Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα σουτιέν προκαλούν καρκίνο στο μαστό

Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο στο μαστό

Πώς ένα ακατάλληλο σουτιέν προκαλεί καρκίνο του μαστού

Σε μια κοινωνία που έχει αναδείξει το στήθος σε φετίχ είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν μύθοι γύρω από την κάλυψή του…

Ο στηθόδεσμος είναι σχετικά πρόσφατη εφεύρεση κι έγινε δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Ως αντικαταστάτης του στενάχωρου και συχνά βλαβερού κορσέ του 19ου αιώνα, αποτέλεσε πράγματι κάποια πρόοδο.

Η αλήθεια είναι ότι το σουτιέν δεν εξυπηρετεί καμία ιατρική αναγκαιότητα.

Όταν, βέβαια οι γυναίκες έχουν μεγάλο στήθος, μπορεί να θεωρούν ευχάριστο το στηθόδεσμο, ιδιαίτερα όταν τρέχουν ή ενασχολούνται με άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Άλλες γυναίκες θεωρούν τους στηθόδεσμους στενόχωρους. Άλλες γυναίκες εμφανίζουν εξάνθημα κάτω από τους μαστούς τους όταν δεν φορούν στηθόδεσμο και άλλες έχουν ευαίσθητο δέρμα και αναπτύσσουν εξάνθημα όταν φορούν στηθόδεσμο, λόγω του λάστιχου, των ραφών, του νάιλον και των μεταλλικών αγκίστρων.

Μερικές γυναίκες πιστεύουν ότι ο στηθόδεσμος αποτελεί αναγκαιότητα που δημιούργησε η κοινωνία.

Μερικές γυναίκες ευχαριστιούνται να κυκλοφορούν χωρίς στηθόδεσμο.

Άλλες πάλι τον θωρούν ερωτικό και τον συμπεριλαμβάνουν στην ερωτική ιεροτελεστία.

Λανθασμένη είναι και η άποψη ότι η χρήση του στηθόδεσμου ενισχύει το στήθος και αποτρέπει την πρόπτωσή του.

Όμως, το στήθος εμφανίζει πτώση λόγω της αναλογίας του λίπους προς τον ιστό, που περιέχονται στο μαστό και κανένας στηθόδεσμος δεν την μεταβάλλει. Επιπλέον, ο θηλασμός αυξάνει το μέγεθος του μαστού και όταν ο μαστός επανέρχεται στο φυσιολογικό του μέγεθος, το δέρμα παραμένει διασταλμένο και χαλαρό. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την κακή διατροφή, αποτελούν την αιτία των εξαιρετικά χαλαρών μαστών.

Αν εξαιρέσουμε τους μυς της θηλαίας άλω και των λοβίων, οι μόνοι μύες του στήθους βρίσκονται πίσω από τους μαστούς και δεν επηρεάζονται από την χρήση στηθόδεσμου. Εάν φοράτε τακτικά στηθόδεσμο και αποφασίσετε να τον βγάλετε, ίσως αισθανθείτε πόνο στο στήθος σας για μικρό χρονικό διάστημα. Μην ανησυχήσετε. Ο συνδετικός ιστός στον οποίο είναι εξαρτημένοι οι πόροι και τα λόβια, βρίσκεται απότομα τεταμένος και είναι ο ίδιος ο ιστός που πονάει όταν τρέχετε. Μόλις το σώμα σας εξοικειωθεί με τη νέα κατάσταση ο πόνος θα εξαφανιστεί.

Η μόνη περίοδος που πραγματικά χρειάζεται μια γυναίκα στηθόδεσμο είναι μετά από εγχείρηση στους μαστούς. Τότε το βάρος του αιωρούμενο μαστού είναι δυνατόν να προκαλέσει περισσότερο πόνο, επιβράδυνση της επούλωσης του τραύματος και δημιουργία μεγαλύτερων ουλών. Γι’ αυτό απαιτείται στερεός στηθόδεσμος και όχι ελαφρύς.

Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και του σουτιέν όταν οι γυναίκες τα φορούν για πολλές ώρες την ημέρα. Το πρόβλημα με το σουτιέν είναι ότι περιορίζουν τη ροή του λεμφικού υγρού, και δεν απομακρύνονται οι τοξίνες στο στήθος. Μπορείτε να το συγκρίνετε με το οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους που εμφανίζεται σε μεγάλες πτήσεις, διότι το λεμφικό υγρό παραμένει στα κάτω άκρα και δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσει.

Φορώντας ένα σφιχτό σουτιέν για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ακόμη και μόνο περιορίζοντας τη χρήση των σφιχτών σουτιέν μειώνεται ο κίνδυνος. Οι γυναίκες που φορούν ένα σουτιέν περισσότερο από 12 ώρες, αλλά όχι στο κρεβάτι, έχουν 1 πιθανότητα στις 7 για καρκίνο του μαστού, αλλά φορώντας το λιγότερο από 12 ώρες μειώνεται ο κίνδυνος σε 1 πιθανότητα στις 152, ενώ αν σταματήσετε να φοράτε τελείως το σουτιέν μειώνεται ο κίνδυνος σε 1 πιθανότητα στις 168. Συνιστάται, οι γυναίκες να βγάζουν το σουτιέν όταν φτάνουν στο σπίτι και να κάνουν μασάζ του ιστού που έχει συμπιεστεί για να αποκατασταθεί η λεμφική ροή. 

Προσοχή! Όσες γυναίκες κοιμούνται με το σφιχτό σουτιέν τους,  έχουν 75% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Διαβάστε, επίσης,

Ποιο στήθος θεωρείται φυσιολογικό

Ο ρόλος του στηθόδεσμου στην πτώση μαστών

Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσετε το στήθος σας

Χειρουργική μείωση μαστών

Τα καλύτερα κόλπα για να φαίνεται το στήθος σας μεγαλύτερο

Η διατροφή και η άσκηση κατά τον θηλασμό

Νέα μέθοδος αυξητικής μαστών

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

Κύστεις μαστού

Η ιστορία του στηθόδεσμου

Χρήσεις βλαστοκυττάρων στον καρκίνο μαστού

Στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Το στήθος σας πρέπει να είναι ωραίο

Οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για το καρκίνο μαστού 

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Μάθετε την ανατομία των μαστών σας

Τσάι για την καλή ροή των λεμφαδένων του μαστού

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Αντλίες μαστού για σίτιση

Το μεγάλο στήθος είναι επικίνδυνο για καρκίνο;

Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ