Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τον ψυχισμό σας

Οι ερευνητές έχουν από καιρό επισημάνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου και των νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη, και οι διατροφικές διαταραχές.

Η χρήση προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να αλλάξει την μικροχλωρίδα του εντέρου σας και να επηρεάσει τον άξονα του εντέρου-εγκεφάλου κι έτσι το νευρικό σας σύστημα και την ψυχολογία σας.

Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται για την υγεία του εντέρου, για  την απώλεια βάρους, για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την απόκριση στις αλλεργίες, καθώς και για τη στοματική υγεία, αλλά και για τη μείωση της χοληστερόλης.

Το έντερο περιέχει μικροργανισμούς που έχουν δομική ομοιότητα με τα νευροπεπτίδια που εμπλέκονται στη ρύθμιση της συμπεριφοράς, της διάθεσης, και της συγκίνησης – ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως μοριακός μιμητισμός.

Η τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να αλλάξει τους μηχανισμούς σηματοδότησης, τη συναισθηματική συμπεριφορά, και τα ενστικτώδη αντανακλαστικά.

Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η υγιής μικροβιακή χλωρίδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας και τα φιλικά βακτήρια, όπως αυτά που βρίσκονται στο ξινόγαλα και το γιαούρτι αυξάνουν την διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, ορισμένα φυσιολογικά βακτήρια του εντέρου μπορούν να προκαλέσουν νόσο και αυτά είναι τα παθογόνα βακτηρίδια του εντέρου.

Το έντερο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο με το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και το εντερικό νευρικό σύστημα (ENS). 

Ο ρόλος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον άξονα του εντέρου-εγκεφάλου είναι η ρύθμιση της κινητικότητας, της ροής του αίματος, η λειτουργία φραγμού, και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αμφίδρομη επικοινωνία μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, είναι μια καθιερωμένη οδός εντέρου-εγκεφάλου και σηματοδότησης.

Το εντερικό νευρικό σύστημα είναι ο δεύτερος εγκέφαλός σας και περιλαμβάνει τους εγγενείς πρωτογενείς προσαγωγούς νευρώνες, τους κινητικούς νευρώνες, και τα νευρογλοιακά κύτταρα που περιέχονται εντός του μυεντερικού πλέγματος και του υποβλεννογόνιου πλέγματος που εκτείνεται σε όλο το μήκος του εντέρου. Το νευρικό σύστημα του εντέρου διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στη φυσιολογική εντερική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων της κινητικότητας και της έκκρισης.


Ο άξονας εντέρου και εγκεφάλου

Το σώμα μερικές φορές δεν μπορεί να διακρίνει κάποια ξένα κύτταρα που μιμούνται τα δικά του κύτταρα, έτσι ώστε τα αντισώματα επιτίθενται στα ίδια του τα κύτταρα, πιθανώς μεταβάλλοντας τη φυσιολογία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο επηρεάζουν την επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Η μη υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε νευροψυχολογικές, μεταβολικές και γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα συμπληρώματα προβιοτικών με Lactobacillus casei Shirota μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση, το άγχος και την κατάθλιψη (L. helveticus και Β. longum).

Τα πρεβιοτικά, μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες (ολιγοσακχαρίτες).


Ο ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ανάπτυξη των νευροψυχολογικών διαταραχών

Η κατάθλιψη και ο αυτισμός, όπως και οι μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, και οι γαστρεντερικές διαταραχές, μπορούν να θεραπευθούν με τη χρήση των προβιοτικών, των αντιβιοτικών, και με μεταμόσχευση κοπράνων.

Τα προβιοτικά αντισταθμίζουν άλλα εντερικά βακτήρια που παράγουν σηπτικές και καρκινογόνες τοξίνες. Αν τα επιβλαβή βακτήρια κυριαρχούν στο έντερο, οι βασικές βιταμίνες και τα ένζυμα δεν παράγονται και η αύξηση των επιβλαβών ουσιών οδηγούν σε καρκίνο, νόσο στο ήπαρ και νεφρική νόσο, υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση και διαταραγμένη ανοσία. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε διαταραχές περισταλτισμού, χειρουργικές επεμβάσεις του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, ασθένειες του ήπατος ή των νεφρών, στην κακοήθης αναιμία, στον καρκίνο, σε ακτινοβολία ή θεραπείες με αντιβιοτικά, σε χημειοθεραπεία, σε διαταραχές του ανοσοποιητικού, σε συναισθηματικό στρες, σε κακή διατροφή και με τη γήρανση.

Τα πιο γνωστά από τα προβιοτικά είναι οι γαλακτοβάκιλλοι (acidophilus, bulgaricus, casei και sporogenes) που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο σε μια συμβιωτική σχέση με άλλους μικροοργανισμούς (τους φιλικούς στρεπτόκοκκους, E. coli και τα Bifidobacteria). Οι γαλακτοβάκιλλοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου, αλλά η συνολική ισορροπία των διαφόρων μικροοργανισμών στο έντερο είναι αυτό που είναι πιο σημαντικό.

Ένα άλλο προβιοτικό που έχει  μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο φιλικός μύκητας που ονομάζεται Saccharomyces boulardii, ένας οργανισμός που βρίσκεται στη μαγιά της μπύρας και δεν είναι μόνιμος κάτοικος του εντέρου, αλλά, λαμβάνεται από το στόμα, και παράγει γαλακτικό οξύ και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και προκαλεί ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων candida.


 

Τα φιλικά βακτήρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σας

-Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πρέπει να χάσετε βάρος; Πάρτε προβιοτικά. Τα μικρόβια στο έντερό σας καταπολεμούν την παχυσαρκία.

Θεραπεύουν το άγχος και την κατάθλιψη

Ο Lactobacillus rhamnosus δρα στο γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και αυτό βοηθά στη ρύθμιση της συναισθηματικής συμπεριφοράς, στην πρόληψη της διάρροιας, στην ατοπική δερματίτιδα, και στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όσο περισσότερα βακτήρια έχετε τόσο το καλύτερο

Ενώ τα βακτήρια στο εξωτερικό του σώματος μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις, τα βακτηρίδια μέσα στο σώμα σας μπορεί να σας προστατεύσουν από αυτά. Χωρίς επαρκή βακτήρια του εντέρου είσαστε πιο επιρρεπείς σε σοβαρές λοιμώξεις. Τα βακτήρια βρίσκονται φυσικά μέσα στο έντερό σας κι έχουν μια προστατευτική επίδραση ενάντια σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς που μπαίνουν στο σώμα σας.

-Τα βακτήρια του εντέρου περνούν από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος

Το γάλα της μητέρας μπορεί να βοηθήσει να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η προστατευτική δράση των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να μεταφερθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σημαντικά βακτήρια ταξιδεύουν από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος για να αποικίσουν το έντερο του παιδιού, βοηθώντας το ανοσοποιητικό του σύστημα να ωριμάσει.

Η έλλειψη ποικιλίας βακτηρίων στο έντερο συνδέεται με αλλεργίες
Αν δεν υπάρχει ποικιλία βακτηρίων στο έντερο μπορεί να αποδιοργανωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκληθούν αλλεργίες. Όσοι δεν έχουν διαφορετικές αποικίες των βακτηρίων του εντέρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες.

-Τα παθογόνα βακτήρια του εντέρου μπορούν να βλάψουν συκώτι σας

Το συκώτι σας παίρνει το 70 τοις εκατό της ροής του αίματος από το έντερο σας, κι έτσι είναι φυσικό ότι θα μοιράζεται κάτι περισσότερο από το οξυγονωμένο αίμα… 20 και 75 τοις εκατό των ασθενών με χρόνια ηπατική νόσο (λιπώδη διήθηση από αλκοολισμό) – έχει, επίσης μια υπερανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων του εντέρου. Μερικοί πιστεύουν ότι η μεταφορά των παθογόνων βακτηρίων του εντέρου στο ήπαρ είναι υπεύθυνη για τη χρόνια ηπατική νόσο.

Τα κατάλληλα προβιοτικά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προβιοτικά

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως με φυσικά μέσα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα υπεύθυνα για πολλές ασθένειες

Τα προβιοτικά προστατεύουν από τον καρκίνο

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Κακοσμία του στόματος

Ορθομοριακή διατροφή για όσους κάνουν άσκηση

Ορθομοριακή αποτοξίνωση του γαστρεντερικού συστήματος

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Απώλεια βάρους με το μικροβίωμα του εντέρου

Σύνδρομο διαρροής εντέρου

H βλεννογονίτιδα

Τα καλύτερα προβιοτικά

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Τι είναι τα προβιοτικά

Οι βιταμίνες για όσους παίρνουν πολύ αντιβίωση 

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης 

Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες των αντιβιοτικών 

Κεφίρ

Θεραπεία ασθενειών ανάλογα με το μικροβίωμα του εντέρου

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή 

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Χρήσιμες συνταγές με μηλόξυδο 

Τα καλύτερα προβιοτικά

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ