Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο
Ο καρκίνος του πνεύμονα αν και αποτελεί το 13% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο και για τις γυναίκες και για τους άνδρες.
Περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, παρά από καρκίνο του μαστού, από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και από καρκίνο του ενδομητρίου και περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, παρά από καρκίνο του παχέος και του προστάτη. Η επίπτωση του θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα αυξάνεται στις γυναίκες λόγω αλλαγής των καπνιστικών συνηθειών.
Η κύρια αιτία του καρκίνο του πνεύμονα είναι το κάπνισμα.
Πολλές μελέτες αναφέρουν τις καρκινογενετικές ιδιότητες της νικοτίνης. Οι γυναίκες, μάλιστα, θεωρείται ότι είναι πιο ευαίσθητες στον καπνό του τσιγάρου, λόγω των βραδύτερων ρυθμών της αποτοξίνωσης από τα καρκινογόνα και λόγω της παρουσίας των βήτα οιστρογονικών υποδοχέων στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα, επίσης, είναι 50% πιο συχνός στους μαύρους. Πάντως υπάρχουν διαφορές στην επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα στις διάφορες φυλές που εξαρτώνται από τα ποσοστά των καπνιστών, τον τύπο των τσιγάρων που καταναλώνονται και την έκθεση σε εισπνεόμενους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στην εργασία.
Θεωρείται ότι το 85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα θα πεθάνουν από τη νόσο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μείωση της επίπτωσης της νόσου στους άνδρες, μια μείωση της επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα από μεγάλα κύτταρα και μικρά κύτταρα και μια αύξηση της συχνότητας των αδενοκαρκινωμάτων. Ενώ, παλαιότερα ο πιο συχνός τύπος ήταν το πλακώδες καρκίνωμα του πνεύμονα, τώρα είναι το αδενοκαρκίνωμα. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αποτελούσε το 20% των καρκίνων του πνεύμονα, αλλά τώρα η συχνότητά του έχει ελαττωθεί, ενώ ο βρογχοκυψελιδικός καρκίνος, που είναι ένα αδενοκαρκίνωμα που παρατηρείται σε γυναίκες που δεν καπνίζουν αυξάνεται. Η αλλαγή στα συστατικά που προστίθενται στα τσιγάρα μπορεί να είναι υπεύθυνη γι΄αυτές τις αλλαγές στη συχνότητα των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες λόγω κληρονομικών διαφορών στο μεταβολισμό των καρκινογόνων, στην ενεργοποίηση και στην επιδιόρθωση των βλαβών του DNA.
Αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα
Το κάπνισμα είναι η πιο συχνή αιτία και είναι υπεύθυνο για το 85-95% όλων των περιπτώσεων.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η επαγγελματική και περιβαλλοντική έκθεση σε παράγοντες, όπως το αρσενικό, το χρώμιο ή το νικέλιο, το ραδόνιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία και το παθητικό κάπνισμα. Υπολογίζεται ότι το ραδόνιο προκαλεί το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, η επαγγελματική έκθεση σε ουσίες το 9-15% και η ατμοσφαιρική ρύπανση το 1-2%.
Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και λαμβάνοντας το ιστορικό ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά. Ο τριπλασιασμός του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται καθημερινά τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ο τριπλιασιασμός στη διάρκεια καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο κατά 100 φορές!
Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται με τη διακοπή καπνίσματος και πλησιάζει των κίνδυνο των μη καπνιστών μετά από 10 έως 15 έτη από τη διακοπή καπνίσματος αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και 30 έτη.
Περίπου οι μισοί από τους καρκίνους του πνεύμονα συμβαίνουν σε πρώην καπνιστές.
Οι παθητικοί καπνιστές, επίσης, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και υπολογίζεται ότι είναι 20-30% μεγαλύτερος από αυτούς που δεν είναι παθητικοί καπνιστές. 25% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες συστατικά και πολλά από αυτά είναι καρκινογόνα. Δύο από τα κυριότερα που σχετίζονται με τη νικοτίνη είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι N-νιτροζαμίνες που μεταβολίζονται σε κετόνες νιτροζαμίνης και Ν’-νιτροζονορνικοτίνη. Και τα δύο στοιχεία ενεργοποιούνται από το ενζυμικό σύστημα του κυτοχρώματος P450 και έχουν καρκινογόνα αποτελέσματα στο DNA. H κατανομή του benzo(a)pyrene diolepoxide κατά μήκος των εξονίων του γονιδίου του TP53 υπάρχει στα κωδικόνια 157, 248 και 273 που είναι τα ίδια συχνά μεταλλαξιογόνα του TP53. Οι κετόνες νιτροζαμινών αυξάνουν και τον κίνδυνο των αδενοκαρκινωμάτων.
Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο και για τους 4 τύπους καρκίνου του πνεύμονα αν και η συσχέτιση είναι μεγαλύτερη με τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά, ακόμη και στον βρογχοκυψελιδικό καρκίνο που δεν οφείλεται στο κάπνισμα, το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
Το κάπνισμα των πούρων αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο, αν και οι καπνιστές των πούρων δεν εισπνέουν τον καπνό βαθιά. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος και με το κάπνισμα της πίπας, αλλά είναι χαμηλός, λόγω του μικρού βάθους εισπνοής και της μικρότερης συχνότητας καπνίσματος. Τα ελαφρά τσιγάρα δεν έχουν όφελος, γιατί όσο λιγότερη πίσσα και νικοτίνη έχουν τόσο περισσότερο τεχνητά είναι και τόσο βαθύτερη εισπνοή γίνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα λεπτά τσιγάρα (slim).
Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό αέριο προϊόν του ουρανίου. Ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι μεγαλύτερος για το ραδόνιο που εκλύεται από το έδαφος, ειδικά αν τα ποσοστά εκπομπής είναι υψηλά ή αν κάποιος είναι ανθρακωρύχος και αν κάποιος καπνίζει, συγχρόνως και ο κίνδυνος είναι 10 φορές μεγαλύτερος. Το ραδόνιο, μερικές φορές εκλύεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οικοδομών και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνο για το 10% των καρκίνων του πνεύμονα για όσους ζουν σε τέτοιες οικοδομές.
Ο αμίαντος και το κάπνισμα είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου, αλλά μαζί δρουν συνεργιστικά και αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο. Για παράδειγμα ο σχετικός κίνδυνος σε έναν μη καπνιστή που εκτίθεται στον αμίαντο είναι 5, ενώ ο κίνδυνος αυξάνει κατά 50 έως 100 φορές για καπνιστές που εκτίθενται στο αμίαντο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος 25-35 χρόνια μετά την έκθεση.
Οι υψηλές δόσεις ακτινοβολίας συνοδεύονται με μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοβολία και σε επιζήσαντες από Hodgkin’s και Non Hodgkin’s νόσο (λεμφώματα) που ακτινοβολήθηκαν, ιδίως, αν συνεχίζουν να καπνίζουν μετά την ολοκλήρωση της ακτινοβολίας.
Ατομικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα
Η γενετική προδιάθεση για καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ πιθανή, αφού όλοι οι καπνιστές δεν αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα. Το οικογενειακό ιστορικό του καρκίνου του πνεύμονα είναι ενδεικτικό αυξημένου κινδύνου. Επειδή πολλά καρκινογόνα στον καπνό μεταβολίζονται από το κυτόχρωμα P450, όπως οι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, διαφορές στου υπότυπους ή πολυμορφισμοί σε αυτά τα ένζυμα είναι ένας μηχανισμός ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης, ατομικές διαφορές στην τρανσφεράση της γλουταθειόνης S ένα ένζυμο που αποτοξινώνει τους ενεργοποιημένους μεταβολίτες των αρωματικών πολυκυκλικών υδρογονοανθράκων και σε ένζυμα που περιορίζουν την ικανότητα επιδιόρθωσης του DNA είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Άλλοι παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο είναι προηγούμενη βλάβη του πνεύμονα από λοίμωξη (φυματίωση) ή χειρουργείο ή και καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ίνωση που μειώνει την χωρητικότητα του πνεύμονα, όπως η πνευμονοκονίαση, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, η μεγάλη ηλικία και η έλλειψη βιταμίνης Α και C και β-καροτένης.
Τα φρούτα και τα λαχανικά δρουν προστατευτικά για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και θεραπευτικά.
Η υψηλή πρόσληψη ρετινόλης συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Επίσης, σε βαρείς καπνιστές η πρόσληψη πολύ υψηλών δόσεων β καροτένης βρέθηκε ότι θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, ενώ σε όσους σταματούν το κάπνισμα και σε φυσιολογικές επαρκείς προσλήψεις δρα θεραπευτικά.
Σαφώς, απαιτούνται πολλές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
Να γίνεται πάντα μοριακό προφίλ του όγκου και να μη θυσιάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς…
Απαιτείται νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο πνεύμονα.
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο πνεύμονα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο πνεύμονα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο πνεύμονα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Σε ποιους ασθενείς πρέπει να γίνεται έλεγχος για φυματίωση
Οι βιταμίνες για τους βλεννογόνους
Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καπνίζετε
Πρόσληψη βάρους κατά τη διακοπή καπνίσματος
To Zyban για τη διακοπή καπνίσματος
Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα
Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους καπνίζουν
Σύγκριση των μεθόδων διακοπής καπνίσματος
Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα
Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν
Κόψτε το κάπνισμα τρώγοντας φρούτα
Δίαιτα και διακοπή καπνίσματος
Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος
Οι διαταραχές ύπνου στους καπνιστές
Συμπλήρωμα για τις έγκυες καπνίστριες
Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας
Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος
Εμβόλιο για την διακοπή καπνίσματος
Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα
Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου
Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος
Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα
Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου
Το τεστ για την εξάρτηση από την νικοτίνη
Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλάμι
Η ακετυλοκυστεϊνη είναι ασφαλής;
Διατροφή για τον καρκίνο του πνεύμονα
Προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα
Θεραπεία πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα χωρίς χειρουργείο
Πώς μπορείτε να μολυνθείτε από ραδόνιο
Γενετική του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου Πνεύμονα
Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα
Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan
Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου
Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν
Διάγνωση του καρκίνου με σκύλους
Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα
Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία
Νανοσωματίδια για τον καρκίνο του πνεύμονα
Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση οργάνων
Έκφραση του κολλαγόνου σε καρκίνο του πνεύμονα
Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια
Το εμβόλιο Vaxira για τον καρκίνο
Το εμβόλιο για τον καρκίνο EGF
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων