Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Βολφράμιο και υγεία

Το βολφράμιο ή τουνγκστένιο

Το βολφράμιο, με χημικό σύμβολο W (Wolfram), είναι ένα χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό (Ζ = 74) και ατομικό βάρος 183.85 και εμφανίζεται στη φύση ως βολφραμίτης και σχηλίτης. 

Πολλά κράματα βολφραμίου έχουν πολλές εφαρμογές, κυρίως σε νημάτια λαμπτήρων πυρακτώσεως, σε σωλήνες ακτίνων Χ, σε ηλεκτρόδια στη συγκόλληση, σε υπερκράματα, και επίσης, χρησιμοποιείται για την προστασία από την ακτινοβολία, για την κατασκευή σφαιρών και ως βιομηχανικοί καταλύτες.

Είναι το βαρύτερο στοιχείο που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται από κάθε ζωντανό οργανισμό. Το βολφράμιο είναι το βαρύτερο στοιχείο και μετά είναι το ιώδιο (Ζ = 53). 

Είναι ένα μέταλλο βασικό για τον μικροργανισμό Clostiridium thermo-aceticum στον οποίο είναι συμπαγάροντας για το ένζυμο μυρμηκική ή φορμική αφυδρογονάση.

Η λειτουργία του δεν είναι γνωστή στα ζώα, αλλά υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ βολφραμίου και μολυβδενίου.

Όταν γίνεται σε ποντικούς και αρουραίους να πίνουν νερό συμπληρωμένο με βολφράμιο 5 μγρ ανά χλ για όλη τους την ζωή, υπάρχει ελαφρά ενίσχυση στην ανάπτυξή τους. Καμιά επίδραση δεν εμφανίζεται στα κατσίκια που τρέφονται με βολφράμιο σε επίπεδο 0,06-1,0 μγρ ανά γραμμάριο τροφής και η ανάπτυξη, ο αιματοκρίτης, η αιμοσφαιρίνη, η παραγωγή σπέρματος, η σύλληψη, ο αριθμός αποβολών και σεξουαλικών επαφών είναι ίδιος στα κατσίκια που τρέφονται με χαμηλά επίπεδα βολφραμίου και σε αυτά που τους χορηγούνται μεγάλες δόσεις. Οι μητέρες των ζώων με χαμηλό βολφράμιο έχουν μεγαλύτερη τάση θνησιμότητας και υψηλότερο αριθμό δικτυοερυθροκυττάρων. Το βολφράμιο μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ποντικών που έχουν έλλειψη βιταμίνης Ε και σεληνίου.

Το βολφράμιο απορροφάται καλά και μετά την πέψη ανευρίσκεται στα ούρα. 

Το κύριο μέρος του σώματος που συγκρατεί βολφράμιο είναι τα οστά.

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ