Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΗ ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το ότι δεν μπορείτε να αδυνατίσετε

Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το ότι δεν μπορείτε να αδυνατίσετε

Print Friendly, PDF & Email

Η αντοχή σε αυτή η ορμόνη είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Η ορμόνη που δεν σας αφήνει να αδυνατίσετε

Αν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος, τότε θα θέλετε να μάθετε για τη λεπτίνη, ένα σημαντικό μόριο που είναι υπεύθυνο για τη δυσκολία απώλειας βάρους.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα σας, και είναι υπεύθυνη για την εξισορρόπηση του σωματικού βάρους και της ενέργειας.

Το κάνει αυτό με δύο τρόπους:

(1) με τη σηματοδότηση στον εγκέφαλό σας και σας χτυπάει καμπανάκι όταν θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε, και

(2) με την τόνωση του λιπώδους ιστού για να κάψει ενέργεια.

Όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο πιο πολύ λεπτίνη θα απελευθερωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, κόβοντας έτσι την πείνα σας και αυξάνοντας τον μεταβολισμό σας. Όμως αν η λεπτίνη δεν λειτουργεί σωστά, όπως στς υπέρβαρους που έχουν αναπτύξει αντίσταση στη λεπτίνη, τότε δεν μπορεί κάποιος να χάσει βάρος.

Η αντοχή στη λεπτίνη

Αν τα επίπεδα λεπτίνης παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα μπορεί να χάσει πραγματικά την ευαισθησία του στην ορμόνη. Ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται πλέον στις χρήσιμες υποδείξεις για να σταματήσει το φαγητό ή να επιταχύνει τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να χάσει κάποιος βάρος και να διατηρήσει τον μεταβολισμό σε ένα κατάλληλο, υγιές επίπεδο. Εκείνοι με αντίσταση στη λεπτίνη τείνουν, επίσης, να αποθηκεύουν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, καθώς και να έχουν αυξημένη φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν στο να προκληθεί αντίσταση στη λεπτίνη. Συχνά, οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος, μειώνουν πολύ τη θερμιδική τους πρόσληψη. Αλλά όταν κάποιος πεινά, τα μειωμένα επίπεδα λεπτίνης δίνουν σήμα ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται τα τρόφιμα. Έτσι η δαπάνη της ενέργειας μειώνεται σημαντικά, όπως και ο μεταβολισμός και αρχίζει η αποθήκευση λίπους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διατροφές πείνας σπάνια λειτουργούν και στην πραγματικότητα υπονομεύουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Η αντίσταση λεπτίνης μπορεί, επίσης, να προκληθεί από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων:

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
  • Σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως ξεχνάτε εύκολα;

Τροφή για το μυαλό

Να περπατάτε αν θέλετε να κάψετε λίπος

Μοριακή διατροφή

Τα καλύτερα κόλπα για να χάσετε γρήγορα βάρος

Μελατονίνη

Νευρογενής ανορεξία

Μήπως σας λείπει ύπνος;

Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Μεταβολικό σύνδρομο

Όσοι κάνουν δίαιτα πρέπει να κοιμούνται καλά

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ