Οι Καρδιοχειρουργοί άρχισαν να λένε την αλήθεια για τις καρδιακές παθήσεις
Οι καρδιακές ασθένειες
Ό, τι οι γιατροί σας έχουν πει – και μας έχουν πει – για τις καρδιακές παθήσεις, είναι λάθος.
Οι διατροφικές συστάσεις για μακροχρόνια διατροφή χωρίς λίπος ή με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ή οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη και υδατάνθρακες, προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.
Γιατί;
Το έναυσμα για τις καρδιακές παθήσεις είναι η φλεγμονή.
Η φλεγμονή είναι απλά η άμυνα του οργανισμού σας σε ξένους εισβολείς, όπως τα βακτήρια, οι τοξίνες, ή οι ιοί. Και λειτουργεί αρκετά καλά. Στην πραγματικότητα, αυτός ο κύκλος της οξείας φλεγμονής κάνει το σώμα μας λειτουργεί ομαλά μετά την εισαγωγή ξένων στοιχείων, όπως οι τοξίνες.
Γιατί, όμως είναι ένα πρόβλημα;
Φανταστείτε ότι τρίβετε το δέρμα σας με μια σκληρή βούρτσα. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά το τρίψιμο είναι καθαρό. Αλλά, εάν συνεχίσετε να το τρίβετε η περιοχή γίνεται πιο κόκκινη και αρχίζει να πονάει. Αν συνεχίσει να πυροδοτείται η φλεγμονή, θα προκαλέσει βλάβη. Αυτό είναι αυτό που κάνει επανειλημμένα στα αιμοφόρα αγγεία σας όταν τρώτε επεξεργασμένες τροφές με πολλά ωμέγα-6 φυτικά έλαια (όπως το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο).
Το σογιέλαιο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι απλοί υδατάνθρακες είναι οι τοξίνες για την καρδιά μας. Είναι λάθος ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι υγιής. Μια αναλογία ωμέγα-6: ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι πάρα πολύ υψηλή οδηγεί σε περίσσεια φλεγμονής στο σώμα. Για χρόνια, οι άνθρωποι κάνουν μια διατροφή πολύ υψηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, οι δίαιτες μας έχουν μικρές ποσότητες από ω-3 λιπαρά οξέα. Η διαφορά είναι η εξής: τα ω-6 είναι προ-φλεγμονώδη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αντιφλεγμονώδη. Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λίπη (ωμέγα-6) και υδατάνθρακες. Φέρνοντας αυτές τις ξένες ουσίες στο σώμα μας γίνονται επανειλημμένες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία μας μέσω της φλεγμονής και αντί να συμβαίνει η καλή “οξεία φλεγμονή», γίνεται «χρόνια φλεγμονή”.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής;
Να τρώτε τροφές όσο το δυνατόν φυσικές. Ξεκινήστε την κατανάλωση των τροφίμων μαγειρεμένων με τον τρόπο της γιαγιάς. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Μειώστε ή σταματήστε τα ωμέγα-6 λιπαρά, όπως το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, και τα φτιαγμένα τρόφιμα με αυτά.
Oι γιατροί έλεγαν:
Υψηλή χοληστερόλη = Καρδιακή νόσος
Έτσι:
- Λαμβάνονται φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης
- Προτείνεται μια δίαιτα που περιορίζει σημαντικά το λίπος.
- Προτείνεται μια δίαιτα πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:
- Υψηλότερα ποσοστά αρτηριακής φλεγμονής και καρδιακές παθήσεις
- Η καρδιακή νόσος προκαλείται από φλεγμονή.
Τι μπορείτε να κάνετε;
- Να τρώτε περισσότερα φυσικά, τοπικά και βιολογικά τρόφιμα.
- Να σταματήσετε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Η διατροφή σας να αποτελείται από μια χαμηλή αναλογία ωμέγα-6:ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Διαβάστε, επίσης,
Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο
Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης
Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης
Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;
Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου
Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων
Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή
Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής
Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη
www.emedi.gr