Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Το πυριτικό οξύ στην υγεία

Πυριτικό οξύ

 

Το πυριτικό οξύ είναι μια χημική ένωση, μια σιλανόλη. Το πυριτικό οξύ είναι το γενικό όνομα για μια οικογένεια χημικών ενώσεων που περιέχουν πυρίτιο με οξείδιο και ομάδες υδροξυλίου. Αυτή η οικογένεια των ενώσεων έχουν τον γενικό τύπο [SiOx (OH) 4-2x] n (μεταπυριτικό οξύ (H2SiO3), ορθοπυριτικό οξύ (H4SiO4), δισιλικικό οξύ (H2Si2O5) και πυροσιλικικό οξύ (H6Si2O7). Σε στερεά κατάσταση συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν πολυμερή σύνθετες δομές πυριτικών οξέων.

Όπως και άλλες σιλανόλες, το πυριτικό οξύ είναι ένα ασθενές οξύ. 

Το πυριτικό οξύ μπορεί να παραχθεί από την οξίνιση του πυριτικού νατρίου σε υδατικό διάλυμα. Το κύριο πρόβλημα με τη χρήση πυριτικών οξέων είναι ότι πυριτικά οξέα χάνουν εύκολα το νερό για να σχηματίσουν τυχαία πολυμερικό πήγμα διοξειδίου του πυριτίου, μια μορφή διοξειδίου του πυριτίου. Η μετατροπή αυτή συνεπάγεται συμπυκνώσεις.

Το πυριτικό οξύ δημιουργείται κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού, με τη διαδικασία της ενυδάτωσης. Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση πυριτικού οξέος στους ωκεανούς  ελέγχεται – αν και η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να διαταράξει αυτή την φυσική ρύθμιση. Απομακρύνεται, κυρίως, με μετατροπή σε διοξείδιο του πυριτίου και νερό. Στους ωκεανούς, υφίσταται κυρίως ως υδατοδιαλυτό ορθοπυριτικό οξύ (H4SiO4).

Πυριτικό οξύ και Υγεία

  • Το πυριτικό οξύ χρησιμοποιείται λόγω των ικανοτήτων για τη μείωση της πρόσληψης αλουμινίου από το πεπτικό σύστημα, και μπορεί να προκαλέσει και νεφρική απέκκριση του αλουμινίου.
  • Η φυσιολογική συγκέντρωση του ορθοπυριτικού οξέος διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου τύπου 1 και προκαλεί οστεοβλαστική διαφοροποίηση στους ανθρώπινους οστεοβλάστες in vitro. 
  • Η χολίνη μαζί με σταθεροποιημένο ορθοπυριτικό οξύ είναι συμπλήρωμα διατροφής. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμποδίσει την απώλεια μαλλιών, έχει θετική επίδραση στην επιφάνεια του δέρματος και στις μηχανικές ιδιότητες του δέρματος, καθώς και στην ευθραυστότητα των μαλλιών και των νυχιών και βοηθάει στην πρόληψη απώλειας οστού στους ηλικιωμένους, στις γυναίκες που έχουν κάνει ωοθηκεκτομή, προκαλεί αύξηση της συγκέντρωσης του κολλαγόνου και έχουν ευεργετική επίδραση στο σχηματισμό του κολλαγόνου των οστών σε οστεοπενία.

Το οργανικό θείο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγγάνιο και το εκχύλισμα πεύκου συνεργούν με το ορθοπυριτικό οξύ και παράλληλα βελτιώνουν την απορρόφησή του.

Το υδατοδιαλυτό ορθοπυριτικό οξύ αποτρέπει την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνει την οστική μάζα, μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων, επιταχύνει την επούλωση οστικών τραυμάτων σε αθλητές και ενισχύει την αντοχή και την αναγέννηση των αρθρώσεων.

Διαβάστε, επίσης,

Η γέλη πυριτίου στις γαστρεντερικές παθήσεις

Τα φυσικά διουρητικά αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα σας

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Πυρίτιο

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Αλουμίνιο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ