Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠνευμονολογίαΔιατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Διατροφή για να αναστραφεί η βλάβη στους πνεύμονες που σχετίζεται με τη ΧΑΠ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, τη βρογχεκτασία, και το άσθμα. Συνήθως, ο όρος χρησιμοποιείται για δύο αλληλεπικαλυπτόμενες ασθένειες και απειλητικές για τη ζωή το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα. Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική εξουθενωτική ασθένεια των πνευμόνων που επηρεάζει αρνητικά την αναπνοή εμποδίζοντας τη ροή του αέρα και προκαλεί βλάβη του πνευμονικού ιστού.

Η ΧΑΠ είναι η  πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

-Χρόνια βρογχίτιδα: Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρογχικών σωλήνων, που αποτελούν το κυριότερο μέσο για τη μεταφορά του οξυγόνου και CO2 των πνευμόνων. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, πάχυνση και στένωση της επένδυσης των αεραγωγών, συνεχής βήχας με φλέγματα, συριγμός και κόπωση. Οι λοιμώξεις πνευμόνων είναι συχνές.

-Εμφύσημα: Εμφύσημα είναι η προοδευτική καταστροφή των μικρών κυψελίδων που βρίσκονται στην άκρη των μικρότερων αεραγωγών (βρόγχων). Οι τοίχοι των αερόσακων καταστρέφονται με αποτέλεσμα να μένουν λιγότερους και μεγαλύτερους θύλακες αέρα που μειώνουν τα αέρια που ανταλλάσσονται στους πνεύμονες και οδηγεί σε δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο θάνατο.

-Βρογχεκτασίες: Βρογχεκτασίες είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από ουλώδεις και κατεστραμμένους αεραγωγούς οι οποίοι διευρύνονται και γίνονται χαλαροί. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι ένα εκ γενετής νόσημα, πιο συχνά είναι επίκτητη και προκαλείται από μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων ή από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή από έναν τραυματισμό. Οι κατεστραμμένοι αεραγωγοί δεν μπορούν αποτελεσματικά να απομακρύνουν τη βλέννα και προκαλείται  φλεγμονή. Τελικά, οι αεραγωγοί χάνουν την ικανότητά τους να καθαρίζουν από τη βλέννη, αυτή συσσωρεύεται και τα ανεπιθύμητα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε χρόνιες μολύνσεις, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη βλάβη των αεραγωγών και μειωμένη ροή του οξυγόνου στα ζωτικά όργανα. Τα τυπικά συμπτώματα είναι ο χρόνιος βήχας για να απομακρυνθεί η περίσσεια φλέγματος, η κόπωση και η δύσπνοια. 

-Άσθμα: Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Τα συμπτώματα του άσθματος είναι ο συριγμός, το σφίξιμο στο στήθος, η δύσπνοια, και ο βήχας. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει το στρώμα επιφάνειας των αεραγωγών. Το επιφανειακό στρώμα λειτουργεί ως ένα είδος φίλτρου, αλλά όταν καταστρέφεται, το σύνολο των ρύπων και τα αλλεργιογόνα έχουν άμεση πρόσβαση στους πνεύμονες.


ΧΑΠ-Αιτίες, πρόγνωση και θεραπεία

Οι πιο συχνές αιτίες της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, οι γενετικοί παράγοντες (νόσος άλφα-1 αντιθρυψίνης) και η μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, αέρια, ή σκόνη, στο χώρο εργασίας.

Η ΧΑΠ είναι ανίατη, προοδευτική, μη αναστρέψιμη νόσος και θανατηφόρα. Όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι ο πνευμονικός ιστός δεν μπορεί ποτέ να αναγεννηθεί.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πρωταρχικός στόχος της θεραπείας.

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι: εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά,  στεροειδή (αντιφλεγμονώδη), οξυγόνο, και βλεννολυτικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται μεταμόσχευση πνευμόνων. 


Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο πνευμονικός ιστός μπορεί να αναγεννηθεί

Ένα παράγωγο της βιταμίνης Α το all-trans-ρετινοϊκό οξύ (ATRA), βοηθά για την παραγωγή κυψελίδων που είναι οι μικροί θύλακες αέρα για την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των πνευμόνων και της κυκλοφορίας του αίματος. Η παραγωγή των κυψελίδων σταματά φυσιολογικά στην παιδική ηλικία. 

Η έλλειψη  βιταμίνης Α είναι γνωστό ότι προκαλεί εμφύσημα. Το κάπνισμα προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Ένα καρκινογόνο στα τσιγάρα που ονομάζεται βενζοπυρένιο συνδέεται με ανεπάρκεια βιταμίνης Α, άρα οι καπνιστές αναπτύσσουν εμφύσημα, λόγω της έλλειψης βιταμίνης Α. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α μειώνει τις περιοχές εμφυσήματος.

Η βιταμίνη Α είναι θεραπεία για το εμφύσημα: Το ρετινοϊκό οξύ χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία της ακμής, αλλά από μελέτες φαίνεται να αντιστρέφει και τις βλάβες του εμφυσήματος στους ενήλικες, αλλά και στα πρόωρα μωρά που συχνά έχουν λιγότερες κυψελίδες. 


Βήτα-καροτένιο ή βιταμίνη Α

Η βήτα-καροτίνη είναι ένας τύπος καροτενοειδών. Είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι και τα καρότα. Όταν προσλαμβάνεται, το βήτα-καροτένιο μετατρέπεται από το σώμα σε βιταμίνη Α (ρετινόλη), η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται από το σώμα για πολλούς σκοπούς, αλλά δρα και ως αντιοξειδωτικό για την απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν με ασφάλεια τα επίπεδα της βήτα-καροτίνης και της βιταμίνης  Α είναι με το φαγητό. Οι μεγάλες  δόσεις από του στόματος συνθετικών συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να είναι επικίνδυνες. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, αυτή αποθηκεύεται στο ήπαρ και οι μεγάλες δόσεις μπορεί να βλάψουν το συκώτι.

Άρα ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε επαρκή επίπεδα βήτα καροτίνης ή βιταμίνης Α είναι μέσω της διατροφής σας, και όχι με χάπια. Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές, οι πρώην καπνιστές, και εκείνοι που εκτίθενται σε αμίαντο μπορεί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα αν παίρνουν συμπληρώματα διατροφής με β-καροτένιο, σύμφωνα με μια μελέτη. Επιπλέον τα συμπληρώματα β-καροτένιου θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά.


Άρα η διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναγεννήσετε τους πνεύμονες

Π.χ ένα φλιτζάνι ωμά καρότα περιέχει 9.135 mg β-καροτένιο!

Διαβάστε, επίσης,

Α1 αντιθρυψίνη

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Αν έχετε άσθμα να τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους έχουν άσθμα

Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

Νέα φάρμακα κατά της ΧΑΠ

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

Διατροφή για τις αναπνευστικές παθήσεις

Σύνδρομο αλληλεπικάλυψης άσθματος και ΧΑΠ

Αφέψημα βοτάνων για τον βήχα

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Η αμιάντωση

Μυστικά για τα παλμικά οξύμετρα

Υπέρμετρος οξυγονοθεραπεία

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Τι είναι ο συριγμός

Ρόφημα για να καθαρίζετε τις βρογχικές εκκρίσεις

Οξεία βρογχίτιδα

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση οργάνων

Με κομμένη την ανάσα

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Συνδυασμός βρογχοδιασταλτικών στη ΧΑΠ

Οξυγονοθεραπεία

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Άσθμα

Οι πνεύμονες μπορεί να αναγεννηθούν

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΧρήσιμες πληροφορίες για την αμμωνία
Επόμενο άρθροΓλυκονικά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ