Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΗ δράση των γονιδίων μας είναι εποχική

Η δράση των γονιδίων μας είναι εποχική

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί ανάλογα με τις εποχές…

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge εξηγεί, γιατί ορισμένες ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα επιδεινώνονται το χειμώνα και γιατί οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο υγιείς το καλοκαίρι.

Πολλές ασθένειες επιδεινώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες…

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Το ένα τέταρτο των γονιδίων μας (5.136 από 22.822 γονίδια που εξετάστηκαν) λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Άλλα είναι πιο ενεργά το χειμώνα και άλλα το καλοκαίρι. Η εποχικότητα επηρεάζει, επίσης, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας και τη σύνθεση του αίματος και του λιπώδους ιστού μας (λίπος).

Οι  καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αυτοάνοσες νόσοι, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η σκλήρυνση κατά πλάκας, και οι ψυχιατρικές διαταραχές, εμφανίζουν εποχιακή διακύμανση. Το ίδιο συμβαίνει και με το μεταβολισμό της  βιταμίνης D.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ποικιλία από τεχνικές για να μελετήσουν τα δείγματα και τους τύπους κυττάρων που βρίσκονται στο αίμα και έκαναν μετρήσεις της έκφρασης των γονιδίων. Ένα γονίδιο «εκφράζεται» όταν είναι ενεργό σε ένα συγκεκριμένο κύτταρο ή ιστό, και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή πρωτεϊνών. Βρέθηκε ότι χιλιάδες γονίδια εκφράζονται διαφορετικά στο αίμα και στο λιπώδη ιστό, ανάλογα με το ποια εποχή του χρόνου λαμβάνονται τα δείγματα. Ομοίως, εντόπισαν εποχιακές διαφορές στους τύπους των κυττάρων που βρίσκονται στο αίμα.

Ένα γονίδιο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ARNTL, το οποίο είναι πιο ενεργό το καλοκαίρι και λιγότερο ενεργό το χειμώνα. Το γονίδιο αυτό καταστέλλει τη φλεγμονή και βοηθά την απόκριση του οργανισμού σε λοίμωξη. Έτσι τα επίπεδα της φλεγμονής είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Η φλεγμονή είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες και ως εκ τούτου το χειμώνα, όσοι ζουν σε κρύα κλίματα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες. Φάρμακα που στοχεύουν τους μηχανισμούς πίσω από τη φλεγμονή θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν τρόπο για μια πιο αποτελεσματική θεραπεία αυτών των ασθενειών κατά την περίοδο του χειμώνα.

Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα είναι, επίσης, ότι μια σειρά γονιδίων που σχετίζονται με την ανταπόκριση ενός ατόμου στον εμβολιασμό είναι πιο δραστήρια και το χειμώνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένα προγράμματα εμβολιασμού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά εάν πραγματοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα. 

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η  εποχιακή διακύμανση στο ανοσοποιητικό σύστημα, οφείλεται στις περιβαλλοντολογικές διαταραχές, όπως το φως της ημέρας και τη θερμοκρασία. Το εσωτερικό ρολόι του σώματος που είναι γνωστό ως κιρκαδικός ρυθμός, συντονίζεται από τις αλλαγές στο φως της ημέρας, γεγονός που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη που σκοτεινά, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες ή τα πληρώματα στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να έχουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και υπάρχει περισσότερη φλεγμονή τους ψυχρότερους μήνες, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τα οφέλη από τη βιταμίνη D, στην υγεία μας.

Πρόκειται για μια  μελέτη, η οποία παρέχει πραγματικά στοιχεία που δείχνει γιατί είμαστε πιο υγιείς το καλοκαίρι. Η εποχιακή διακύμανση της δραστηριότητας πολλών γονιδίων μας, καθώς και η σύνθεση του αίματος και του λιπώδους ιστού μας ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία για ορισμένες ασθένειες θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική εάν προσαρμόζεται με τις εποχές. 

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι περισσότερες διαγνώσεις διαβήτη τύπου 1 γίνονται το χειμώνα, γιατί το σώμα εποχιακά είναι πιο επιρρεπές στην αυτοάνοση προσβολή. Το να μετακομίζει για  παράδειγμα κάποιος σε χώρες με πολύ ήλιο κάθε χειμώνα είναι ένας τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1.

Αυτό είναι το πολύπλοκο δίκτυο των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων πίσω από τη διάγνωση μιας ασθένειας…

Διαβάστε, επίσης,

Εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Μελατονίνη

Jet lag

Κόλπα για να μη νιώθετε εξάντληση

Η κατάλληλη ώρα για την θεραπεία σας

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Μήπως έχετε αϋπνία από κατάθλιψη;

Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για γυμναστική;

Γιατί μας αρέσει να τρώμε το βράδυ

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και οι ιστοί καταστρέφοντσι με την πάροδο του χρόνο Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ