνερο. Αυτό το ποτό βοηθά και σε κυκλοφορικά προβλήματα, σε αναιμίες, σε ποδάγρα και αρτηριοσκλήρωση.
 • Οι σπόροι του είναι διουρητικοί και συστήνονται σε υδρωπικία, σε ηπατική συμφόρηση, σε δυσκολία στην ούρηση λόγω υπερτροφίας προστάτη και σε άλλες φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος και για τα σκουλήκια στα έντερα. Για τα σκουλήκια στα έντερα παίρνετε μια κουταλιά ξεφλουδισμένους σπόρους, το πρωί νηστικοί. άλλη συνταγή είναι μια κουταλιά κολοκυθόσποροι και μια κουταλιά καρπουζόσποροι σε μια κουταλιά μέλι για τα παράσιτα και τα σκουλήκια στα έντερα. Για τις άλλες ιδιότητες βάζετε 30 γραμμάρια σπασμένους σπόρους σε ένα ποτήρι καυτό νερό, τους αφήνετε σκεπασμένους για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε. Προσοχή με τους σπόρους για όσους έχουν εκκολπώματα εντέρου. Πρέπει να τους σπάζουν καλά και πολύ.
 • Η φλούδα της καρπουζιάς είναι ωφέλιμη για τον προστάτη. Καθαρίζετε καλά τη φλούδα από τη σάρκα του καρπουζιού και την αφήνετε στον ήλιο να ξεραθεί. Την αλέθετε να γίνει σκόνη και χρησιμοποιείτε μια κοφτή κουταλιά διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό.
 • Οι φέτες καρπουζιού με λίγη σάρκα, αφού καθαρίσετε το καρπούζι είναι δροσιστικές σαν τοπικά επιθέματα για την κάψα του καλοκαιριού και τα ελαφρά εγκαύματα του ήλιου. Αυτό βοηθά και για τα τσιμπήματα από τα έντομα και μειώνεται η φλεγμονή. Οι φέτες καρπουζιού βοηθούν και στη φλόγωση στα ερεθισμένα και κόκκινα μάτια.
 • Τον χυμό καρπουζιού μπορείτε να τον κάνετε παγάκια και να τον φυλάξετε για τον χειμώνα.

Διαβάστε, επίσης,

Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Κόλπα για να μη νιώθετε εξάντληση

Υγιεινά ροφήματα

Τροφές φάρμακα

Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

Η διατροφή στον πυρετό

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Λυκοπένιο

Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Το κάλιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Ενυδάτωση με τροφές

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Καρκίνος προστάτη

Χρωματιστά γεύματα

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΣυριγγομυελία
Επόμενο άρθροΤα πεπτίδια για την κατάθλιψη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ