Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για το βηματοδότη σας

Χρήσιμες πληροφορίες για το βηματοδότη σας

Print Friendly, PDF & Email

Οδηγίες για τους βηματοδότες

Ο καρδιακός ρυθμός φυσιολογικά ρυθμίζεται από το φυσικό βηματοδότη το φλεβόκομβο. Ο φλεβόκομβος παράγει ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται στα υπόλοιπα τμήματα της καρδιάς και η καρδιά λειτουργεί ως αντλία για τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα.

Όταν ο φλεβόκομβος δεν λειτουργεί σωστά, στέλνει με ακανόνιστο, αργό ρυθμό τα ηλεκτρικά σήματα ή δεν τα στέλνει καθόλου. Τα σήματα μπορεί, επίσης, να μην φθάνουν στις κοιλίες, γιατί το σύστημα αγωγής έχει βλάβη. Ο ασθενής τότε αισθάνεται ζάλη, εύκολη κόπωση, αδυναμία, δυσφορία ή λιποθυμία και μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση βηματοδότη.

Ο βηματοδότης παράγει μικρά ηλεκτρικά σήματα που διεγείρουν την καρδιά με τη βοήθεια ηλεκτροδίων και την κάνουν και συστέλλεται και αντλεί την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στο σώμα. 

Ο βηματοδότης αποτελείται από τη γεννήτρια, που είναι μπαταρία με λίθιο στην οποία είναι ενσωματωμένο και το ηλεκτρικό κύκλωμα. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που παράγει ο βηματοδότης μεταβιβάζονται στην καρδιά με τη βοήθεια καλωδίων που το ένα τους άκρο είναι συνδεδεμένο με το βηματοδότη και το άλλο είναι στην καρδιά. Ανάλογα με την πάθηση τοποθετούνται ένα ή δύο ηλεκτρόδια.

Για την εμφύτευση του βηματοδότη απαιτείται τοπική αναισθησία και απαιτείται ακινησία για λίγες ώρες. Μετά την εμφύτευση γίνεται έλεγχος της λειτουργίας του βηματοδότη. Τα ράμματα αν δεν είναι απορροφήσιμα κόπτονται σε οκτώ ημέρες και γίνεται αλλαγή τραύματος. Ο ασθενής δεν πρέπει να σηκώνει βάρος ή να σηκώνει το χέρι σε ανάταση για 15 ημέρες, όμως υπάρχει κίνδυνος αρθρίτιδας.

Απαραίτητη είναι η ταυτότητα με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του βηματοδότη.


Πότε θα ανησυχήσετε μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη:

 • Αν έχετε ερυθρότητα δέρματος στην τομή του βηματοδότη
 • Αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή
 • Αν έχετε ίλιγγο και τάση αδυναμίας
 • Αν έχετε επιδεινούμενη αδυναμία και κόπωση
 • Αν έχετε πόνο στο στήθος
 • Αν έχετε οίδημα στα πόδια και στα νεφρά
 • Αν έχετε πυρετό
 • Αν έχετε επανεμφάνιση των συμπτωμάτων που είχατε πριν την τοποθέτηση βηματοδότη

Απαιτείται τακτικός έλεγχος του σωστού προγραμματισμού του βηματοδότη
Ο βηματοδότης κάποια στιγμή χρειάζεται αντικατάσταση. Η μπαταρία αρχίζει να τελειώνει και μαζί με το κύκλωμα αντικαθίσταται με καινούρια


Προφυλάξεις για όσους έχουν βηματοδότη

Ο βηματοδότης είναι μια ηλεκτρική συσκευή με περίβλημα και φίλτρα και προστατεύεται από τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Οι συσκευές που επηρεάζουν τους βηματοδότες:

 • Οι ερασιτεχνικές συσκευές με εκπομπή ραδιοφωνικών σημάτων
 • Οι συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στο αεροδρόμιο, γι΄αυτό πρέπει να έχετε την ταυτότητα βηματοδότη
 • Τα κινητά έξυπνα τηλέφωνα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το κινητό από την ίδια πλευρά που είναι τοποθετημένος ο βηματοδότης και απαιτείται απόσταση 15 εκατοστών από το βηματοδότη
 • Η μαγνητική τομογραφία. Απαγορεύεται γιατί αναπτύσσεται πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Οι ασθενείς με βηματοδότη πρέπει να κάνουν αξονική τομογραφία ή ακτινογραφία
 • Οι ασθενείς με βηματόδότη μπορούν να κάνουν ότι δραστηριότητα επιθυμούν. Καλό είναι το περπάτημα, οι απλές οικιακές εργασίες και ο χορός. Οι έντονες κινήσεις χεριών, το κολύμπι, το τένις, το σκι και η το σήκωμα βάρους απαγορεύονται για έξι εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Το μπάσκετ κα το ποδόσφαιρο απαγορεύονται για να μην χτυπηθεί ο βηματοδότης.
 • Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επηρεάζεται από την τοποθέτηση βηματοδότη.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους έχουν βηματοδότη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους έχουν βηματοδότη

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης

Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν βηματοδότη

Φλεβοκομβική ανακοπή

Βιοϊατρική μηχανική

Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Κολπική μαρμαρυγή

Κίνδυνος από βηματοδότες και απινιδωτές

Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη καρδιάς

 www.emdi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ