Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤο κόσμημα θέλει Τέχνη
Array

Το κόσμημα θέλει Τέχνη

Τα κοσμήματα θέλουν τέχνη γιατί επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Το κόσμημα θέλει Τέχνη

Το κόσμημα απαιτεί σωστό σχεδιασμό  και δεξιοτεχνία.

Το κόσμημα βοηθάει στην κοινωνική και ψυχική μας υγεία.

Το κόσμημα έχει την ικανότητα να αγγίζει τους ανθρώπους.

Τα κοσμήματα είναι γνωστά σε κάθε κοινωνία και σε κάθε πολιτισμό. Εξετάζοντας ιστορικά κοσμήματα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις ιδιότητες και τις λειτουργίες των κοσμημάτων.

Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς τα κοσμήματα χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακα για θεραπεία. H σκόνη του μαλαχίτη, για παράδειγμα, φημίζεται για τις υποαλλεργικές του ιδιότητες, ενώ, σύμφωνα με τον Iπποκράτη, ο λάπις λάζουλι είναι πέτρα που θεραπεύει τα δερματικά προβλήματα. Αν κάποιος ψάξει τις ιδιότητες της κάθε πέτρας θα διαπιστώσει πως η κάθε μια από αυτές έχει ιδιαίτερα γνωρίσματα που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε, επίσης,

Ποια δύναμη κρύβουν οι χάντρες στο κομπολόι

Kεχριμπαροθεραπεία

Oι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να καταλαβαίνουν πως αυτές οι ξεχωριστές δυνάμεις των πολύτιμων λίθων οφείλονται σε ιδιότητες φυσικές και όχι υπερφυσικές. Mε δυο λόγια η επίδραση των πετραδιών στην ψυχολογία μας είναι θέμα ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, η οποία, περνώντας σε ορισμένες περιοχές του σώματός μας, χρησιμεύει ως ενισχυτής. Έτσι, τα πετράδια μετατρέπονται σε έναν πομπό παλμικών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών μας.

Είναι γεγονός πως ορισμένοι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην τόνωση του οργανισμού και της ψυχικής μας διάθεσης.

Aκόμα, μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πολύτιμοι λίθοι που μας φέρνουν γούρι ή κακοτυχία ή είναι μαγικά φυλακτά. Oρισμένες μάλιστα, όπως το τυρκουάζ, το κοράλλι ή το μάτι της τίγρης είναι πασίγνωστες για την προστατευτική δράση τους ενάντια στην ατυχία και τη γλωσσοφαγιά.


Τα κοσμήματα είναι ένα αναπόσπαστο αντικείμενο της παρουσίας ενός ζωντανού ανθρώπου…

  • Τα περισσότερα κοσμήματα κατασκευάζονται για να φορεθούν.  

Όπως ισχύει και για τα ενδύματα, η θέση των κοσμημάτων είναι το σώμα. Αλλά σε αντίθεση με τα ρούχα, τα κοσμήματα σπάνια προστατεύουν τους ανθρώπους από τη ζέστη και το κρύο και το σώμα μας από τα βλέμματα των γύρω. Ακόμη και αν τα ενδύματα μπορεί να περιέχουν κοσμήματα και τα κοσμήματα ίνες, τα κοσμήματα φτιάχτηκαν για να τραβούν τα βλέμματα των γύρω μας. Η κατασκευή κοσμημάτων είναι μια τέχνη μεταξύ γλυπτικής και υψηλής ραπτικής που σε σημαντικό βαθμό αλληλοκαλύπτονται, αλλά έχει μια ξεχωριστή ταυτότητα.

  • Παραδοσιακά, τα κοσμήματα κατασκευάζονται για να συνδεθούν με το σώμα ή με τα ρούχα.

Όπως αναφέραμε, η θέση του κοσμήματος είναι το ανθρώπινο σώμα. Ορισμένοι τύποι κοσμημάτων είναι σύμφωνοι με την ανατομία του σώματος, όπως τα δαχτυλίδια, τα βραχιόλια ή τα περιδέραια. Άλλα είδη κοσμημάτων έχουν σχεδιαστεί για να στερεώνουν τα ενδύματα, όπως οι καρφίτσες ή και τα κουμπιά. Ορισμένοι τύποι κοσμημάτων απαιτούν τροποποίηση του ίδιου του σώματος, όπως τα σκουλαρίκια για τρυπημένα αυτιά, τα κοσμήματα στη μύτη, στα χείλη ή στον αφαλό. Ακόμη υπάρχουν και κοσμήματα για τα μαλλιά, όπως φουρκέτες, χτένες ή και ανεξάρτητα κοσμήματα όπως, ρολόγια τσέπης, κλπ, αλλά το κοινό στοιχείο όλων είναι ότι συνδέονται με την ανθρώπινη μορφή.

  • Τα κοσμήματα ανέκαθεν χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουν την ανθρώπινη μορφή. 

Η διακοσμητική λειτουργία των κοσμημάτων είναι να παρέχει αντίθεση των οπτικών τόνων στο χρώμα και την υφή, για να εστιαστεί η προσοχή του βλέμματος σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Έτσι, τα κοσμήματα χρησιμεύουν ως αξεσουάρ για την διαμόρφωση της ανθρώπινης μορφής.

  • Αλλά η επιθυμία για διακόσμηση της ανθρώπινης μορφής ικανοποιεί και ψυχολογικούς σκοπούς.

Τα κοσμήματα ομορφαίνουν, είναι ένδειξη πολιτιστικής κουλτούρας και μερικές φορές καθιστούν αυτόν που τα φορά κοινωνικά ή σεξουαλικά επιθυμητό. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη του κοσμήματος για την ενίσχυση της αυτοεικόνας, ώστε να αλλάξει η κοινωνική αντίληψη, όπως στην εποχή της ντίσκο, που όλοι φορούσαν τέσσερις ή πέντε χρυσές αλυσίδες γύρω από τον λαιμό τους, για να εντυπωσιάσουν.Όπως, οι δημόσιες σχέσεις είναι για τις μεγάλες επιχειρήσεις, έτσι και τα ρούχα, το μακιγιάζ και τα κοσμήματα είναι για το άτομο και για τη διασκόσμηση του σώματος. 

  • Το κόσμημα είναι για να σηματοδοτήσει την κοινωνική ταυτότητα και την ιδιότητα του ατόμου.

Τα κοσμήματα χρησιμοποιούνται ακόμη είτε για διάκριση ή για την ένταξη σε κοινωνικές ομάδες. Οι κωδικοποιημένες πληροφορίες στα κοσμήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν το χρήστη διαφορετικό από τους άλλους ή τους ίδιους. Όπως, για παράδειγμα τα στρατιωτικά διακριτικά. Τα αστέρια που ένας βαθμοφόρος φορά για τη διάκρισή του ότι ανήκει σε ένα συγκεκριμένο κλάδο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σε ένα συγκεκριμένο βαθμό και ως εκ τούτου σε μια ανώτερη τάξη… Στην πολιτική ζωή τα διαμαντένια δαχτυλίδια είναι κωδικοποιημένα. Ένα μεγάλο διαμάντι δείχνει πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, το κόσμημα αναγνωρίζεται, ως ένας σύμβολο, ένα κρυπτογράφημα σε μια νοηματική γλώσσα.

  • Μια άλλη παραδοσιακή λειτουργία του κοσμήματος είναι ως επένδυση και σαν ένας φορητός τραπεζικός λογαριασμός.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο φορούν ένα σημαντικό μέρος του πλούτου τους σε κοσμήματα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε αγαθά και υπηρεσίες σε περίπτωση ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο, τα κοσμήματα χρησιμοποιούνται, επίσης, ως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, που εγγυάται την επιβίωση της οικογένειας της γυναίκας, σε περίπτωση θανάτου του συζύγου της. Σε περίπτωση κλοπής… υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

  • Τα κοσμήματα συνδέονται, επίσης, με την πνευματικότητα και την υπερφυσικότητα.

Τα φυλαχτά εμφανίζονται σε κάθε πολιτισμό, προσφέροντας μαγική δύναμη και  προστασία. Τα ιερά σύμβολα φανερώνουν τη σχέση μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου. Η στενή επαφή μεταξύ συμβόλου και δέρματος είναι μια διαρκής υπενθύμιση της πίστης, και υπόσχεση της ασφάλειας και της σωτηρίας. Η μυστικιστική χροιά του κοσμήματος είναι πολύ διαδεδομένη.


Χρήσιμες πληροφορίες για τα κοσμήματα

Τα χαρακτηριστικά των κοσμημάτων: προσκόλληση στο σώμα, προσωπική διακόσμηση, σημαντικοί κοινωνικοί κώδικες, φορητός και εξαγοράσιμος πλούτος, πνευματική δύναμη. 

Στα κοσμήματα χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία υλικών: Το μέταλλο είναι το μέσο επιλογής για τα κοσμήματα. Ακόμη η πέτρα, το ξύλο, οι γυάλινες χάντρες, το δέρμα, τα κέρατα ζώου, ο άνθρακας και τα ανθρώπινα μαλλιά χρησιμοποιούνται στα κοσμήματα. Φτερά, πηλός, ύφασμα, άχυρο, λάκα, κοχύλια και δεκάδες άλλα υλικά χρησιμοποιούνται στα κοσμήματα. 

Τα κοσμήματα είναι συχνά ένδειξη πλούτου: Δηλαδή, τα πολύτιμα μέταλλα και οι ακριβοί πολύτιμοι λίθοι είναι επιθυμητοί, όπως ακριβώς ο πλούτος είναι επιθυμητός. Ένας κοσμηματοπώλης με σαγηνευτικά και πολύτιμα υλικά, σύμφωνα με την κοινωνία, απευθύνεται στους πλούσιους. Όμως, όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα και πρόσβαση στον πλούτο, έτσι για να θεραπεύσουν την ψυχή τους.

Τα κοσμήματα είναι συχνά ένδειξη σεξουαλικής γοητείας: Στις περισσότερες κοινωνίες, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι οι κύριοι χρήστες κοσμημάτων και έχουν πια γίνει ισότιμοι εταίροι στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά θέλουν να αποπνέουν και σεξουαλική γοητεία, και το κόσμημα μπορεί να ενισχύσει το ρόλο αυτό.

Η ιστορία του κοσμήματος είναι πολύ παλαιότερη από την ιστορία της ζωγραφικής, και πολύ πιο πλούσια από την ιστορία της γλυπτικής. 

Όποιος σχεδιάζει κοσμήματα είναι καλλιτέχνης και αισθάνεται υπεύθυνος για τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του κόσμου και παράλληλα για τις οικονομικές απαιτήσεις των προς το ζην. Η εφευρετικότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική, η κοινωνική κωδικοποίηση του κοσμήματος είναι παραμελημένη. Τα κοινωνικά κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια σύμβολα, δαχτυλίδια γάμου, δαχτυλίδια αρραβώνων, τα θρησκευτικά σύμβολα, όπως π.χ. οι σταυροί, θεωρούνται απαραίτητα σε μια κοινωνία, ακόμη και για τους φτωχούς.

Αλλά τα κοσμήματα μπορεί να είναι σύμβολα για να μας θυμίζουν όμορφα μέρη τα οποία έχουμε επισκεφτεί και όταν φύγουμε από αυτά φορώντας τα να πλημμυρίζουμε με αναμνήσεις (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη). Σύγχρονα ή παραδοσιακά κοσμήματα στενά συνδεδεμένα με τον πολιτισμό και την φύση….

Η μεγαλύτερη ευθύνη και η μεγαλύτερη αξία του κοσμήματος είναι η τέχνη. Και τα όρια στα κοσμήματα  υπάρχουν μόνο για να ξεπεραστούν. Οι περιορισμοί είναι ασυμβίβαστοι με την ίδια την τέχνη  και τα κοσμήματα. Τα πάντα είναι επιτρεπτά και δυνατά. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα που δεν μπορεί να είναι τέχνη. Δεν υπάρχουν όρια. Υπάρχει ολική και απόλυτη ελευθερία στην Τέχνη των κοσμημάτων… 

Βέβαια, η τέχνη είναι τόσο ριζωμένη στη γλώσσα και τον πολιτισμό και μερικές φορές ο καλλιτέχνης περιορίζεται από το ιδεολογικό κλίμα του τόπου και του χρόνου. 

Πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς φορούν κοσμήματα σε καθημερινή βάση ή και λίγα κοσμήματα, όπως ένα κειμήλιο  της οικογένειας. Ενώ οι γυναίκες που φορούν κοσμήματα είναι πιο πολλές, υπάρχουν και άνδρες να φορούν δαχτυλίδια και βραχιόλια.

Τα διάφορα είδη των κοσμημάτων είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά μέταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι έχουν φορεθεί από ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών.

Οι άνθρωποι φορούν κοσμήματα για πολλούς άλλους λόγους εκτός από τους αισθητικούς, όπως για προστασία από τις επιθέσεις των αρνητικών ενεργειών καθώς και για πνευματική θεραπεία.

Τα κοσμήματα είναι απαραίτητα για να έχουμε καλή ψυχολογία!

Διαβάστε, επίσης,

Ποια δύναμη κρύβουν οι χάντρες στο κομπολόι

Kεχριμπαροθεραπεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμέα

Αιχμέα. Ένα φυτό που οξυγονώνει το χώρο, ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και για τον ύπνο σας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό Αιχμέα Η αιχμέα είναι ένα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ