Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΠρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

Print Friendly, PDF & Email

Τώρα ο καρκίνος του παγκρέατος ανιχνεύεται νωρίς και θεραπεύεται

Λόγω της έλλειψης αξιόπιστων μεθόδων έγκαιρης ανίχνευσης, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος διαγιγνώσκονται όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί τοπικά ή ευρέως σε όλο το σώμα.

Οι ασθενείς των οποίων η νόσος διαγιγνώσκεται όταν ακόμα περιορίζεται στο πάγκρεας, έχουν την καλύτερη ευκαιρία για θεραπεία.

Η γλυπικάνη-1 προσδιορίζει εξωσώματα καρκίνου και εντοπίζει  πρώιμα τον καρκίνο του παγκρέατος

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις 24 Ιουνίου, 2015 

Ένας πολλά υποσχόμενος βιοδείκτης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

Τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα εκπέμπουν μικρά σωματίδια που ονομάζονται εξωσώματα, τα οποία περιέχουν DNA και πρωτεϊνες. Μια ερευνητική ομάδα από το MD Anderson διαπίστωσε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος περιέχει σημαντικά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται γλυπικάνη-1 (GPC1), η οποία είναι ανιχνεύσιμη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Ακόμα και άνθρωποι με άλλες παθήσεις του παγκρέατος, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα, είχαν επίπεδα GPC1 παρόμοια με υγιή άτομα, υποδεικνύοντας ότι η παρουσία της γλυπικάνης 1 είναι ειδική για τον καρκίνο. Επιπλέον, υψηλότερα επίπεδα GPC1 θετικών εξωσωμάτων βρέθηκαν σε κάθε ασθενή με καρκίνο του παγκρέατος. Αντίθετα, τα GPC1 θετικά εξωσώματα είναι ανιχνεύσιμα σε μερικά, αλλά όχι σε όλα, τα δείγματα με καρκίνο του μαστού.

Η μέθοδος για την ανίχνευση και μέτρηση των GPC1 θετικών εξωσωμάτων σε δείγματα αίματος είναι ιδανική για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος, ακόμη και όταν υπάρχουν προκαρκινικές βλάβες.


Η γλυπικάνη-1 προσδιορίζει τα εξωσώματα καρκίνου και εντοπίζει πρώιμα τον καρκίνο του παγκρέατος

Τα εξωσώματα είναι λιπίδια διπλής στιβάδας που περικλείουν εξωκυτταρικά κυστίδια που περιέχουν πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα. Εκκρίνονται από
όλα τα κύτταρα και κυκλοφορούν στο αίμα.

Με φασματομετρία μάζας, εντοπίζεται μια πρωτεογλυκάνη επιφανείας κυττάρου, η γλυπικάνη-1 (GPC1), ειδικά εμπλουτισμένη σε εξωσώματα  που προέρχεται από τα καρκινικά κύτταρα.

Τα κυκλοφορούντα εξωσώματα GPC11 (crExos) παρακολουθούνταν και απομονώνονται χρησιμοποιώντας την κυτταρομετρία ροής από τον ορό των ασθενών με καρκίνο. Τα GPC11 crExos ανιχνεύονται στον ορό ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος με απόλυτη εξειδίκευση και ευαισθησία και κάνουν διάκριση υγιών ατόμων και ασθενών με καλοήθη νόσο του παγκρέατος από ασθενείς με πρώιμο και όψιμο καρκίνο του παγκρέατος.

Τα επίπεδα GPC11 crExos συσχετίζονται με το φορτίο του όγκου και την επιβίωση των ασθενών πριν και μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τα GPC11 crExos από ασθενείς με όγκους του παγκρέατος φέρουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του KRAS, και ανιχνεύουν όλες τις ενδοεπιθηλιακές βλάβες του καρκίνου του παγκρέατος ακόμη και με αρνητικά απεικονιστικά ευρήματα στην MRI.

Τα GPC11 crExos μπορεί να χρησιμεύσουν ως ένα δυναμικό μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση των πρώιμων σταδίων του καρκίνου του παγκρέατος, ώστε να επιλέγεται έγκαιρα η χειρουργική θεραπεία.

Τα εξωσώματα εκκρίνονται περιβαλλόμενα από μια μεμβράνη σαν κυστίδια (εξωκυττάρια κυστίδια) διαμέτρου 50-150 nm. Σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του ενεργητικού σχηματισμού ενδοσωματίων, που αναπτύσσουν ενδοκυττάρια πολυκυστικά ενδοσωμάτια που περιέχουν νουκλεϊκά οξέα και πρωτεΪνες. Τα εξωσώματα  απελευθερώνονται στον εξωκυττάριο χώρο και εισέρχονται στην κυκλοφορία. Τα εξωσώματα  με πρωτεΐνες είναι μέλη
της οικογένειας tetraspanin (CD9, CD63 και CD81), μέλη της οικογένειας πρωτεϊνών μεταφοράς (TSG101 και Alix) και πρωτεϊνών του θερμικού σοκ (Hsp60, Hsp70 και Hsp90).

Η αυτοποίηση και απομόνωση του καρκίνου συγκεκριμένων εξωσωμάτων στα υγρά του σώματος μπορεί να επιτρέψει την ταυτοποίηση του DNA,
RNA και των πρωτεΐνών των εξωσωμάτων, χωρίς να γίνει βιοψία και επιμόλυνση με καρκινικά κύτταρα, και βοηθά στη θεραπεία του καρκίνου.

Τα εξωσώματα όγκου που είναι εμπλουτισμένα με GPC1, και GPC11 crExos περιέχουν μεταλλαγμένο mRNA KRAS. Η παγκρεατο-δωδεκαδακτυλεκτομή μπορεί να είναι θεραπευτική, αν οι όγκοι ανιχνευθούν πρώιμα.

Λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος, μόνο περίπου 15% των ασθενών παρουσιάζονται με χειρουργήσιμους όγκους.

Η GPC1 είναι μια πρωτεογλυκάνη που αλληλεπιδρά με πολλές πρωτεΐνες και έχει διαφορετικές λειτουργίες. Πολλά καρκινικά κύτταρα υπερεκφράζουν τον GPC1, ιδιαίτερα στον καρκίνο του παγκρέατος.

Διαβάστε, επίσης,

Τεστ για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος παγκρέατος

Ορμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

CA-50 καρκινικός δείκτης

Ψευδοκύστη του παγκρέατος

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ