Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Να καταναλώνετε βιολογικά προϊόντα

Αγοράζοντας βιολογικά τρόφιμα απαλλαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες, γεμάτα με περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γευστικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνετε πρόληψη υγείας εσείς και οι επόμενες γενεές.

Γιατί πρέπει να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

1. Οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τα χημικά δηλητήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα που καλλιεργούνται.

Περισσότερες από 600 ενεργές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται. Το 90% των χημικών ουσιών που εφαρμόζονται στα τρόφιμα σήμερα δεν έχουν ελεγχθεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία για να θεωρούνται «ασφαλείς». Περαιτέρω, έλεγχος γίνεται μόνο στο 1% των τροφίμων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. 

2. Επωφεληθείτε από τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα βιολογικά τρόφιμα

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, και μικροθρεπτικά συστατικά, από τα τρόφιμα που καλλιεργούνται τρόφιμα, επειδή το έδαφος τρέφεται σωστά και εναλλακτικά. Πέντε μερίδες λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, τα καρότα, οι πατάτες κα το λάχανο) δίνουν επαρκή ημερήσια δόση βιταμίνης C, ενώ τα συμβατικά λαχανικά δεν το κάνουν. Κατά μέσο όρο, τα βιολογικά τρόφιμα παρέχουν: 21,1% περισσότερο σίδηρο (από τα συμβατικά αντίστοιχά τους), 27% περισσότερη βιταμίνη C, 29,3% περισσότερο μαγνήσιο, 13,6% περισσότερο φώσφορο κ.ο.κ.

3. Απολαύστε την καλύτερη γεύση

Πιάστε τα, μυρίστε τα, δοκιμάστε τα! Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν πολύ καλύτερη γεύση, επειδή τρέφονται, από ένα καλά ισορροπημένο έδαφος που δημιουργεί ισχυρά φυτά. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και όσα καλλιεργούνται είναι όλα άνοστα και άοσμα.

4. Αποφύγετε τα Γενετικά τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί μολύνουν τα τρόφιμα με ανησυχητικούς ρυθμούς.  Επειδή τα βιολογικά τρόφιμα δεν μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με οποιονδήποτε τρόπο, επιλέγοντάς τα είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά δεν εμπεριέχονται στην διατροφή σας.

5. Αποφύγετε τις ορμόνες, τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα στα ζωικά προϊόντα

Τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά του εμπορίου είναι τα τρόφιμα υψηλότερου κινδύνου για μόλυνση από επιβλαβείς ουσίες.

Περισσότερο από το 90% των φυτοφαρμάκων βρίσκονται στο λίπος και τους  ιστούς των κρεάτων και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πλειοψηφία της πρόσληψης φυτοφαρμάκων προέρχεται από το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή αυτές οι τροφές βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ψάρι, τρώει ένα μικρότερο ψάρι που με τη σειρά του τρώει μικρότερα ψάρια και οι τοξίνες της αλυσίδας, συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό. Τα βοοειδή, τα κοτόπουλα, και οι χοίροι τρέφονται με ιχθυάλευρα, και δημητριακά που είναι σε μεγάλο βαθμό φορτωμένα με τοξίνες και χημικές ουσίες.  Τα λιγότερα λιπαρά ζωικά προϊόντα είναι λιγότερο επικίνδυνα, καθώς οι τοξίνες και οι χημικές ουσίες συσσωρεύονται και συμπυκνώνονται στο λιπώδη ιστό.

Aντιβιοτικά, φάρμακα και αυξητικές ορμόνες βρίσκονται, επίσης, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία χορηγούνται για να αυξήσουν τεχνητά την ποσότητα του κρέατος και του γάλακτος, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ζωοτροφές. Οι ορμόνες που χορηγούνται στις αγελάδες δεν μπορούν να διασπαστούν, ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου παραμένουν σε πλήρη μορφή και περνούν απευθείας στον καταναλωτή με τη διατροφή. Οι ορμόνες υπάρχουν στο βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και σε εκτρεφόμενα ψάρια. Οι κύριες ανησυχίες είναι η πρόωρη έναρξη της εφηβείας, η ανάπτυξη των όγκων και ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο, και τα γενετικά προβλήματα. Οι αυξητικές ορμόνες στο γάλα είναι γενετικά τροποποιημένες και έχουν συνδεθεί άμεσα με τον καρκίνο, ειδικά στις γυναίκες. Πολλοί επιστήμονες και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, όπως η πενικιλίνη και η τετρακυκλίνη, κάνει τα πιο σημαντικά αντιβιοτικά αναποτελεσματικά, λόγω ανθεκτικότητας. Επιλέγοντας βιολογικά ζωικά προϊόντα είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τις θηλάζουσες μητέρες.

6. Διατήρηση των οικοσυστημάτων

Η βιολογική γεωργία συμβάλλει στην αρμονία με τη φύση, σε υγιή χωράφια, και υγιή οικοσυστήματα.

7. Περιορισμός της ρύπανσης και προστασία των υδάτων και του εδάφους

Τα γεωργικά χημικά, φυτοφάρμακα και λιπάσματα μολύνουν το περιβάλλον μας, δηλητηριάζοντας τα πολύτιμα αποθέματα νερού μας και καταστρέφουν την αξία των γόνιμων εδαφών. Τα πιστοποιημένα βιολογικά πρότυπα δεν επιτρέπουν τη χρήση των τοξικών χημικών ουσιών στη γεωργία και απαιτούν την υπεύθυνη διαχείριση του εδάφους και της βιοποικιλότητας. Το μεγαλύτερο μέρος των φυτοφαρμάκων (99%) έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον.

8. Διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας

Η ανεξέλεγκτη απώλεια των ειδών αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Εκτιμάται ότι το 75% της γενετικής ποικιλομορφίας των γεωργικών καλλιεργειών έχει χαθεί κατά τον τελευταίο αιώνα. Για παράδειγμα, λίγες ποικιλίες πατάτας υπάρχουν σήμερα. Η αμειψισπορά είναι μια απλή και αποτελεσματική τεχνική που χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία να μειώσει την ανάγκη για τα φυτοφάρμακα και να βελτιώσει τη γονιμότητα του εδάφους. Τα περισσότερα συμβατικά φυτά είναι, επίσης, εξαιρετικά για υβριδισμό για την παραγωγή μεγάλων, ελκυστικών δειγμάτων, παρά για τη δημιουργία μιας ποικιλίας ενδημικών στελεχών που είναι ανθεκτική στις τοπικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και τα παράσιτα. Πολλά βιολογικά αγροκτήματα καλλιεργούν μεγάλη ποικιλία φυτών φυσικά και παραδοσιακά. Η ποικιλομορφία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ειδών των φυτών.

9. Υποστήριξη της γεωργίας

Η αγορά βιολογικών τροφίμων είναι μια επένδυση για ένα αποδοτικό μέλλον. Οι συμβατικές καλλιέργειες έχουν κόστος, λόγω φυτοφαρμάκων, λόγω ανάγκης απομάκρυνσης των επικίνδυνων αποβλήτων και  καθαρισμού. Επιπλέον προκαλούν προβλήματα υγείας, ζημιώνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.

10. Κρατήστε τα παιδιά και το μέλλον μας ασφαλή

Οι βιολογικές καλλιέργειες δημιουργούν ένα βιώσιμο μέλλον για τις πολλές γενιές που θα έρθουν.

Διαβάστε, επίσης,

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Η καλύτερη διατροφή για να έχετε την υγεία σας

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τις χρόνιες ασθένειες

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ποιοι θα τρώνε τα μεταλλαγμένα μήλα

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Γενετικά τροποποιημένο ρύζι

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Ζωοτροφές

Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

Οργανικά τρόφιμα ως φάρμακα για πρόληψη ασθενειών

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Μήπως θέλετε να ασχοληθείτε με τις βιολογικές καλλιέργειες;

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά

Τεστ DNA στα τρόφιμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ