Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για το βόριο

Χρήσιμες πληροφορίες για το βόριο

Το βόριο είναι βασικό στοιχείο για τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο

 

 

 

 

Το βόριο έχει χημικό σύμβολο Β, ατομικό βάρος 10, 8 και εμφανίζεται στη φύση με τη μορφή διαφόρων ενώσεων και σε αναλογία 10 γρ ανά κιλό στο φλοιό της γης.

Ο βόραξ ή βορικό νάτριο ή τετρβορικό νάτριο ή διβορικό νάτριο ή πυροβορικκό νάτριο αποφέρει 11,9 χλγρ βορίου ανά 100 χλγρ βόρακα.

Το βορικό οξύ ή βορακικό οξύ προσφέρει 17,5 χλγρ βορίου ανά 100 χλγρ βορικού οξέος.

Το βόριο είναι βασικό στοιχείο για τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Η διατροφή του ανθρώπου αποφέρει 2 χλγρ τη μέρα, ποσό που αφομοιώνεται ικανοποιητικά και απεκκρίνεται με τα ούρα. 

Τοξικά συμπτώματα εμφανίζονται με προσλήψεις πάνω από 100 χλγρ περίπου.

Το βόριο ως βορικό οξύ απαγορεύεται σαν προσθετικό ή συντηρητικό τροφίμων.


Οι ιατροφαρμακευτικές χρήσεις του βορίου

  • Εξωτερική εφαρμογή, σαν πούδρα επικονίασης ή κρέμα, σαν βορικό οξύ για τη θεραπεία των μολύνσεων από βακτήρια και μύκητες.
  • Θεραπεία ελκών του στόματος και μολύνσεων των ματιών, καθώς και για ρινικές πλύσεις με τη μορφή διαλύματος βόρακα

Οι τοξικές επιδράσεις από βορικό οξύ και βόρακα είναι ερυθήματα με εξιδρωμένη επιδερμίδα, εμέτους, διάρροιες με γαλαζοπράσινο χρώμα, δυσχερή κυκλοφορία του αίματος, βαρύ σοκ, κώμα και σπασμοί.


Τοξικότητα βορίου

Η μοιραία δοσολογία στους ενήλικες είναι 15-20 γρ και στα βρέφη 3-6 γρ. Επανειλημμένες προσλήψεις του σε μικρά ποσά μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστικά φαινόμενα συσσώρευσης.

Στα παιδιά, η τοξικότητα μπορεί να εφαρμοσθεί και κατά την εφαρμογή πούδρας που περιέχει βόριο σε σκασμένες περιοχές της επιδερμίδας. Γι΄αυτό το λόγο, τέτοιες πούδρες επικονίασης δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 5% βορικού οξέος ή βόρακα. Η απορρόφηση του βορίου από διαλύματα που εφαρμόζονται σε κοιλότητες του σώματος και βλεννογόνους μπορεί να είναι σημαντική και γι΄αυτό τέτοια διαλύματα δεν συνιστώνται για πλύσεις κόλπου, κύστης, πληγών και ελκών.


Η συγκέντρωση του βορίου στο ανθρώπινο σώμα

Το βόριο κατανέμεται μέσα στους ιστούς και τα όργανα του ανθρώπου με την υψηλότερη συγκέντρωση στα οστά και στο σμάλτο των δοντιών. Αυτές οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 5 ως 15 μγρ ανά γρ τέφρας κι από 0,5 ως 190 μγρ ανά γρ ξηρού σμάλτου, αντίστοιχα. Το βόριο στο πλάσμα του αίματος είναι υψηλό κατά τη γέννηση, αλλά μειώνεται γρήγορα μέσα σε 5 ημέρες μετά τον τοκετό.

Μετά την κατάποση και απορρόφηση του βορίου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζονται στη σπλήνα, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, ενώ τα επίπεδά του στο θυρεοειδή παραμένουν στις ίδιες υψηλές τιμές, όπως και πριν.


Οι τροφές που περιέχουν βόριο

Όλες οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε βόριο, ενώ υπάρχει μικρή ποσότητά του στα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά. Ποτά, όπως, το κρασί, ο μηλίτης και η μπύρα περιέχουν σημαντικά ποσά από το μέταλλο αυτό.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη από τη διατροφή είναι 2,8-1,5 χλγρ ανά ημέρα.

Έλλειψη βορίου

Η έλλειψη βορίου στα ζώα καθυστερεί την ανάπτυξή τους. Όταν λείπει η βιταμίνη D οι ανάγκες σε βόριο είναι αυξημένες  Έτσι, το βόριο σχετίζεται με το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το μεταβολισμό του φωσφόρου. Σε καταστάσεις άγχους και στρες υπάρχει ανάγκη για αυξημένο βόριο.


Εμμηνόπαυση και βόριο

Μια ημερήσια συμπληρωματική πρόσληψη 3 χλγρ βορίου επηρεάζει έντονα θετικά το μεταβολισμό των μετάλλων. Ενώ επηρεάζει θετικά την απορρόφηση μαγνησίου, περιορίζει την απέκκριση ασβεστίου και μαγνησίου στα ούρα, ιδιαίτερα σε άτομα με χαμηλές προσλήψεις μαγνησίου. Η απέκκριση φωσφόρου περιορίζεται, επίσης, σε χαμηλό μαγνήσιο, αλλά όχι σε φυσιολογική πρόσληψη μαγνησίου. Το πρόσθετο βόριο αυξάνει, επίσης και τις σεξουαλικές ορμόνες σε υπομαγνησιαμία. Αυτό συμβαίνει, λόγω ενεργοποίησης της βιταμίνης D, που αυξάνει την πρόσληψη ασβεστίου και τη σύνθεση των σεξουαλικών ορμονών μέσα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το καθημερινό συμπλήρωμα της διατροφής, μόνο με 3 χλγρ βορίου εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου και την απομετάλλωση των οστών στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.


Αρθρίτιδα και βόριο

Όπου η πρόσληψη βορίου είναι χαμηλή υπάρχουν αυξημένα ποσοστά αρθρίτιδας. 

Ο άνθρωπος και τα ζώα αντιδρούν καλά σε συμπληρωματικές προσλήψεις 6-9 χλγρ βορίου καθημερινά και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε μερικές εβδομάδες εξαφανίζονται στο 80-90% των περιπτώσεων.

Αυτή η θεραπευτική δόση των 6-9 χλγρ πρέπει να ελαττωθεί στα 3 χλγρ, από τη στιγμή που θα εξαφανισθούν τα συμπτώματα.

Βασικά αν συμπληρωθούν 3 μγρ βόρακα στα 2 μγρ βόρακα της διατροφής τα συμπτώματα της αρθρίτιδας εξαφανίζονται.

Τα οστά με αρθρίτιδα περιέχουν το μισό βόριο από τα υγιή οστά (29ppm v 60ppm).


Χρήσεις βόρακα

Ο Βόρακας (γνωστός ως Borax, Sodium borate, sodium tetraborate ή disodium tetraborate) είναι ένα φυσικό συστατικό που έχει την υφή της λευκής αργίλου και συχνά περιέχει μαλακούς, διάφανους κρυστάλλους που διαλύονται στο νερό. 

Ο Βόρακας έχει σήμερα πάρα πολλές χρήσεις, καθώς αποτελεί συστατικό απορρυπαντικών, λευκαντικών, καλλυντικών, αντιπυρικών και μεταλλουργικών προϊόντων. Σε κάποιες χώρες… χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων (λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε αλάτι) και ως συστατικό μαγειρικής (κυρίως στην Ασιατική κουζίνα). Θα το αναγνωρίσετε από το κωδικό Ε285. Καλύτερα να μην χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.

Στη παρασκευή σπιτικών καλλυντικών, ο βόρακας χρησιμοποιείται συνήθως ως γαλακτωματοποιητής – σε συνδυασμό συνήθως με μελισσοκέρι. Θα τον βρείτε σε πάρα πολλές συνταγές για lotions και κρέμες.

Κυρίως, όμως, χρησιμοποιείται ως συστατικό σπιτικών καθαριστικών και απορρυπαντικών. Δοκιμάστε να βάλετε 3 κουταλιές βόρακα στο πλυντήριο σας για να αυξήσετε τη δύναμη του απορρυπαντικού σας. Δοκιμάστε να βάλετε μία κουταλιά βόρακα και μία κουταλιά μαγειρικής σόδας στο πλυντήριο πιάτων σας. 

Ο Βόρακας πρέπει να είναι 100% καθαρός και να μην περιέχει χημικά συστατικά.

Διαβάστε, επίσης,

Οικολογικά καθαριστικά

Εξαφανίστε τη μούχλα από το σπίτι σας

Απαλλαγείτε από τους σκορπιούς

Οικολογικά εντομοκτόνα

Σωληνάρια λήψεως αίματος

Πρόσθετα τροφίμων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ