Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Βανίλια

Print Friendly, PDF & Email

Η βανίλια τονώνει το νευρικό σύστημα

Η βανίλια ή Vanilla plantifolia ή Vanilla fragans

Το φυτό είναι μια αειθαλής κληματίδα των υγρών και θερμών τροπικών δασών του Μεξικού, με εξωτερικές ρίζες που αναρριχάται, φτάνοντας το ύψος των 10 μέτρων. 

Οι πράσινες έλικές του είναι γεμάτοι με άμισχα, σαρκώδη λογχοειδή φύλλα, στις μασχάλες


Χρήσιμα μέρη βανίλιας

Ο καρπός της βανίλιας είναι τεχνικά, μια επιμήκης, σαρκώδης κάψουλα που ανοίγει αργότερα και έχει μήκος περίπου 20 εκατοστά. Ωριμάζει σταδιακά, για περίπου το πολύ 9 μήνες μετά την ανθοφορία και τελικά γίνεται μαύρη και αναδίδει έντονη και ευχάριστη μυρωδιά. Τότε μπορούν να συλλεχθούν και να αφυγρανθούν. Η αφυδάτωση των ενζύμων και η ξήρανση των λοβών ελαχιστοποιεί την απώλεια των αιθέριων ελαίων. Το εκχύλισμα της βανίλιας προέρχεται από το λοβό που περιέχει χιλιάδες λεπτούς σπόρους και δίνει το άρωμα της βανίλιας.


Δραστικές ουσίες βανίλιας

Η βανίλια περιέχει 3% βανιλίνη, γλυκοβανιλίνη, φενόλη, φενολαιθέρα, τρυγικό οξύ και άλλα στοιχεία. Η βανίλια μετά την αποξήρανσή της, έχει μαύρο χρώμα και το περιεχόμενο στα φλούδια γλυκοζίδιο της βανιλίνης, διασπάται σε βανιλίνη και γλυκόζη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμητή λεπτή γεύση βανίλιας.


Ιδιότητες και ενδείξεις βανίλιας

Προσοχή η βανιλίνη είναι ευαίσθητη και καταστρέφεται από το στομάχι

  • Η βανίλια είναι τονωτικό του νευρικού συστήματος.
  • Επίσης, έχει χωνευτική, αντισηπτική και αποχρεμπτική δράση.
  • Είναι καλή για τον βήχα, τη χρόνια βρογχίτιδα και τον τσιαγαρόβηχα.
  • Ένα προφάρμακο που γινεται βανιλίνη μετά το στομάχι θεραπευει την δρεπανοκυτταρική αναιμία, γιατί προσκολλάται στην ελαττωματική αιμοσφαιρίνη και κάνει τα αιμοσφαίρια στρογγυλά και δεν είναι πια παραμορφωμένα σε σχήμα δρεπανιού και δεν κλείνουν τα αγγεία
  • Θεραπεύει τη μελαγχολία της εφηβείας.
  • Αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης και μειώνει την όρεξη για πολλά γλυκά, γι΄αυτό συνιστάται για την απώλεια βάρους με την οσμή.
  • Ανακουφίζει από τη νευρικότητα, το στρες, την ένταση και την κατάθλιψη.
  • Προστατεύει από τα κουνούπια.

 


Πώς να πάρετε την βανίλια από το φυτό

Οι καρποί που έχουν την μορφή πράσινων μακρόστενων λοβών, δηλαδή φασολιών με πολλά μικρά σπόρια μέσα, περιέχουν τη βανιλίνη, με τη μορφή γλυκοζίτη, δηλαδή η περιζήτητη καθαρή ουσία είναι ενωμένη με μόρια σακχάρου και πρέπει να αποχωρισθεί από αυτά. Πρέπει να θερμανθεί στους 60-65 βαθμούς για τρία λεπτά, να διαβραχεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά αρχίζει μια διαδικασία, την ημέρα στον ήλιο και τη νύχτα σε αεροστεγή κιβώτια. Μετά ακολουθεί μια ζύμωση, οι λοβοί παίρνουν αυτό το καφέ σκούρο χρώμα και μετά η καθαρή ουσία αποσπάται με τη διαδικασία της εκχύλισης. Βανιλίνη περιέχουν και τα σπόρια και το εσωτερικό του φλοιού του λοβού. Οι καρποί περιέχουν ραδιενεργό άνθρακα 14 σε μικροποσότητες και έτσι διαπιστώνεται αν είναι φυσική ή τεχνητή η βανιλίνη. Για να αρωματισθούν τα υλικά απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα.

Χρησιμοποιείται σε γλυκά, αρώματα, σαπούνια και φάρμακα.

Βανιλίνη φυσική μπορεί να παραχθεί και από τη λιγνίνη του ξύλου αλλά απαιτείται καυστικό νάτριο και θειούχο νάτριο που επιβαρύνουν το περιβάλλον, γι΄αυτό και τα κρασιά σε βαρέλια οξιάς μυρίζουν βανίλια, αλλά και από το φλοιό ρυζιού και τη ζύμωση της ζάχαρης.

Διαβάστε, επίσης,

Φτιάξτε μόνοι σας αντηλιακό

Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Αλοιφή για εντριβές στην κοιλιά και τη μήτρα

Φτιάξτε μόνοι σας προϊόντα ομορφιάς

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Αφροδισιακή διατροφή

Απώλεια βάρους με την οσμή

www.emedi.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ