Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΧρήσιμες πληροφορίες για το γάλλιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το γάλλιο

Ιατρικές χρήσεις του γαλλίου

Το γάλλιο, έχει ατομικό αριθμό 31 και ατομικό βάρος 69.72 και χημικό σύμβολο Ga. Το στοιχειακό γάλλιο δεν εμφανίζεται σε ελεύθερη μορφή στη φύση, αλλά ως ενώσεις γαλλίου σε μεταλλεύματα ψευδαργύρου και  βωξίτη. Το γάλλιο είναι ένα μαλακό, ασημί μέταλλο, και το στοιχειακό γάλλιο είναι ένα εύθραυστο στερεό σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το γάλλιο βρίσκεται σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Οι τυπικές τους τιμές είναι (σε μγρ ανά γρ νωπού ιστού): εγκέφαλος 0,0006, νεφρά 0, 0003, συκώτι 0,0007, πνεύμονες 0,005, λεμφαδένες 0,οο7, μύες 0, 0003, όρχεις 0,00009 και ωοθήκες 0, 002. 

Όταν το γάλλιο σε επίπεδα 5 μγρ ανά χλ. στο πόσιμο νερό δίνεται σε ποντικούς για όλη τους τη ζωή υπάρχει κάποια τοξικότητα. Περιορίζει την ανάπτυξη και το όριο ζωής, ιδίως, στα θηλυκά.

Το σημείο τήξης του γαλλίου χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς της θερμοκρασίας. Το γάλλιο έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο για  κράματα που λιώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε ημιαγωγούς,  σε ηλεκτρονικά, σε κυκλώματα μικροκυμάτων, κυκλώματα μεταγωγής υψηλής ταχύτητας, και υπέρυθρα κυκλώματα. Το ημιαγώγιμο νιτρίδιο του γαλλίου και το νιτρίδιο ινδίου παράγουν μπλε και βιολετί διόδους εκπομπής φωτός (LED) και λέιζερ. Το γάλλιο χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή κοσμημάτων.

Το γάλλιο συμπεριφέρεται κατά τρόπο παρόμοιο με τα άλατα σιδήρου σε βιολογικά συστήματα και έχει χρησιμοποιηθεί σε μερικές ιατρικές εφαρμογές, και ραδιοφάρμακα. Τα θερμόμετρα γαλλίου είναι  φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για τα θερμόμετρα υδραργύρου.

Το ραδιενεγό γάλλιο-67 χρησιμοποιείται στη διαγνωστική ιατρική για να διαπιστωθούν ύποπτες κρυμμένες περιοχής φλεγμονής.. Όταν δίνεται σε ποντίκια το ραδιενεργό αυτό υλικό συσσωρεύεται στα οστά, αλλά με διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλλα

Προφυλάξεις για το γάλλιο

Το ιόντα Ga είναι διαλυτά άλατα γαλλίου και όταν όταν εγχέονται σε μεγάλες ποσότητες, και σε ζώα γίνεται κατακρήμνισή τος αυτό έχει ως αποτέλεσμα νεφρική τοξικότητα. Σε χαμηλότερες δόσεις, το διαλυτό γάλλιο είναι καλά ανεκτό, και δεν συσσωρεύεται ως δηλητήριο.

Ενώ το μεταλλικό γάλλιο δεν θεωρείται τοξικό, τα στοιχεία του μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα από την παρατεταμένη έκθεση και προκαλεί γκρίζες κηλίδες στο δέρμα.

Το γάλλιο μπορεί να δεσμευθεί στην πρωτεϊνη μεταφοράς του σιδήρου την τρασφερίνη ανταγωνιζόμενο το σίδηρο.

Διαβάστε, επίσης,

Εκκολπωματική νόσος

Συρίγγια γαστρεντερικού συστήματος

Σαρκοείδωση

Νευροενδοκρινείς όγκοι

Kροταφική αρτηρίτιδα

Μυοκαρδίτιδα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ