Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΟμάδα αίματος και άνοια

Ομάδα αίματος και άνοια

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για άνοια

Η ομάδα αίματός μας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και να προβλέψει τη γήρανση του εγκεφάλου.

Τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος εκτός του Ο, δηλαδή, Α, Β ή ΑΒ εμφανίζουν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας στις κροταφικές και μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου και αυτό σχετίζεται με την άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Brain Research Bulletin

Άλλη παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν 82% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στη μνήμη και την σκέψη, τα οποία οδηγούν σε άνοια.

Τα ω 3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από την άνοια…

Ο τύπος αίματός σας μπορεί να επηρεάσει τον όγκο φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η φαιά ουσία αποτελείται από το μεγαλύτερο μέρος των νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ η λευκή ουσία δημιουργεί γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου σας.

Υπολογίστηκε ο όγκος της φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και συσχετίστηκαν αυτά τα στατιστικά στοιχεία με τους τύπους του αίματος και τον κίνδυνο της άνοιας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με «Ο» ομάδα αίματος έχουν περισσότερο φαιά ουσία στην παρεγκεφαλίδα και αυτό προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Η παρεγκεφαλίδα είναι έδρα του μυϊκού συντονισμού, της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας του σώματος. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παρεγκεφαλίδα είναι, επίσης, συνδεδεμένη με τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να τελειοποιήσει τη σκέψη και τις δημιουργικές διαδικασίες, όπως και τις κινήσεις των μυών μας. Το μετωποπαρεγκεφαλιδικό δίκτυο συνδέει την παρεγκεφαλίδα στον εγκεφαλικό φλοιό και επιτρέπει το συντονισμό, την ακρίβεια, και το χρονοδιάγραμμα των μυϊκών κινήσεων και τις διαδικασίες σκέψης. Στην ιδανική περίπτωση, η παρεγκεφαλίδα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να σκεφτούμε πιο αποτελεσματικά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με «Ο» ομάδα αίματος τείνουν να έχουν πιο πολύ φαιά ουσία στο οπίσθιο τμήμα της παρεγκεφαλίδας. Πιο συγκεκριμένα, οι ενήλικες με ομάδα αίματος  ‘O’ έχουν μεγαλύτερους όγκους γκρι ύλης σε δύο συμμετρικές συστάδες εντός του οπίσθιου κοιλιακού τμήματος της παρεγκεφαλίδας. Ακόμη, τα άτομα με ομάδα αίματος  ‘O’, σε σύγκριση με τα άτομα με ομάδες αίματος «Α», «Β» ή «ΑΒ», έχουν μεγαλύτερες ποσότητες φαιάς ουσίας στις κροταφικές και μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου και του αριστερού ιππόκαμπου.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η διαφορά μεταξύ των τύπων του αίματος μπορεί να προκαλείται από τις επιδράσεις των αλληλόμορφων τύπου αίματος ‘O’ στον εγκέφαλο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος Ο προστατεύονται από τις ασθένειες στις οποίες παρατηρείται ογκομετρική μείωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, όπως στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν πολλές μη φαρμακολογικές θεραπείες που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την υγιή γήρανση και τη μείωση των κινδύνων της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η σωματική άσκηση επηρεάζει διάφορες νευρογνωστικές μεταβλητές. Εάν δεν έχετε αίμα ομάδος «Ο», η άσκηση είναι η καλύτερη μη-φαρμακευτική θεραπεία για την αύξηση του όγκου του εγκεφάλου και τη βελτιστοποίηση της γνωστικής λειτουργίας σε όλη τη διάρκεια ζωής σας. Ένα από τα κύρια οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι ότι η άσκηση διεγείρει την παραγωγή των Irisin και BDNF-Brain-Derived Neurotrophic Factors (εγκεφαλικοί νευροτροφικοί παράγοντες), που πυροδοτούν την ανάπτυξη νέων νευρώνων (νευρογένεση) σε όλο τον εγκέφαλο, ανεξάρτητα από τον τύπο του αίματός σας. Άλλωστε πολλές μελέτες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ αερόβιας γυμναστικής, BDNF, και αύξηση του όγκου φαιάς ουσίας.

Επίσης, άλλο συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι μικροζώνες εντός της παρεγκεφαλίδας έχουν  συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η δημιουργικότητα. Η φαιά ουσία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από κύτταρα του εγκεφάλου, τους νευρώνες που είναι σημαντικοί για την επεξεργασία των πληροφοριών. Η περισσότερη φαιά ουσία συνδέεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να είναι ένας προστατευτικός παράγοντας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έγινε με μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου…

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ομάδα αίματος και καρκίνος του προστάτη

Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

Πώς γυμνάζεται ο εγκέφαλος

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Μήπως ξεχνάτε εύκολα;

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη γήρανση

Τα πεπτίδια για την απώλεια μνήμης

Τροφή για το μυαλό

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Το φάρμακο για όλες τις ασθένειες

Πώς τα επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν στην άνοια

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

Οι απαραίτητες βιταμίνες για το Αλτσχάιμερ

Τα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για το Αλτσχάιμερ

Σταματήστε να δίνετε αγχολυτικά και αντιψυχωσικά για την άνοια

Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο

Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Νόσος Alzheimer

Πρόληψη άνοιας με την άσκηση

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ