Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΜήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Τι θα κάνετε αν έχετε πέτρες στη χολή

Αν μετά το φαγητό, ιδιαίτερα αν είναι λιπαρό ή έχει πολλά γλυκά νιώθετε τυμπανισμό στην κοιλιά και μικρούς πόνους στο σημείο που βρίσκεται η χοληδόχος κύστη, δηλαδή ψηλά στο δεξί μέρος της κοιλιάς, κάτω από το θώρακα, τότε πιθανό να πάσχετε από χολολιθίαση και να έχετε πέτρες στην χοληδόχο κύστη.

Οι μικροί αυτοί πόνοι και ο τυμπανισμός οφείλονται στο ότι μετά από τα βαριά γεύματα χρειάζεται περισσότερη ποσότητα χολής για να βοηθήσει την πέψη και η χοληδόχος κύστη συσπάται για να ελευθερώσει την χολή. Όταν είναι ερεθισμένη από τις πέτρες, κολλάει στο συκώτι και στο έντερο, με αποτέλεσμα να τραβάει όταν συσπάται, προξενώντας πόνο.

Εκτός, από τις απλές ενοχλήσεις η χοληδόχος κύστη μπορεί να προκαλέσει και κολικό σε οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως, από απόφραξη του στομίου της εξόδου της χολής ή την ύπαρξη κάποιου μικροβίου μέσα στην χοληδόχο κύστη. Οι πόνοι αυτοί αρχίζουν μετά από κάποιο γεύμα είναι δυνατοί και προκαλούν τάση για έμετο.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο. Η κύρια λειτουργία του είναι να αποθηκεύει χολή που δημιουργείται από το ήπαρ, αλλά επίσης βοηθά και στην την πέψη.

Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι πιο συχνή στις γυναίκες, στα υπέρβαρα άτομα, στα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και στα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι χολόλιθοι είναι η πρωταρχική αιτία της ασθένειας της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, δύο ασυνήθιστες αιτίες είναι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και η χολοκυστίτιδα.


Παρακολουθήστε για πρόωρα συμπτώματα νόσου της χοληδόχου κύστεως:

  • Αέρια, ρεψίματα, αίσθημα καύσου, τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα ή δυσπεψία.
  • Τα συμπτώματα μιμούνται τη γρίπη ή την τροφική δηλητηρίαση. Αυτά τα συμπτώματα είναι η επίμονη ναυτία, η αναγούλα, η συνεχής κόπωση και ο έμετος. 
  • Αν έχετε δυσάρεστη οσμή του σώματος ή υπερβολικά κακή αναπνοή, αυτά μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστεως.
  • Ελέγξτε κόπρανα σας. Τα κόπρανα που είναι ανοιχτόχρωμα και χαλαρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χολής. Επίσης, τα ούρα μπορεί να είναι πιο σκούρα από τα συνηθισμένα, παρόλο που πίνετε νερό. Συχνή είναι και η διάρροια που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες ή περισσότερο.
  • Προσέχετε για  πυρετό και ρίγη. Αυτά συμβαίνουν συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου της χοληδόχου κύστης. 
  • Μάθετε για τους χολόλιθους. Όταν το πεπτικό υγρό βρίσκεται στη χοληδόχο κύστη σκληραίνει και μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στη χολή από το μέγεθος ενός κόκκου άμμου μέχρι σαν μια μεγάλη μπάλα του γκολφ.
  • Προσέχετε για ενδείξεις ίκτερου. Παρατηρήσετε για τυχόν κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα ή το λευκό των ματιών σας και για λευκά χρωματισμένα  κόπρανα. Ο ίκτερος εμφανίζεται, συνήθως, όταν οι χολόλιθοι μπλοκάρουν τον αγωγό της χολής και τότε η χολή μπορεί να αρχίσει να διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματός σας.
  • Προσέξτε για συμπτώματα χολοκυστίτιδας. Χολοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να προκληθεί από χολόλιθους, όγκους, ή άλλα προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως έχει σαν αποτέλεσμα έντονο πόνο κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του σώματος, ή μεταξύ των ωμοπλατών. Αυτός ο πόνος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι. 
  • Ελέγξτε αν η διατροφή σας επηρεάζει την χοληδόχο κύστη σας. Τα μεγάλα ή λιπαρά γεύματα μπορεί να προκαλέσουν κρίση, συχνά το βράδυ, λίγες ώρες μετά από την κατανάλωση τροφής.
  • Κάντε ένα υπερηχογράφημα  κοιλίας. Θα δείξει πέτρες στη χολή, πληροφορίες για τη ροή της χολής, και τυχόν ύπαρξη όγκου. Οι περισσότεροι πολύποδες που ανευρίσκονται στη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια των υπερήχων είναι πολύ μικροί και δεν χρειάζονται αφαίρεση, αλλά μόνο παρακολούθηση. Οι πολύ μεγάλοι πολύποδες έχουν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο της χοληδόχου κύστης.
  • Για τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης σε μεγάλους χολόλιθους, αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, γίνεται  χολοκυστεκτομή.


Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο σε πέτρες στη χολή

  • Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα. Για την άμεση ανακούφιση, εφαρμόστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό, ή άλλη πηγή θερμότητας στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη. Η θερμότητα θα απαλύνει τον πόνο. Συνιστάται να εφαρμόζετε τη θερμοφόρα κάθε 20 έως 30 λεπτά χρησιμοποιώντας ύφασμα ανάμεσα στη θερμοφόρα και το δέρμα σας για να αποφύγετε τα εγκαύματα. Μπορείτε να κάνετε και ένα ζεστό μπάνιο.
  • Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως ακεταμινοφαίνη. Αποφύγετε τα ΜΣΑΦ.
  • Πιείτε λίγο χυμό λαχανικών. Αναμίξετε χυμό παντζαριών, χυμό καρότου, και  χυμό αγγουριού σε ίσες αναλογίες και πίνετε  δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Και τα τρία λαχανικά βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
  • Μετά αρχίστε να καταναλώνετε εσπεριδοειδή. Η πηκτίνη εσπεριδοειδών και ο χυμός θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο της χοληδόχου κύστης από τις πέτρες. Ο χυμός λεμονιών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Πίνετε τέσσερα φλιτζάνια χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι. Κάντε το αυτό σε καθημερινή βάση για περίπου μια εβδομάδα, και μετά από κάθε φλιτζάνι χυμό λεμονιού να πίνετε ένα ποτήρι νερό.
  • Δοκιμάστε ένα φυτικό φάρμακο. Διάφορα βότανα συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου της χοληδόχου κύστης. Τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της χοληδόχου κύστεως είναι το βαλσαμόχορτο, το φυτό Quebra Pedra, το δεντρολίβανο, η πικραλίδα, το φυτό Yellowroot (Xanthorhiza simplicissima), το goldenseal ή Ύδραστις (hydrastis canadensis), τα ραδίκια, η καλέντουλα, ή άγρια ρίζα γιαμ (Dioscorea villosa), το σκόρδο, ο δυόσμος, η τσουκνίδα, ο φλοιός Βερβερίς (Berberidis radix conc) οι σπόροι μάραθου, το τζίντζερ και το γαϊδουράγκαθο γάλα. Το χαμομήλι και η μέντα μπορεί, επίσης, να απαλύνουν τον πόνο και να διαλύσουν τις πέτρες. Η κουρκουμίνη θα βοηθήσει να γίνει η χολή στην χοληδόχο κύστη σας πιο διαλυτή, ενώ το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη της λοίμωξης. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κουρκούμη, αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μέλι με 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) κουρκούμη και πίνετε μία φορά την ημέρα ή πάρτε ένα συμπλήρωμα 300 mg κουρκουμίνης.
  • Ξεκινήστε να καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Οι όξινες ιδιότητες του μηλόξυδου παρέχουν γρήγορη ανακούφιση για τον πόνο της χοληδόχου κύστης μέσα σε 15 λεπτά. Μπορείτε ακόμη να ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) σε 250 ml  χυμό μήλου μαζί ή να πιείτε 1/4 φλιτζανιού (60 ml) μηλόξυδο και μετά να πιείτε 250 ml χυμό μήλου για πιο άμεση ανακούφιση. 
  • Πίνετε νερό με αλάτι. Ανακατέψτε χοντρό αλάτι, ανεπεξέργαστο θαλασσινό σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το νερό πριν πάτε για ύπνο για να βοηθήσει τη χοληδόχο κύστη σας από τον πόνο. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε θαλασσινό αλάτι. Μην χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι σε 250 ml ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί και πιείτε το.
  • Δοκιμάστε μια κομπρέσα με καστορέλαιο. Τοποθετώντας ένα πανί εμποτισμένο με καθαρό καστορέλαιο στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη σας, βοηθάει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τη χοληδόχο κύστη. Το καστορέλαιο βοηθάει στην εξουδετέρωση της φλεγμονής όταν εφαρμόζεται τοπικά. Τοποθετήστε το πανί στο γυμνό δέρμα σας πάνω από την πονεμένη  χοληδόχο κύστη. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε από πάνω ένα μπουκάλι ζεστό νερό, με συμπίεση για 30 λεπτά για να μεγιστοποιήσετε την ανακούφιση.
  • Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό μπορεί να βοηθήσει να καίει το λίπος που θα μπορούσε διαφορετικά να επιδεινώσει τους χολόλιθους. Να πίνετε οκτώ ποτήρια των (250 ml) νερό την ημέρα.
  • Μειώστε το λίπος και τη ζάχαρη. Τόσο το λίπος όσο και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν χολόλιθους ή να επιδεινώσουν τις πέτρες που προκαλούν ήδη πόνο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο σολομό και άλλα είδη ψαριών, μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας, όσον αφορά τις πέτρες στη χολή. Η πρόσληψη λίπους σας θα πρέπει να αποτελεί μόνο το 25 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας. Η προσλαμβανόμενη χοληστερόλη  θα πρέπει να είναι κάτω από 300 mg την ημέρα.
  • Να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα σας να αποβάλει την προβληματική χοληστερόλη από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φακές και τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι, συνήθως, καλές πηγές φυτικών ινών. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τείνουν να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Πάρτε περισσότερη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας στην πρόληψη της χολολιθίασης. Κάνει τη χοληστερόλη περισσότερο υδατοδιαλυτή. Προσπαθήστε να λαμβάνετε τουλάχιστον 60 mg βιταμίνης C κάθε μέρα ή περισσότερο. Η βιταμίνη C βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, καθώς επίσης και διάφορα λαχανικά, όπως οι κόκκινες πιπεριές. Αν θέλετε πάρτε συμπληρώματα διατροφής 200 mg βιταμίνης C την ημέρα αν είστε επιρρεπείς σε κρίσεις της χοληδόχου κύστης.
  • Αποφύγετε τη σόγια. Τα προϊόντα σόγιας αυξάνουν τον κίνδυνο χολολιθίασης και τον πόνο της χοληδόχου κύστης. Τα φυτοοιστρογόνα σόγιας προκαλούν ορμονικές διαταραχές. 
  • Αυξήστε το ασβέστιό σας σας, εάν είναι απαραίτητο. Το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύσει τα οξέα που υπάρχουν στη χολή της χοληδόχου κύστεως. Ως αποτέλεσμα, νέες πέτρες είναι λιγότερο πιθανό να σχηματισθούν. Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 1000 και 2000 mg ασβεστίου από όλες τις πηγές, και τα 500-700 mg ασβεστίου πρέπει να είναι σε μορφή συμπληρώματος. Οι άνδρες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ασβεστίου σε 500 έως 600 mg από όλες τις πηγές.
  • Αν γίνει απόφραξη της χοληδόχου κύστεως με πόνο και μόλυνση, ένας χειρουργός μπορεί να εισάγει ένα μεταλλικό σωλήνα μέσα στον αγωγό της χολής (στεντ). Ο πόνος της χοληδόχου κύστης που προκαλείται από χολόλιθους, συνήθως, διορθώνεται μέσω χειρουργικής αφαίρεσης των λίθων ή της χοληδόχου κύστης. Λιθοτριψία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ή φάρμακα να χορηγηθούν για να διαλύσουν τις πέτρες.
  • Πάρτε παυσίπονα και αντιβιοτικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις δίνονται ενδοφλέβια παυσίπονα, όπως  μεπεριδίνη. Η μορφίνη και άλλα οπιοειδή δεν συνιστώνται για νόσο της χοληδόχου κύστης. Ενδοφλέβια αντιβιοτικά δίνονται μόνο εάν ο ασθενής έχει πυρετό, αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, ή άλλα σημεία λοίμωξης.


Πώς να διαλύσετε τους χολόλιθους

Υπάρχουν δύο είδη χολόλιθων: οι χολόλιθοι χοληστερόλης (η οποία είναι πιο συχνοί) και οι χολόλιθοι με χρωστικές ουσίες. Και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και σοβαρή λοίμωξη.

Αν δεν θέλετε να χειρουργηθείτε διαλύστε τους χολόλιθους.

Σε σοβαρές περιπτώσεις χολολίθων με λοιμώξεις, αιφνίδιο και εντατικό πόνο στο πάνω δεξιό μέρος ή στο κέντρο της κοιλιάς, υψηλό πυρετό ή / και «ρίγη», αύξηση στην εφίδρωση και στον καρδιακό ρυθμό, λόγω του πόνου, ίκτερο ή κίτρινο αποχρωματισμό του δέρματος (το οποίο δείχνει φλεγμονή του χοληδόχου πόρου και του παγκρέατος, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αφού κάνετε αξονική τομογραφία, υπέρηχο κοιλίας, μαγνητική τομογραφία, και ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειογραφία, για να βεβαιωθείτε για την ύπαρξη χολολίθων πάρτε φάρμακα για τη διάλυση μικρών χολόλιθων που είναι λιγότερο από 1 εκατοστό  σε διάμετρο. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση χολόλιθων, χωρίς χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβατικές θεραπείες.

  • Το Urodexocycholic οξύ  διαλύει τους χολόλιθους από χοληστερόλη και τη χοληστερόλη στη χοληδόχο κύστη.
  • Έγχυση της χημικής ένωσης μεθυλο-τριτ.-βουτυλαιθέρας  εντός της χοληδόχου κύστης.
  • Εξωσωματική λιθοτριψία σε μια λεκάνη με νερό, ενώ τα κρουστικά κύματα υπερήχων στην κοιλιά διαλύουν τις πέτρες.
  • Χολοκυστεκτομή. 

Πρόληψη δημιουργίας χολολίθων

  • Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των χολόλιθων. Οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, και τα άτομα ορισμένων εθνοτικών προελεύσεων έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Άλλοι παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης, και η διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση χολόλιθων. 
  • Να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αποφύγετε την κατανάλωση ανθυγιεινών εξευγενισμένων σακχάρων, τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη.
  • Επίσης, φροντίστε να κάνετε άσκηση. Η τακτική άσκηση μειώνει τη χοληστερόλη. Οι ειδικοί συστήνουν μέτρια δραστηριότητα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.
  • Μια διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χολολίθων.
  • Προσπαθήστε να τρώτε άφθονες φυτικές ίνες, τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, όπως τα σμέουρα, η φάβα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, και το πλιγούρι βρώμης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά, ενώ μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά εμποδίζει την συσσώρευση χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη.
  • Η παχυσαρκία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων. Αν είστε παχύσαρκοι χάστε βάρος.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φύτρα σιταριού, οι σπόροι ηλίανθου, και ορισμένοι ξηροί καρποί, περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση των χολόλιθων. Η βιταμίνη Ε είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις πέτρες στη χολή. 
  • Πίνετε μέτριες ποσότητες καφέ με καφεΐνη για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί, επίσης, να μειώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
  • Τρώγοντας λίγα φιστίκια κάθε μέρα είναι μια πολύ καλή τακτική για πρόληψη των χολόλιθων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγές για τους χολόλιθους

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Γαστρίτιδα

Χελιδώνιο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ηλιόσπορους

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Γεντιανή

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Νηστειοθεραπεία

Λοίμωξη από σαλμονέλλα

Λόξυγγας

Πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Κάθε πότε πρέπει να τρώμε τηγανητά

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Σφένδαμος

Καστορέλαιο

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Διατροφή για την πρόληψη χολολιθίασης

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Μύθοι και αλήθειες για την λαπαροσκοπική χειρουργική

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αν έχετε ημικρανίες

Αν έχετε ημικρανίες. Οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις για τις ημικρανίες με μονοκλωνικά αντισώματα και αν είναι αποτελεσματικά Αν έχετε ημικρανίες Ημικρανίες είναι οι κρίσεις ισχυρού πονοκεφάλου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ