Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για την αμμωνία

Χρήσιμες πληροφορίες για την αμμωνία

Print Friendly, PDF & Email

Η αμμωνία

Η αμμωνία έχει χημικό τύπο ΝΗ3, μοριακή μάζα 17,031 g / mol και είναι μια ένωση αζώτου και υδρογόνου. Πρόκειται για ένα άχρωμο αέριο με χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά.

Το όνομα το πήρε από τα περιττώματα και τα ούρα που άφηναν οι καμήλες έξω από το ναό του Άμμωνος Ρα στη Νότια Αίγυπτο.

Η αμμωνία συμβάλλει σημαντικά στις διατροφικές ανάγκες των χερσαίων οργανισμών λειτουργώντας ως πρόδρομος για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα. Η αμμωνία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είναι επίσης ένα δομικό στοιχείο για τη σύνθεση πολλών φαρμακευτικών προϊόντων και χρησιμοποιείται σε πολλά εμπορικά προϊόντα καθαρισμού.

Η αμμωνία είναι καυστική και επικίνδυνη.

Η αμμωνία υπάρχει σε λιπάσματα, εκρηκτικά, σε καθαριστικά και φάρμακα και σαφώς είναι επικίνδυνη σε μεγάλες δόσεις.

Είναι πολύ καλή για το τσίμπημα της μέλισσας (δεν κάνει για το τσίμπημα της σφήκας).

Σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου είναι αέριο άχρωμο και είναι απαραίτητη σε πολλές βιολογικές διαδικασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του οργανισμού μας, παράγεται στο έδαφος από βακτήρια που συνδέονται με χρήσιμα φυτά και είναι απαραίτητη στο σχηματισμό αμινοξέων.

Η αμμωνία βοηθάει στο σχηματισμό της μεθαμφεταμίνης από ψευδοεφεδρίνη. Παλιά έτριβαν τα χάπια ψευδοεφεδρίνης, πρόσθεταν λίθιο από μπαταρίες για κατάλυση, χρησιμοποιούσαν αμμωνία για να αφαιρέσει το ανεπιθύμητο οξυγόνο και με αέριο υδροχλώριο έβγαζαν μια παχύρευστη ουσία, την περνούσαν από φίλτρο καφέ κι έφτιαχναν καθαρή μεθαμφεταμίνη.

Η άνυδρη αμμωνία αναζητάει το νερό και καίει δέρμα, μάτια και στόμα.

Οξείδωση της αμμωνίας προς νιτρικό οξύ και επιπλέον αμμωνία δίνουν το νιτρικό αμμώνιο που χρησιμεύει για τη δημιουργία βομβών ή για λίπανση χωραφιών.

Όταν μας τσιμπήσει μια μέλισσα που το υγρό στην πληγή είναι όξινο η αμμωνία επειδή είναι βάση εξουδετερώνει το οξύ και ο πόνος απαλύνεται. Για τις σφήκες που το υγρό είναι βασικό θέλει ξίδι. 

Το 97% του αζώτου του πλανήτη παράγεται από αμμωνία.

Προληπτικά μέτρα ασφάλειας για την αμμωνία

700 ppm αμμωνίας στον εισπνεόμενο αέρα είναι το όριο για να αρχίσει ο βήχας και η απώλεια όρασης και στα 1700 μπορεί να συμβεί θάνατος.

Τα διαλύματα αμμωνίας δεν προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά, καθώς υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός για την πρόληψη της συσσώρευσης της στην κυκλοφορία του αίματος. Η αμμωνία μετατρέπεται σε καρβαμυλοφωσφορικά από το ένζυμο συνθετάση φωσφορικού καρβαμοϋλίου και, στη συνέχεια εισέρχεται στον κύκλο της ουρίας για να ενσωματωθεί σε αμινοξέα ή απεκκρίνεται στα ούρα.

Τα ψάρια και τα αμφίβια στερούνται αυτού του μηχανισμού, και η αμμωνία ακόμη και σε αραιές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά τοξική για τα υδρόβια ζώα, και για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη για το περιβάλλον.

Διαβάστε, επίσης,

Φυτικές βαφές μαλλιών

Εξαφανίστε τη μούχλα από το σπίτι σας

Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Αμμωνία ορού

Το κατάλληλο χρώμα για τα μαλλιά σας

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα το καλοκαίρι

Εσείς χρησιμοποιείτε οικολογικές μπογιές;

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Πρώτες βοήθειες σε έκθεση χημικών ουσιών

Δράκαινα

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ