Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Print Friendly, PDF & Email

Η νικοτίνη φυτοφάρμακο για λαχανόκηπους, μερικά λουλούδια και οπωροφόρα

Η νικοτίνη είναι το δηλητηριώδες αλκαλοειδές (C10 H 14 N2) το περιεχόμενο στο φυτό του καπνού σε αναλογία 1,8-6,7%.

Η εντομοκτόνος ιδιότητα του καπνού ανακαλύφθηκε προ πολλού. Κατά το 1763 συνιστούταν στη Γαλλία για την καταπολέμηση των αφίδων, σαν σκόνη και σε υγρή κατάσταση.

Η νικοτίνη είναι διαλυτή στο νερό, εξατμίζεται εύκολα, δε βλάπτει τα φυτά στα οποία χρησιμοποιείτε και είναι δραστικότατο δηλητήριο. Εισερχόμενη αυτή υπό μορφή αερίου εντός του εντόμου παραλύει αυτό.

Η νικοτίνη χρησιμοποιείται με μορφή υγρού εκχυλίσματος, σκόνης και πολτού. Η νικοτίνη ενεργεί στο νευρικό σύστημα των εντόμων και προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων: διέγερση, σπασμούς, παράλυση και θάνατο. Το ζωύφιο παθαίνει τετανικούς σπασμούς. Η νικοτίνη επιδρά χαρακτηριστικά στα ακραία γάγγλια και μπλοκάρει τη μεταβίβαση νευρικών σημάτων (ακετυλοχολίνη).

Εκχύλισμα καπνού (Καπνόνερο)

Αντί της χρήσεως της έτοιμης συσκευασίας του καπνού που περιέχει ορισμένη ποσότητα θεϊκής νικοτίνης επί της %, μπορούμε να παρασκευάσουμε φάρμακο νικοτίνης εξαγόμενο από υπολείμματα κατεργασίας καπνού (αποτσίγαρα), με ψυχρό ή απλώς θερμό νερό και ποτέ από βρασμό της νικοτίνης.

Η διαδικασία αυτής της εξαγωγής γίνεται με την εμβάπτιση των υπολειμμάτων καπνού εντός κοινής θερμοκρασίας ή θερμού νερού, για χρονικό διάστημα 24 ωρών περίπου για το κρύο και λιγότερο για το ζεστό νερό.

Η ποσότητα των υπολειμμάτων επί της % νερού ποικίλει αναλόγως της περιεκτικότητας αυτών σε νικοτίνη. Η περιεκτικότητα όμως αυτών ποικίλει αναλόγως της ποικιλίας του καπνού και άλλων συνθηκών από 0,4-5%. Εάν περιέχει 0,5% νικοτίνη τότε 12 κιλά περίπου των υπολειμμάτων αυτών αρκούν για 120 περίπου νερό για να δώσουν την αναγκαία περιεκτικότητα 0,05% σε νικοτίνη του έτοιμου προς χρήση φυτοφαρμάκου. Αν όμως είναι μικρότερη, τότε θα χρειασθούν περισσότερα υπολείμματα, αν δε είναι μεγαλύτερη τότε λιγότερα. Για αυτό καλό είναι να δοκιμάζονται τα υπολείμματα με παρασκευή από αυτά μικρών εκχυλισμάτων με διαφορετική αναλογία και με αυτά να καταπολεμώνται τα έντομα για να βρεθεί σε αυτό η περιεκτικότητα των υπολειμμάτων σε νικοτίνη και η αποτελεσματικότητα αυτών.

Γενικώς χρησιμοποιούνται 10-15% υπολείμματα κοινού καπνού.

Το παρασκευασθέν κατά τα ανωτέρω εκχύλισμα του καπνού καλύτερα να χρησιμοποιηθεί αμέσως, γιατί αν μείνει θα χαλάσει μετά από 2-3 ημέρες και θα χάσει τις εντομοκτόνες ιδιότητές του.

Σκόνη καπνού

Καλά κονιοποιημένος καπνός (ταμπάκος) χρησιμοποιείται αμιγής ή μετά σκόνης υδροξειδίου της ασβέστου (σβησμένης με νερό ασβέστου) σε αναλογία 50% από το καθένα για την καταπολέμηση των αφίδων. 

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τη νικοτίνη κατά του τίγρη της αχλαδιάς. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά των ζωυφίων των φυτών των λαχανόκηπων, ορισμένων λουλουδιών και των οπωροφόρων δένδρων. Προσοχή, όταν ψεκάζετε τα λουλούδια η νικοτίνη μπορεί να προσβάλλει τις μέλισσες… Επίσης, η νικοτίνη μπορεί να μετακινηθεί από το έδαφος στο φυτό και να μολύνει το νέκταρ κι έτσι τις μέλισσες και τα πουλιά που το καταναλώνουν.


Πώς να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα ένα σπρέι νικοτίνης

Το σπρέι είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για μια σειρά από παράσιτα, σκνίπες, αράχνες και αφίδες. Το σπιτικό καπνόνερο είναι βραχύβιο και πολύ πιο ήπιο. Χρησιμοποιείται με φειδώ και μπορεί να σας βοηθήσει φυσικά για να καταπολεμήσετε τα παράσιτα στα φυτά σας.

  • Τοποθετήστε ένα φλιτζάνι αποτσίγαρα σε 4 λίτρα ζεστό νερό
  • Προσθέστε 10 σταγόνες υγρό σαπούνι
  • Αφήστε το διάλυμα για τουλάχιστον 30 λεπτά ή καλύτερα περισσότερο
  • Περνάτε το διάλυμα από ένα σουρωτήρι ή τουλπάνι μέσα σε ένα κάδο ή δοχείο με καπάκι
  • Κρατήστε το μείγμα για μέχρι ένα μήνα. Καλύτερα να το ψεκάσετε, σε 3 ημέρες.Βάλτε λίγο διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού
  • Ψεκάστε την κάτω πλευρά των φύλλων στα φυτά και το περιβάλλον έδαφος. Για φυτεύσεις μεγάλης κλίμακας, αδειάστε το διάλυμα στο έδαφος
  • Ξαναγεμίστε το μπουκάλι ψεκασμού αν χρειαστεί

Προσοχή η νικοτίνη προκαλεί βλάβη στις ντομάτες

Η νικοτίνη μπορεί, επίσης, να βλάψει τα φυτά τομάτας λόγω της οικογενειακής  σχέσης μεταξύ της τομάτας και του καπνού. Ο καπνός καταστρέφει τον ιστό των φύλλων στα φυτά τομάτας και γι΄αυτό οι κηπουροί που καπνίζουν θα πρέπει να πλένουν τα χέρια προσεκτικά ή να φοράνε γάντια όταν εργάζονται με τις ντομάτες. Ένας ιός, ο ιός μωσαϊκού από τον καπνό μπορεί να επηρεάσει την απόδοση καρπού και την ποιότητα και μπορεί να επιβιώσει έως 50 χρόνια στα αποξηραμένα μέρη των φυτών. Τα προσβεβλημένα φυτά θα έχουν καχεκτική ανάπτυξη, στίγματα και μαραμένα φύλλα και θα δώσουν κακής ποιότητας τομάτες και σε μικρές ποσότητες. Ο ιός του μωσαϊκού του καπνού είναι ενδημικός στη νικοτίνη και τον φέρουν τα μέλη της οικογένειας Solanacaea.


Η νικοτίνη όταν χρησιμοποιείται σαν φυτοφάρμακο βλάπτει;

Η νικοτίνη χρησιμεύει ως φυτοφάρμακο, αλλά όχι ως ένα ζιζανιοκτόνο. Η νικοτίνη είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη στο γκαζόν σας, όταν το ψεκάζεται για τον έλεγχο των παρασίτων.

Η νικοτίνη απορροφάται μέσω του δέρματος.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε νικοτίνη στο γκαζόν ή τα φυτά σας, καλύψτε τον εαυτό σας πλήρως με προστατευτικό εξοπλισμό, γάντια και γυαλιά ασφαλείας, και κρατήστε  τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά μακριά από την περιοχή. Τα τοξικά αποτελέσματα ελαττώνονται γρήγορα μετά την εφαρμογή, αλλά είναι καλύτερο να αποφύγετε την περιοχή έως ότου το διάλυμα νικοτίνης στεγνώσει εντελώς.

 

Διαβάστε, επίσης,

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Ζωοτροφές

Τα φυτοφάρμακα προκαλούν νόσο του Πάρκινσον

Απαλλαγείτε από τους σκορπιούς

Ιός του δυτικού Νείλου

Καταπολεμήστε τη μελίγκρα οικολογικά

Ακετυλοχολίνη

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ