Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΓερμάνιο και Υγεία

Γερμάνιο και Υγεία

Οι χρήσεις του γερμανίου στην υγεία

Το γερμάνιο είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο Ge, με ατομικό βάρος 72,64 και ατομικό αριθμό 32. Είναι ένα λαμπερό, σκληρό, γκριζωπό-λευκό μεταλλοειδές στην ομάδα άνθρακα, χημικά παρόμοιο με τον κασσίτερο και το πυρίτιο. Το γερμάνιο είναι ένας ημιαγωγός. Όπως το πυρίτιο, το γερμάνιο φυσικά αντιδρά και σχηματίζει σύμπλοκα με το οξυγόνο στη φύση. Σε αντίθεση με το πυρίτιο, είναι πολύ αντιδραστικό όταν βρεθεί φυσικά στη Γη σε ελεύθερη (φυσική) κατάσταση.

Σήμερα, το γερμάνιο εξορύσσεται, κυρίως, από σφαλερίτη (το πρωταρχικό μετάλλευμα ψευδαργύρου), αν και γερμάνιο επίσης λαμβάνεται εμπορικά από ασήμι, μόλυβδο, χαλκό και άλλα μεταλλεύματα.

Το γερμάνιο ως μέταλλο χρησιμοποιείται ως ημιαγωγός σε τρανζίστορ και διάφορες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, σε συστήματα οπτικών ινών, στις υπέρυθρες ακτίνες και σε ηλιακές εφαρμογές, σε νανοσύρματα κ.ά.

Η αφθονία του στον φλοιό της γης φθάνει το 0,0007%.

Το γερμάνιο παρά του ότι βρίσκεται μέσα στην περιοχή των βιολογικά ενεργών στοιχείων, δεν θεωρείται ότι είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Παρόμοια με το πυρίτιο και το αργίλιο, οι φυσικές ενώσεις γερμανίου είναι αδιάλυτες στο νερό, και έτσι έχουν μικρή τοξικότητα για το στόμα. Ωστόσο, τα συνθετικά διαλυτά άλατα του γερμανίου είναι νεφροτοξικά, και οι συνθετικές χημικές αντιδραστικές ενώσεις γερμανίου με αλογόνα και υδρογόνο είναι ερεθιστικές και τοξικές.

Το γερμάνιο υπάρχει στο πίτουρο του ακοσκίνιστου μαύρου αλευριού (από μη αποφλοιωμένο σιτάρι), αλλά δεν ανιχνεύεται στο λευκό αλεύρι. Τα φυτά, οι σπόροι, τα κρέατα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα προσφέρουν ποσότητες γερμανίου σε επίπεδα μεταξύ 0,15 και 0,45 ανά γρ νωπού βάρους.

Οι πλουσιότερες πηγές του γερμανίου είναι (σε μγρ ανά γρ): το σκόρδο (754), η καμφορά (152), η αλόη (77), η χλωρέλλα (76), το τζινσένγκ (250-320), το σούσι (262), το σάνζουκον-Codonopsis Tangshen (257), τα νεροκάρυδα (239), το τρίμμα γλυσίνας (108) και η κριθαρόψυχα (50).

Το γερμάνιο υπάρχει εκ φύσεως σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς και όργανα, με τα νεφρά και τους όρχεις (9,0 και 0,5 μγρ/γρ) σαν τις πιο πλούσιες πηγές.

Όταν τα ζώα παίρνουν γερμάνιο σε όλη τους τη ζωή (5 μγρ/γρ) διαπιστώνεται περιορισμός της διάρκειας ζωής τους και αυξημένη λιπώδης εκφύλιση στο συκώτι, άρα υπάρχει ελαφρά τοξικότητα από την πρόσληψη υψηλών δόσεων σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Στα φυτά, τα συμπληρώματα γερμανίου καθυστερούν τα σημεία έλλειψης βορίου.

Το γερμάνιο απορροφάται ολοκληρωτικά από το γαστρεντερικό σωλήνα μέσα σε λίγες ώρες και απεκκρίνεται από τα ούρα στις επόμενες 4-7 ημέρες. Σε δοκιμές, σε ανθρώπους από δόσεις 1, 5 χλγρ που δίνεται από το στόμα, 1,4 χλγρ εμφανίζεται στα ούρα και 0,1 χλγρ αποβάλλεται με τα κόπρανα.

Η διατροφή μας περιέχει 200-500 μγρ γερμανίου την ημέρα.


Οι ασθένειες που θεραπεύονται με γερμάνιο:

 • Αρθρίτιδα
 • Στηθάγχη
 • Έμφραγμα μυοκαρδίου και καρδιακή προσβολή
 • Εγκεφαλικά επεισόδια
 • Νόσος Raynauds
 • Μολύνσεις από Candida albicans
 • Εγκαύματα
 • Πόνος από καρκίνο
 • Πολλοί τύποι καρκίνου

Πώς δρα το γερμάνιο

 • Το γερμάνιο λειτουργεί ενισχύοντας τη δράση του οξυγόνου κατά την παραγωγή ενέργειας και ισχυροποιώντας τη ζωική δύναμη, δηλαδή τη ροή ενέργειας από όργανο σε όργανο στο σώμα.
 • Το γερμάνιο διατηρεί ομοιοστασία μέσα στο σώμα και περιορίζει μια υψηλή πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Το γερμάνιο μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα
 • Προστατεύει από την απομετάλλωση κατά την οστεοπόρωση
 • Ομαλοποιεί την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και περιορίζει την ανάπτυξη υποξίας λόγω έλλειψης ανεφοδιασμού των ιστών και των οργάνων σε οξυγόνο
 • Ασκεί θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα ομαλοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων σε αλλεργίες
 • Έχει δραστηριότητα κατά των ιών, των βακτηριδίων και των όγκων, γιατί διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης από τα κύτταρα του σώματος
 • Επιπρόσθετα, με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, η β καροτίνη και τα μέταλλα ψευδάργυρο και σελήνιο, το γερμάνιο προστατεύει το σώμα ενάντια στις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, τους αέριους ρυπαντές και τα περβαλλοντικά στρες όλων των ειδών
 • Η αναλγητική δράση του γερμανίου απαιτεί υψηλές δόσεις 3-4 γραμμαρίων. Το γερμάνιο είναι πολύ καλό φάρμακο για τον καρκινικό πόνο και ενισχύει τη δραστηριότητα της μορφίνης
 • Το γερμάνιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού συστήματος, στις λευχαιμίες στα παιδιά, στα λεμφώματα και στους γυναικολογικούς καρκίνους

Οι ανόργανες ενώσεις γερμανίου και οι οργανικές ενώσεις γερμανίου είναι διαφορετικές χημικές ενώσεις και οι ιδιότητές τους είναι διαφορετικές.

Το ανόργανο γερμάνιο συσσωρεύεται στο εσωτερικό του σώματος και έχει κινδύνους για την υγεία όταν καταναλώνεται.

Το οργανικό γερμάνιο είναι ευεργετικό για την υγεία.  


Οι παρενέργειες του γερμανίου

Καθημερινή δόση 2,1 γραμμάρια με τη μορφή οξειδίου δισκαρβοξυαιθυλενικού γερμανίου προκαλεί μικρά επιδερμικά εξανθήματα, ήπια διάρροια και μικρές ενοχλήσεις σε μετεγχειρητικούς ασθενείς που εξαφανίζονται σε τρεις εβδομάδες.

Οι δόσεις γερμανίου για θεραπεία ποικίλλουν από 10 χλγρ μέχρι 2 γραμμάρια την ημέρα.

Σε δόσεις πάνω από 50 γραμμάρια απαιτείται ιατρική επίβλεψη…

Διαβάστε, επίσης,

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Γκότζι Μπέρι

Κρέμα προσώπου με γανόδερμα

Πρόληψη ασθενειών με γανόδερμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ