Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Γλουτεθιμίδιο

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για το υπνωτικό αυτό φάρμακο

Το γλουτεθιμίδιο είναι ένα υπνωτικό ηρεμιστικό, μια ασφαλής εναλλακτική λύση για τα βαρβιτουρικά για τη θεραπεία της αϋπνίας, αν και το γλουτεθιμίδιο είναι εξίσου πιθανό να προκαλέσει εθισμό και και να προκαλέσει ομοίως σοβαρά συμπτώματα στέρησης.

Η μακροχρόνια χρήση 

Τα συμπτώματα στέρησης είναι το παραλήρημα, οι παραισθήσεις, οι σπασμοί και ο πυρετός

Η ψυχαγωγική χρήση 

Το γλουτεθιμίδιο είναι ένας επαγωγέας των ενζύμων CYP2D6. Όταν λαμβάνεται με κωδεΐνη, επιτρέπει στο σώμα να μετατρέψει υψηλότερες ποσότητες της κωδεΐνης (υψηλότερο από το μέσο 5 – 10%) σε μορφίνη και ο συνδυασμός έχει καταπραϋντική επίδραση. 

Το γλουτεθιμίδιο (2-αιθυλο-2-φενυλγουταριμίδη) συντίθεται με την προσθήκη 2-φαινυλοβουτυρονιτριλίου στο μεθυλακρυλικό, με την επακόλουθη αλκαλική υδρόλυση της ομάδας νιτριλίου στην ένωση που λαμβάνεται σε μία ομάδα αμιδίου, και στη συνέχεια την όξινη κυκλοποίηση σε γλουτεθιμίδιο. Το (R) ισομερές έχει ταχύτερη έναρξη και πιο ισχυρή αντισπασμωδική δραστικότητα σε ζωικά μοντέλα από το (S) ισομερές. 

Το γλουτεθιμίδιο είναι υπνωτικό φάρμακο και προλαβαίνει την αφομοίωση του φυλλικού οξέος και παρεμποδίζει τη μετατροπή της βιταμίνης D σε 25-υδροξυ-βιταμίνη D.

Διαβάστε, επίσης,

Βαρβιτουρικά

Υποθερμία

Τα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια

Υπνωτικά για χρήση στο νοσοκομείο

Τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Τρομώδες παραλήρημα

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Βουπρενορφίνη για απεξάρτηση

Η λίστα των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ