Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΕίναι απαραίτητη η καλή θρέψη στους ασθενείς

Είναι απαραίτητη η καλή θρέψη στους ασθενείς

Η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην θεραπεία των ασθενειών

 

Οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν κακή θρέψη κατά την διάρκεια της νόσου τους, μια επιπλοκή που συχνά παραβλέπεται.

Η συχνότητα κακής θρέψη όταν κάποιος αναπτύσσει μία ασθένεια είναι 30% σε όλη την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι ασθενείς καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερη τροφή από αυτή που απαιτείται με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος, ιδιαίτερα όταν απαιτείται εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Τα αίτια της κακής θρέψης που οφείλεται σε μια ασθένεια είναι πολλά και ποικίλλουν.

Η κακή θρέψη και η απότομη απώλεια βάρους (5% ή 3 κιλά) σε συνδυασμό με την ασθένεια, αυξάνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών, μειώνουν την αντίσταση του οργανισμού σε λοιμώξεις, προκαλούν διαταραχές των φυσιολογικών και πνευματικών λειτουργιών, καθυστερούν την ανάρρωση και θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή του ασθενούς.

Σε όλες τις ασθένειες η διατροφική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει και να επιταχύνει την ανάρρωση και να εμποδίσει την εμφάνιση επιπλοκών. Η διατροφική αξιολόγηση είναι απαραίτητη και πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση θρέψης, αλλά και την υποκείμενη νόσο του ασθενούς.

Ο ασθενής όταν έχει μία ασθένεια πρέπει να μπαίνει σε ειδικό πρόγραμμα διατροφής και αν απαιτείται να λαμβάνονται και ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Παράδειγμα υπολογισμού απώλειας βάρους

Ένας ασθενής 90 κιλά, όταν χάνει το 5% του βάρους είναι 85,50%, όταν χάνει το 10% του βάρους είναι 81,00 κιλά, όταν χάνει το 15% του βάρους είναι 76,50% και όταν χάνει το 20% του βάρους είναι 72 κιλά.

Εκτίμηση της θρέψης σε έναν ασθενή

Ο ασθενής αν μπορεί να φάει αρχίζει υπερθερμιδική διατροφή ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές του ανάγκες.

Αν ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει τροφή γιατί είναι βαρέως πάσχων πρέπει να γίνει έναρξη παρεντερικής διατροφής.

Οι φυσιολογικές καθημερινές ενεργειακές ανάγκες είναι 30 kcal/kg Βάρους Σώματος, ενώ σε αυξημένες ανάγκες μπορεί να απαιτούνται και 40-50 kcal/kg Βάρους Σώματος.

Οι καθημερινές ανάγκες σε υγρά είναι 40 ml/kg Βάρους Σώματος.

Σε πυρετό απαιτούνται επιπλέον 12,5% ανάγκες σε υγρά για κάθε 1oC πάνω από το φυσιολογικό.

Σε αυξημένη αναπνοή απαιτούνται 10-60% επιπλέον ανάγκες σε υγρά.

Σε αυξημένη εφίδρωση απαιτούνται 10-25% επιπλέον ανάγκες σε υγρά.

Σε μη φυσιολογική γαστρική και/ή νεφρική απώλεια υγρών η διόρθωση ποικίλλει και βασίζεται στην απώλεια υγρών 24ώρου (μέτρηση ισοζυγίου).

Υπολογισμός απώλειας υγρών σε mmol/lt= Πραγματικά επίπεδα Na+-Φυσιολογικά επίπεδα Na+/Φυσιολογικά επίπεδα Na+xΣΒ (Kg)x0,6= Αναπλήρωση σε υγρά (L)

Στη συνέχεια πρέπει η διατροφή του ασθενούς να επιλέγεται βάσει του αν υπάρχουν μεταβολικές διαταραχές και δυσαπορρόφηση.

Η κάθε ασθένεια απαιτεί ειδική διατροφή.

Διαβάστε, επίσης,

Πλήρης εντερική διατροφή για παιδιά

 

Ισοθερμιδική βασική δίαιτα

Ισοθερμιδική βασική δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες

Γιατί όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό δεν μπορούν να χάσουν βάρος

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Δίαιτα για να παχύνετε

Υπολογίστε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες

Πώς να υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ