Το αλάτι κάνει καλό στην υγεία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, γιατί αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Όμως το αλάτι και το αλμυρό φαγητό ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τον οργανισμό από τα μικρόβια.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του αλατιού ισχύουν για την Escherichia coli, την Salmonella typhimurium, την Listeria monocytogenes, τον Staphylococcus aureus, το Clostridium perfringens, αλλά και για πολλά άλλα μικρόβια.
Το αλάτι είναι αναστολέας της μικροβιακής ανάπτυξης και μειώνει την ποσότητα του νερού που διατίθεται για τα βακτήρια για να αναπτυχθούν και έτσι τα εμποδίζει από το να αυξηθούν και να διαιρεθούν.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Press.
Το αλάτι είναι επιβλαβές για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και επιδεινώνει τα αυτοάνοσα νοσήματα. Μεγάλες ποσότητες νατρίου αποθηκεύονται στο δέρμα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα και αυτό οδηγεί σε υψηλή πίεση του αίματος και αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, η οποία αυξάνει την αποθήκευση του νατρίου στο δέρμα, μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις αυτοάνοσες ασθένειες και ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου.
Όμως, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ενισχύει την δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα, προωθώντας έτσι την επούλωση πληγών που μολύνονται από τα μικρόβια.
Όταν προσθέτετε άλατα στο μπάνιο σας αυτά είναι ευεργετικά…
Το μέτρο στο αλάτι είναι η ασφαλής επιλογή.
Να προτιμάτε το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι ή τα φυσικά αλάτια που δεν έχουν πρόσθετα
Διαβάστε, επίσης,
Τα φυσικά διουρητικά αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα σας
Οι τροφές που δεν κάνουν καλό στο δέρμα μας