Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠοσειδώνιο
Array

Ποσειδώνιο

Το ποσειδώνιο παράγεται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες για να κινήσει διαστημικά σκάφη

Το ποσειδώνιο είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο ΝΡ, ατομικό βάρος 237 και ατομικό αριθμό 93 και είναι το πρώτο διουρανικό στοιχείο. Το μέταλλο είναι ασημί και αμαυρώνει όταν εκτίθεται στον αέρα. Το στοιχείο εμφανίζεται σε τρεις αλλοτροπικές μορφές και παρουσιάζει συνήθως πέντε καταστάσεις οξείδωσης, που κυμαίνονται 3 έως 7.

Είναι ραδιενεργό, πυροφόρο, και μπορεί να συσσωρεύεται στα οστά, και γι΄αυτό ο χειρισμός του ποσειδωνίου είναι επικίνδυνος. 

Η συντριπτική πλειοψηφία παράγεται ως υποπροϊόν στους συμβατικούς αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας. Ενώ το ίδια ποσειδώνιο δεν έχει εμπορικές χρήσεις σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόδρομος για το σχηματισμό του πλουτωνίου-238, που χρησιμοποιείται στις θερμικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων για τα διαστημικά σκάφη και οχήματα. Το ποσειδώνιο έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί σε ανιχνευτές υψηλής ενέργειας νετρονίων.

Το πιο σταθερό ισότοπο του ποσειδώνιου, το ποσειδώνιο-237, είναι ένα υποπροϊόν των πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή πλουτωνίου, και αυτό και το ισότοπο ποσειδώνιο-239 βρίσκεται, επίσης, σε ίχνη σε μεταλλεύματα ουρανίου. Το ποσειδώνιο παράγεται, κυρίως, από τις χρησιμοποιημένες ράβδους ουρανίου. 

Το Voyager το πρώτο ανθρώπινης κατασκευής διαστημικό σκάφος που βγήκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα, είχε στα καύσιμά του ποσειδώνιο.

Βιολογικός ρόλος και προφυλάξεις του ποσειδώνιου 

Το ποσειδώνιο δεν έχει γνωστό βιολογικό ρόλο. Οι δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι δεν απορροφάται μέσω της πεπτικής οδού. Επικεντρώνεται στα οστά, από το οποίο απελευθερώνεται αργά. 

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με μάνγκο

Smoothie με μάνγκο. Smoothie υγιεινό με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλα, passion fruit και εναλλακτικό γάλα αμυγδάλου Smoothie με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλες, passion fruit και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ