Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΓιατί βάζουμε νερό στο ούζο

Γιατί βάζουμε νερό στο ούζο

Print Friendly, PDF & Email

Η πόση του ούζου είναι τελετουργία

”Βάλτε νερό στο ούζο για να έχετε το κεφάλι σας καθαρό”

Η θερμοκρασία κατανάλωσης του ούζου, όπως και όλων των αλκοολούχων με έντονο άρωμα και υψηλό βαθμό αλκοόλ, δεν πρέπει να είναι ψηλή, γι΄αυτό προστίθεται κρύο νερό ή πάγος για να χαμηλώσει τη θερμοκρασία.

Η προσθήκη νερού στο ούζο του δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα. Το άσπρο χρώμα κάνει το ούζο να μοιάζει με γάλα, γιατί έχει ανηθόλη, που είναι το φυσικό εκχύλισμα του ανίσου που δεν διαλύεται στο νερό. Όσο πιο παχύ είναι το γαλάκτωμά του τόσο πιο πλούσιο σε άρωμα και γεύση είναι το ούζο και τόσο καλύτερη είναι η ποιότητά του.


Όμως πρέπει να αναμειγνύεται το ούζο με νερό;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χρήση νερού ή πάγου αλλοιώνει τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του ούζου, ενώ άλλοι ότι είναι το νερό που τα αναδεικνύει. Οι περισσότεροι θεωρούν πως το ούζο πρέπει να πίνεται με νερό και πάγο. Το νερό και ο πάγος απαλύνουν τη γευστική ένταση του ούζου και του δίνουν πιο ήπιο χαρακτήρα, χωρίς να χάνει το μοναδικό του άρωμα, Εκτός από τη μείωση των αλκοολικών βαθμών, που κάνει η προσθήκη νερού, διασφαλίζεται η μεγάλη διάρκεια της πόσης του ούζου και παρατείνεται έτσι η γευστική απόλαυση.


Τι πρέπει να προσέχετε με τον πάγο στο ούζο;

Ο πάγος επιφέρει απότομη πτώση της θερμοκρασίας στο ούζο, με αποτέλεσμα τη διάλυση του ελαίου της ανηθόλης, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μερική στερεοποίησή της με τη μορφή μικρών διαφανών κρυστάλλων και η γεύση του ούζου αλλοιώνεται σημαντικά, γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήνεται πολύ χρόνο το ούζο με τον πάγο στο ποτήρι και γι΄αυτό η μερίδα πρέπει να είναι μικρή για να καταναλώνεται γρήγορα και απαιτεί ειδικά ποτήρια ούζου.

Ο αλκοολικός βαθμός του ούζου πρέπει να είναι 42 για να σηκώνει ευκολότερα τον πάγο, γιατί αν είναι λιγότερους βαθμούς καλύτερα να βάζετε νερό κρύο αντί για πάγο, ώστε η μεταβολή της θερμοκρασίας να είναι ηπιότερη και να αντέχει περισσότερο το ούζο.

Προσοχή! Το ούζο δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο, γιατί επιπλέουν οι κρύσταλλοι ανηθόλης.


Πίνεται και ανέρωτο το ούζο;

Υπάρχουν αρκετοί που επιμένουν στο ανέρωτο ούζο και στους λίγους απλούς μεζέδες (ελιές και ντομάτα). Τότε απαιτείται να λαμβάνονται μικρές γουλιές αργές και μαζί να τσιμπάνε τους μεζέδες. Μια καλή πρακτική είναι λίγο πριν το καταναλώσετε ανέρωτο να το παγώσετε χωρίς να το θολώσετε, βάζοντας την ποσότητα που θα πιείτε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αυτή είναι μια καλή μέθοδος για όσους πίνουν ανέρωτο το ούζο και το θέλουν δροσερό.

Στην υγειά σας και να θυμάστε ότι το ούζο θέλει καλούς μεζέδες…

Διαβάστε, επίσης,

Πάμε για ούζα; 

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Τα οφέλη του ούζου

Παραδοσιακά εδέσματα από τη Θράκη

Τα καφενεία επέστρεψαν

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ