Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Μεσοθηλίωμα

Χρήσιμες πληροφορίες για το κακόηθες μεσοθηλίωμα

Γράφει ο 

Το μεσοθηλίωμα ICD-10 C45 ή κακόηθες μεσοθηλίωμα είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται από τα κύτταρα του μεσοθηλίου που είναι η προστατευτική επένδυση που καλύπτει πολλά εσωτερικά όργανα του σώματος.

Το μεσοθηλίωμα  πιο συχνά προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο.

Η πιο συχνή ανατομική περιοχή που εμφανίζεται το μεσοθηλίωμα είναι ο υπεζωκότας που είναι η εξωτερική επένδυση των πνευμόνων και το εσωτερική θωρακικό τοίχωμα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανισθεί και στο περιτόναιο που είναι η επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας, στο περικάρδιο που είναι ο σάκος που περιβάλλει την καρδιά ή στο σπερματικό τόνο που είναι ένας σάκος που περιβάλλει τους όρχεις.

Αν και υπάρχουν και καλοήθη μεσοθηλιώματα τα περισσότερα είναι κακοήθη με επιθετική συμπεριφορά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν μεσοθηλίωμα έχουν εργαστεί σε ορυχεία όπου η εισπνοή ή η κατάποση των ινών αμιάντου, ή η αερομεταφερόμενη σκόνη είναι οι αιτίες. Το πλύσιμο των ρούχων από ένα μέλος της οικογένειας αυτού που εργάζεται με τον αμίαντο δημιουργεί, επίσης, κίνδυνο για την ανάπτυξη μεσοθηλιώματος.

Αν και τα ποσοστά εμφάνισης του μεσοθηλιώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, το μεσοθηλίωμα εξακολουθεί να είναι μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου. Η συχνότητα του κακοήθους μεσοθηλιώματος κυμαίνεται σήμερα από περίπου 7 έως 40 ανά 1.000.000 στις βιομηχανικές χώρες της Δύσης, ανάλογα με το ποσό της έκθεσης στον αμίαντο των πληθυσμών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.  Η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης εκτιμάται σε 1-6 ανά εκατομμύριο. Το μεσοθηλίωμα εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες σε αναλογία 5:1 και ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία, αλλά η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί είτε σε άνδρες ή γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία. Περίπου το ένα πέμπτο έως το ένα τρίτο του συνόλου των μεσοθηλιωμάτων είναι περιτοναϊκό. Λιγότερο από το 5% των μεσοθηλιωμάτων είναι περικαρδιακό. Ο επιπολασμός του περικαρδιακού μεσοθηλιώματος είναι μικρότερος από 0,002% και είναι πιο συχνό στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει συνήθως στην ηλικία 50-70 ενός ατόμου. 

Αν και το 80% των μεσοθηλιωμάτων συνδέονται με έκθεση στον αμίαντο μόνο 5% των ασθενών που εκτίθενται στον αμίαντο αναπτύσσουν μεσοθηλίωμα. Σε αντίθεση με τον καρκίνο του πνεύμονα και την αμιάντωση, το κάπνισμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο για μεσοθηλίωμα. Σε αντίθεση με την αμιάντωση που υπάρχει σχέση δοσοεξαρτώμενη, αυτή η σχέση δεν υπάρχει στο μεσοθηλίωμα με εξαίρεση τον αμίαντο χρυσοτίλη που μπορεί να είναι καρκινογόνος σε μεγάλες δόσεις.

Οι διάφοροι τύποι αμίαντου χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τις σερπεντίνες με κύριο εκπρόσωπο τον χρυσοτίλη και τις αμφιβόλες, όπου ανήκει και ο κρικιδολίτης ή κυανούς αμίαντος που είναι ο πιο καρκινογόνος τύπος.

Οι καρκινογόνες ιδιότητες του αμίαντου οφείλονται στις φυσικές και όχι στις χημικές του ιδιότητες.

Τα σημεία και συμπτώματα του μεσοθηλιώματος περιλαμβάνουν δύσπνοια λόγω της υπεζωκοτικής συλλογής (υγρό μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος), πόνος του θωρακικού τοιχώματος και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Η διάγνωση βασίζεται στην ακτινογραφία θώρακος και την αξονική τομογραφία, αλλά επιβεβαιώνεται, συνήθως, είτε με την εξέταση της ορώδους συλλογής ή την κυτταρολογική εξέταση ή με βιοψία (αφαίρεση ενός δείγματος του ύποπτου ιστού). Η θωρακοσκόπηση (εισαγωγή ενός σωλήνα με φωτογραφική μηχανή στο θώρακα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση υλικού βιοψίας, και επιτρέπει και την εισαγωγή ουσιών, όπως ταλκ για πλευροδεσία και θεραπεία της υπερβολικής παραγωγής πλευριτικού υγρού. Παρά τη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία ή και τη χειρουργική επέμβαση μερικές φορές, το μεσοθηλίωμα έχει κακή πρόγνωση. 

Ένα ποσοστό 60% των μεσοθηλιωμάτων συμβαίνουν στο δεξιό ημιθωράκιο και η αμφοτερόπλευρη προσβολή του θωρακικού τοιχώματος είναι μικρότερη από 5%.

Απαιτείται μοριακό προφίλ του όγκου.


Σημεία και συμπτώματα μεσοθηλιώματος

Τα συμπτώματα ή σημεία του μεσοθηλιώματος μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι 20 έως 50 έτη (ή περισσότερο) μετά από την έκθεση σε αμίαντο.

Δύσπνοια, βήχας, πόνος στο στήθος που οφείλεται σε συσσώρευση υγρού στο πλευρικό διάστημα (υπεζωκοτική συλλογή) είναι συχνά τα συμπτώματα του μεσοθηλιώματος του υπεζωκότα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του περιτοναϊκού μεσοθηλιώματος είναι το πρήξιμο στην κοιλιά και ο πόνος οφείλεται σε ασκίτη (συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα). Άλλα σημεία είναι η απώλεια βάρους, ο πυρετός, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η ανορεξία, ο έμετος, η δυσκοιλιότητα, και η ομφαλοκήλη. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του μεσοθηλίου σε άλλα μέρη του σώματος, τα συμπτώματα είναι ο πόνος, η δυσκολία στην κατάποση, το πρήξιμο στο λαιμού ή στο πρόσωπο.

Το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα: 

 • Πόνος του θωρακικού τοιχώματος
 • Υπεζωκοτική συλλογή, ή υγρό που περιβάλλει τον πνεύμονα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Κόπωση ή αναιμία
 • Συριγμό, βραχνάδα, βήχα
 • Το αίμα στα πτύελα και αιμόπτυση
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να έχει πολλές καρκινικές μάζες. Το άτομο μπορεί να αναπτύξει πνευμοθώρακα, ή κατάρρευση του πνεύμονα. Η νόσος μπορεί να κάνει μετάσταση και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Το μεσοθηλίωμα  της κοιλιακής κοιλότητας μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα (σε προχωρημένο στάδιο):  

 • Κοιλιακό άλγος
 • Ασκίτη, ή μια ανώμαλη συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα
 • Μια μάζα στην κοιλιά
 • Προβλήματα με τη λειτουργία του εντέρου
 • Απώλεια βάρους

Σε σοβαρές περιπτώσεις μεσοθηλιώματος, τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα παρατηρούνται:

 • Θρόμβοι αίματος στις φλέβες, η οποία μπορεί να προκαλέσει θρομβοφλεβίτιδα
 • Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, μια διαταραχή που προκαλεί σοβαρή αιμορραγία σε πολλά όργανα του σώματος
 • Ίκτερος, ή κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος
 • Το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλό
 • Υπεζωκοτική συλλογή
 • Πνευμονική εμβολή, ή θρόμβοι αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων
 • Σοβαρού βαθμού ασκίτης

Οι όγκοι του υπεζωκότα, συνήθως, βρίσκονται μόνο στη μία πλευρά των πνευμόνων.

Το μεσοθηλίωμα μπορεί να δώσει μεταστάσεις.

Το περικαρδιακό μεσοθηλίωμα εμφανίζει καρδιακά συμπτώματα, όπως, συμπιεστική περικαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική εμβολή, και καρδιακό επιπωματισμό. Υπάρχουν, επίσης, μη ειδικά συμπτώματα, όπως οπισθοστερνικός θωρακικός πόνος, ορθόπνοια (δύσπνοια όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή καθιστός), και βήχας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από τον όγκο που περισφίγγει διεισδύοντας στην καρδιά. 


Αίτια μεσοθηλιώματος

 • Όσοι έχουν επάγγελμα που σχετίζεται με τον αμίαντο έχουν μεγάλο κίνδυνο  για μεσοθηλίωμα

Πράγματι, η σχέση μεταξύ αμιάντου και μεσοθηλιώματος είναι πολύ ισχυρή. Σχεδόν πάντα υπάρχει ιστορικό έκθεσης στον αμίαντο. Ωστόσο, το μεσοθηλίωμα παρατηρείται και σε μερικά άτομα χωρίς οποιαδήποτε γνωστή έκθεση στον αμίαντο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το μεσοθηλίωμα σχετίζεται με την ακτινοβολία, το  διοξείδιο του θορίου (Thorotrast) και την εισπνοή άλλων ινωδών πυριτικών αλάτων, όπως τον εριονίτη. Μερικές μελέτες δείχνουν  ότι ο ιός πιθήκου 40 (SV40) μπορεί να δρα ως συμπαράγοντας στην ανάπτυξη του μεσοθηλιώματος.

Το περικαρδιακό μεσοθηλίωμα δεν σχετίζεται με την έκθεση στον αμίαντο. 

Ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν ευρέως στο εμπόριο, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Η χρήση της αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Αρχικά, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την έκθεση στον αμίαντο δεν ήταν γνωστοί. Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεσοθηλιώματος υπήρχε στο ναυτικό προσωπικό, στους οι εργαζόμενους στα ναυπηγεία, σε όσους εργάζονταν σε ορυχεία αμίαντου και ελαιοτριβεία, σε παραγωγούς προϊόντων αμίαντου, στους εργαζόμενους στην θέρμανση και τον κατασκευαστικό τομέα, και σε άλλους τεχνίτες. Το όριο για την έκθεση στον αμίαντο πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο… Η διάρκεια της έκθεσης στον αμίαντο που προκαλεί μεσοθηλίωμα μπορεί να είναι μικρή. Για παράδειγμα, περιπτώσεις μεσοθηλιώματος έχουν τεκμηριωθεί  μόνο 1-3 μήνες από την έκθεση. Οι άνθρωποι που εργάζονται με αμίαντο πρέπει να χρησιμοποιούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό να μειώσουν τον κίνδυνο της έκθεσης.  O χρόνος από την πρώτη έκθεση μέχρι την εκδήλωση της νόσου είναι από δεκαπέντε χρόνια και μέχρι 30-40 χρόνια. 

Η έκθεση σε ίνες αμιάντου έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικός κίνδυνος για την υγεία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την επαγγελματική έκθεση στον αμίαντο με την ανάπτυξη διάχυτης πάχυνσης του υπεζωκότα, αμιάντωσης, καρκίνου του πνεύμονα και του λάρυγγα, όγκων του γαστρεντερικού, και διάχυτο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα και του περιτοναίου. Ο αμίαντος έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα, όπως το τσιμέντο, τα φρένα, οι φλάντζες, τα βότσαλα στεγών, τα δάπεδα, τα υφάσματα, και η μόνωση και η συντήρηση κτιρίων που έχουν αμίαντο.

Τα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων στον αμίαντο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεσοθηλιώματος, και, ενδεχομένως, άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τον αμίαντο, από την έκθεση σε σκόνη αμιάντου που φέρνουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι με τα ρούχα και τα μαλλιά. Για να μειώσουν την πιθανότητα έκθεσης των μελών της οικογένειας σε ίνες αμιάντου, οι εργαζόμενοι στον αμίαντο πρέπει να κάνουν ντους και να αλλάζουν τα ρούχα τους πριν φύγουν από το χώρο εργασίας.

 • Περιβαλλοντική έκθεση σε αμίαντο

Η επίπτωση μεσοθηλιώματος έχει βρεθεί να είναι υψηλότερη σε πληθυσμούς που ζουν κοντά σε φυσικές πηγές αμίαντου, όπως σε περιοχές που γίνεται εξόρυξη ή οδοποιία  ή για στέγες σε σπίτια στην Ελλάδα, στην κεντρική Καππαδοκία, στην Τουρκία, στην Κορσική, στην Κύπρο, στην Κίνα, και την Καλιφόρνια. Στο Μέτσοβο, η έκθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα το μεσοθηλίωμα να έχει συχνότητα περίπου 300 φορές περισσότερο  και συνδέεται με την πολύ συχνή ασβεστοποίηση του υπεζωκότα γνωστή ως “Πνεύμονα του Μετσόβου”. Η τεκμηριωμένη παρουσία των ινών αμιάντου στις παροχές στο νερό και στα τρόφιμα έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

 • Ο αμίαντος στα κτίρια

Πολλοί χρησιμοποίησαν αμίαντο σε εγκαταστάσεις πριν από την απαγόρευση του αμιάντου σε οικοδομικά υλικά. Εκείνοι που εκτελούν εργασίες ανακαίνισης σπιτιών ή κτιρίων μπορεί να εκτεθούν σε σκόνη αμίαντου ή αμιάντου. Η χρήση του χρυσοτίλη έχει απαγορευθεί, το ίδιο και ο καφέ και μπλε αμίαντος.

 • Γενετική προδιάθεση 

Τα άτομα με μια μετάλλαξη βλαστικής σειράς στο γονίδιο BAP1 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεσοθηλιώματος και μελανώματος του χοριοειδούς χιτώνα. 

 • Εριονίτης 

Ο εριονίτης είναι ένα ορυκτός ζεόλιθος με παρόμοιες ιδιότητες με τον αμίαντο. Ο εριονίτης προκαλεί μεσοθηλίωμα, κυρίως, σε οικογένειες με γενετική προδιάθεση. Χρησιμοποιείται σε χαλίκι οδοστρωμάτων, και για την κατασκευή σπιτιών και είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία.


Διάγνωση μεσοθηλιώματος

Η διάγνωση του μεσοθηλιώματος μπορεί να εξακριβωθεί με την απεικόνιση κι επιβεβαιώνεται με βιοψία. Το πρωτοπαθές περικαρδιακό μεσοθηλίωμα συχνά διαγιγνώσκεται αφού έχει κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες ή στους πνεύμονες.

Η διάγνωση του μεσοθηλιώματος είναι συχνά δύσκολη, επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες καταστάσεις.

Η διάγνωση ξεκινά με μία ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Ένα ιστορικό έκθεσης σε αμίαντο μπορεί να αυξήσει την κλινική υποψία για μεσοθηλίωμα. Μια φυσική εξέταση γίνεται, ακολουθούμενη από ακτινογραφία θώρακος και συχνά τεστ της πνευμονικής λειτουργίας. Η ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει την πάχυνση του υπεζωκότα που παρατηρείται συχνά μετά από έκθεση στον αμίαντο και αυξάνει την υποψία του μεσοθηλιώματος. Η αξονική τομογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία γίνονται συνήθως. Εάν μεγάλη ποσότητα υγρού υπάρχει, τα ανώμαλα κύτταρα μπορεί να ανιχνευθούν με κυτταροπαθολογία εάν αυτό υγρό αναρροφηθεί με μία σύριγγα. Για το πλευριτικό υγρό, γίνεται παρακέντηση ή τοποθετείται σωλήνας θωρακοστομίας.  Για ασκίτη, γίνεται με παρακέντηση ή καθετήρα ασκιτικού υγρού και για περικαρδιακή συλλογή με περικαρδιοκέντηση. Ενώ η απουσία των κακοηθών κυττάρων στην κυτταρολογική εξέταση δεν αποκλείει εντελώς το μεσοθηλίωμα, το καθιστά πολύ πιο πιθανό, ειδικά εάν υπάρχει μια εναλλακτική διάγνωση, όπως π.χ. φυματίωση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Στο πρωτοπαθές περικαρδιακό μεσοθηλίωμα, το περικαρδιακό υγρό μπορεί να μην περιέχει κακοήθη κύτταρα και η βιοψία ιστού είναι πιο χρήσιμη στη διάγνωση. Η κυτταρολογική διάγνωση  του κακοήθους μεσοθηλιώματος είναι δύσκολη.

Προσοχή! Υπάρχει κίνδυνος να εμφυτευτούν καρκινικά κύτταρα στο σημείο βιοψίας ή στην χειρουργική ουλή από τον όγκο!

Τα μεσοθηλιώματα είναι τοπικοί όγοι και 20% των ασθενών αναπτύσσουν θωρακική μάζα από την θωρακοκέντηση τους θωρακικούς σωλήνες ή τη θωρακοτομή!

Απαιτείται μοριακό προφίλ του όγκου.

Σε γενικές γραμμές γίνεται αφαίρεση ενός δείγματος ιστού με βιοψία για εξέταση στο μικροσκόπιο από παθολογοανατόμο, αν είναι στον υπεζωκότα, με θωρακοσκόπηση, με μια μικρή τομή μέσω του θωρακικού τοιχώματος και τοποθέτηση του θωρακοσκοπίου μεταξύ των δύο πλευρών. Η θωρακοσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να δει μέσα στο θώρακα  και να λάβει δείγματα ιστών. Εναλλακτικά, ο χειρουργός μπορεί να κάνει θωρακοτομή. Αν ο καρκίνος είναι στην κοιλιά, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μια λαπαροσκόπηση, με μια μικρή τομή στην κοιλιακή χώρα και εισάγει ένα ειδικό όργανο μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα.

Ανοσοϊστοχημεία μεσοθηλιώματος

Θετικά Αρνητικά

EMA (epithelial membrane antigenιαντιγόνο επιθηλιακής μεμβράνης) 

CEA
WT1 (Wilms’ tumour 1) B72.3
Calretinin-Καλρετινίνη
MOC-3 1
Mesothelin-1 CD15
Cytokeratin 5/6
Ber-EP4
HBME-1 (human mesothelial cell 1) TTF-1 (thyroid transcription factor-1)

Οι ανοσοϊστοχημικές μελέτες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφοροδιάγνωση του κακοήθους μεσοθηλιώματος από άλλες καταστάσεις 

Υπότυποι μεσοθηλιώματος

Υπάρχουν τρεις βασικοί ιστολογικοί τύποι του κακοήθους μεσοθηλιώματος 

(1) επιθηλιοειδές μεσοθηλίωμα 

(2) σαρκωματώδες μεσοθηλίωμα

(3) μεικτό μεσοθηλίωμα

Το επιθηλιοειδές περιλαμβάνει περίπου 50-60% των κακοήθων περιπτώσεων μεσοθηλιώματος και έχει μια καλύτερη πρόγνωση από τον σαρκωματώδες και τον μεικτό.

Άλλοι μορφολογικά υπότυποι μεσοθηλιώματος:

 • Δεσμοπλαστικό
 • Διαυγοκυτταρικό
 • Αδενωματώδες
 • Αδενικό
 • Βλεννοϋαλώδες
 • Με χόνδρινη και οστική μετάπλαση
 • Λεμφοϊστοκυτταρικό

Διαφορική διάγνωση μεσοθυλιώματος

 • Μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα
 • Σάρκωμα του υπεζωκότα
 • Αρθρικό σάρκωμα
 • Θύμωμα
 • Μεταστατικό διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα εκ νεφρικών κυττάρων
 • Μεταστατικό οστεοσάρκωμα

Ουδέτεροι πολυσακχαρίτες που είναι πολύ θετικοί στη χρώση acid-Shiff ανευρίσκονται σε ενδοκυτταρικά εκκριτικά κοκκία και άλλα κοκκία στα αδενοκαρκινώματα, αλλά δεν ανευρίσκονται στα μεσοθηλιώματα. Η χρώση αμινουπεροξειδάσης για Leu M1 και η Mayer χρώση βλεννοκαρμίνης και το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο δεν είναι θετικά στα αδενοκαρκινώματα.


Σταδιοποίηση μεσοθηλιώματος

Η Σταδιοποίηση του μεσοθηλιώματος I-IV με βάση την κατάσταση ΤΝM

Το σύστημα σταδιοποίησης TNM

Το σύστημα πιο συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανάπτυξη και εξάπλωση του μεσοθηλιώματος του υπεζωκότα.

Τ συνοψίζει την έκταση της εξάπλωσης του πρωτοπαθούς όγκου. 

Ν περιγράφει την εξάπλωση του καρκίνου σε λεμφαδένες.  

M υποδεικνύει εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος. Οι πιο συχνές περιοχές είναι ο υπεζωκότας στην άλλη πλευρά του σώματος, τους πνεύμονες, και το περιτόναιο.

Τ

TX: Ο κύριος όγκος δεν μπορεί να αξιολογηθεί για κάποιο λόγο.

Τ0: Δεν υπάρχει απόδειξη ενός κύριου όγκου 

Τ1: Το μεσοθηλίωμα είναι στον υπεζωκότα, στο θωρακικό τοίχωμα στη μία πλευρά του θώρακα. Αυτό μπορεί ή δεν μπορεί να επηρεάσει  το υπεζωκοτικό διάφραγμα (ο λεπτός αναπνοή μυς κάτω από τους πνεύμονες) ή το μεσοθωράκιο (ο χώρος μεταξύ των πνευμόνων). Μπορεί, επίσης, να έχει εξαπλωθεί στον υπεζωκότα που καλύπτει τον πνεύμονα.

Τ2: Το μεσοθηλίωμα είναι στον υπεζωκότα του θωρακικού τοιχώματος στη μία πλευρά του θώρακα. Είναι, επίσης, στο υπεζωκοτικό διάφραγμα, το μεσοθωράκιο και τον πνεύμονα.

Επίσης, έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

 • Το διάφραγμα 
 • Τον ίδιο πνεύμονα 

Τ3: Το μεσοθηλίωμα έχει αυξηθεί περαιτέρω, αλλά μπορεί ακόμα ενδεχομένως να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Ο όγκος είναι στον υπεζωκότα του θωρακικού τοίχωματος στη μία πλευρά του θώρακα, καθώς και στην επίστρωση του υπεζωκότα του πνεύμονα, το διάφραγμα, και το μεσοθωράκιο.

Επίσης, έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

 • Το πρώτο στρώμα του θωρακικού τοιχώματος (που ονομάζεται ενδοθωρακική περιτονία)
 • Το λιπώδη ιστό στο μεσοθωράκιο
 • Σε μια θέση στα βαθύτερα στρώματα του θωρακικού τοιχώματος
 • Στην επιφάνεια του περικαρδίου (εξωτερικό στρώμα κάλυψης της καρδιάς)

Τ4: Το μεσοθηλίωμα έχει αυξηθεί πάρα πολύ και δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως με χειρουργική επέμβαση. Ο όγκος έχει εξελιχθεί στον υπεζωκότα του θωρακικού τοιχώματος στη μία πλευρά του θώρακα, καθώς και στην επίστρωση του υπεζωκότα του πνεύμονα, στο διάφραγμα, και το  μεσοθωράκιο στην ίδια πλευρά.

Επίσης, έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

 • Σε περισσότερες από μία θέσεις στα βαθύτερα στρώματα του θωρακικού τοιχώματος, στο μυ ή σε νεύρα
 • Μέσω του διαφράγματος και στο περιτόναιο
 • Κάθε όργανο στο μεσοθωράκιο (οισοφάγος, τραχεία, θύμος, αιμοφόρα αγγεία)
 • Στην σπονδυλική στήλη
 • Στον υπεζωκότα στην άλλη πλευρά του θώρακα
 • Στο περικάρδιο ή στην ίδια την καρδιά 

Ν ομάδες

NX: δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι κοντινοί λεμφαδένες. 

N0: Δεν έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες.

N1: Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μέσα στον πνεύμονα και / ή γύρω από την περιοχή όπου ο βρόγχος εισέρχεται στον πνεύμονα στους πυλαίους ή βρογχικούς λεμφαδένες στην ίδια πλευρά με τον κύριο όγκο. 

N2: Έχει εξαπλωθεί σε άλλους λεμφαδένες στην ίδια πλευρά με τον κύριο όγκο, όπως τους υποτροπιδικούς, γύρω από το σημείο όπου οι κλάδοι της τραχείας εισβάλλουν μέσα στον αριστερούς και δεξιούς  βρόγχους) και στους λεμφαδένων του μεσοθωρακίου. Επίσης, έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στο χώρο ακριβώς πίσω από το στέρνο (που ονομάζονται έσω μαστικοί λεμφαδένες) και σε εκείνους κοντά στο διάφραγμα, που ονομάζονται περιδιαφραγματικοί.

Ν3: Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στην κλείδα και στις δύο πλευρές (υπερκλείδιοι λεμφαδένες), και / ή έχει εξαπλωθεί στους πυλαίους ή τους λεμφαδένες του μεσοθωρακίου στην πλευρά απέναντι από τον κεντρικό όγκο.

Μ 

M0: Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα όργανα ή περιοχές.

M1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία. Αυτό μπορεί να είναι σε μακρινούς λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα.

Στάδια για μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα

Στάδιο Ι

Τ1, N0, Μ0: Το μεσοθηλίωμα υπάρχει στο θωρακικό τοίχωμα του υπέζωκότα στη μία πλευρά του θώρακα. Μπορεί ή δεν μπορεί να επηρεάσει επίσης το υπεζωκοτικό διάφραγμα  ή το μεσοθωράκιο (ο χώρος μεταξύ των πνευμόνων). Μπορεί επίσης να έχει εξαπλωθεί στον υπεζωκότα που καλύπτει τον πνεύμονα (Τ1). Δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

Στάδιο ΙΙ

Τ2, N0, Μ0: Το μεσοθηλίωμα έχει εξελιχθεί στον υπεζωκότα του θωρακικού τοιχώματος στη μία πλευρά του θώρακα. Είναι επίσης στο υπεζωκοτικό διάφραγμα, το μεσοθωράκιο και τον πνεύμονα. Ο καρκίνος έχει επίσης εξελιχθεί στο διάφραγμα ή του ίδιο τον πνεύμονα (Τ2). Δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες (N0) ή σε απομακρυσμένες περιοχές (M0).

Στάδιο ΙΙΙ 

Καθένα από τα ακόλουθα:

Τ1 ή Τ2, Ν1 ή Ν2, M0: Το μεσοθηλίωμα υπάρχει στον υπεζωκότα στο θωρακικό τοίχωμα από τη μία πλευρά, και μπορεί ή δεν μπορεί να έχει επεκταθεί στην υπεζωκοτική επένδυση του πνεύμονα, στο διάφραγμα, ή στο μεσοθωράκιο. Μπορεί, επίσης, να έχει διεισδύσει μέσα στο μυ του διαφράγματος ή στον ίδιο τον πνεύμονα (Τ1 ή Τ2). Έχει εξαπλωθεί σΤΟΥς λεμφαδένες στον θώρακα στην ίδια πλευρά με τον κύριο όγκο (Ν1 ή Ν2). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0). 

Ή

Τ3, N0-Ν2, Μ0: Το μεσοθηλίωμα είναι στον υπεζωκότα στο θωρακικό τοίχωμα από τη μία πλευρά, και έχει επεκταθεί στο πρώτο στρώμα του θωρακικού τοιχώματος, το λιπώδη ιστό στο μεσοθωράκιο, και σε ένα μέρος στα βαθύτερα στρώματα του θωρακικού τοιχώματος, ή το εξωτερικό στρώμα κάλυψης της καρδιάς (Τ3). Μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στο θωρακικό τοίχωμα στην ίδια πλευρά με τον όγκο, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες κοντά την κλείδα ή στην αντίθετη πλευρά του θώρακα (N0, Ν1, ή Ν2). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Στάδιο IV

Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

T4, οποιαδήποτε N, M0: Το μεσοθηλίωμα υπάρχει στον υπεζωκότα του θωρακικού τοιχώματος από τη μία πλευρά και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από μία θέσεις στα βαθύτερα στρώματα του θωρακικού τοιχώματος (μυς ή νεύρα), μέσω του διαφράγματος και στο περιτόναιο, σε οποιοδήποτε όργανο στο μεσοθωράκιο, στη σπονδυλική στήλη, στον υπεζωκότα στην άλλη πλευρά του θώρακα, και / ή μέσω της επένδυσης της καρδιάς ή στην ίδια την καρδιά (Τ4) απέναντι. Μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Ή

Κάθε Τ, N3, Μ0: Ο όγκος μπορεί  ή δεν μπορεί να έχει επεκταθεί σε κοντινούς ιστούς (κάθε Τ). Έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά την κλείδα εκατέρωθεν ή / και και στους πυλαίους  ή μεσοπνευμόνιους στην πλευρά απέναντι από τον κεντρικό όγκο (N3). Δεν έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (M0).

Ή

Κάθε Τ, κάθε Ν, Μ1: Το μεσοθηλίωμα μπορεί να έχει ή να μην έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς (οποιαδήποτε Τ). Μπορεί ή δεν μπορεί να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες (οποιαδήποτε Ν). Έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία (Μ1).

Χειρουργήσιμο και μη χειρουργήσιμο μεσοθηλίωμα

Το σύστημα TNM χωρίζει μεσοθηλιώματος σε διάφορα στάδια που βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν πρόγνωση ενός ατόμου. Αλλά για θεραπευτικούς σκοπούς, οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά ένα απλούστερο σύστημα με βάση το αν ο καρκίνος είναι χειρουργήσιμος (ο ορατός όγκος μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση) ή μη χειρουργήσιμος.

Σε γενικές γραμμές, τα μεσοθηλιώματα σταδίου Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ είναι δυνητικά χειρουργήσιμα, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Το αν ή όχι ο καρκίνος μπορεί να αφαιρεθεί δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ο όγκος έχει αυξηθεί, αλλά επίσης και από τον υπότυπο του (οι επιθηλιοειδείς και μικτοί όγκοι είναι δυνητικά χειρουργήσιμοι), το που βρίσκεται, και εάν ο ασθενής είναι αρκετά υγιής για  την χειρουργική επέμβαση.

Ακόμη και στα χειρουργήσιμα μεσοθηλιώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα δεν εξαλείφονται μετά την επέμβαση. Για το λόγο αυτό, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν άλλες μορφές θεραπείας (ακτινοθεραπεία και / ή χημειοθεραπεία), μαζί με τη χειρουργική επέμβαση όταν είναι δυνατόν.

Άλλοι προγνωστικοί παράγοντες

Το στάδιο είναι ένας σημαντικός προβλεπτικός παράγοντας για την πρόγνωσης, αλλά και άλλοι παράγοντες παίζουν, επίσης, ρόλο.

Μερικοί παράγοντες που συνδέονται με μεγαλύτερους χρόνους επιβίωσης είναι:

 • Καλή γενική κατάσταση (το άτομο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα συνήθη καθήκοντα της καθημερινής ζωής)
 • Νεαρότερη ηλικία
 • Γυναικείο φύλο
 • Επιθηλιοειδής υπότυπος
 • Δεν υπάρχει πόνος στο στήθος
 • Δεν υπάρχει σημαντική απώλεια βάρους
 • Είναι φυσιολογικά τα επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα που ονομάζεται LDH
 • Είναι φυσιολογικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα, και τα αιμοπετάλια στο αίμα

Πρόληψη μεσοθηλιώματος

Το μεσοθηλίωμα μπορεί να προληφθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις με την πρόληψη της έκθεσης στον αμίαντο. Το συνιστώμενο όριο έκθεσης σε ίνες αμιάντου είναι 0,1 ανά κυβικό εκατοστό. 

Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτό πρωτόκολλο για την ανεύρεση των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον αμίαντο. Ένα τεστ ανίχνευσης θα μπορούσε να διαγνώσει το μεσοθηλίωμα νωρίτερα από τις συμβατικές μεθόδους βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές επιβίωσης για τους ασθενείς. Το επίπεδο στον ορό της οστεοποντίνης μπορεί να είναι χρήσιμος στη διαλογή των ατόμων που εκτίθενται σε αμίαντο, για μεσοθηλίωμα. Το επίπεδο της mesothelin-μεσοθηλίνης που είναι μια πρωτεΐνη που είναι αυξημένη στον ορό σε περίπου 75% των ασθενών κατά τη διάγνωση έχει προταθεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμη εξέταση για διαλογή. Η δοκιμασία μετρά τα επίπεδα της διαλυτής mesothelin σχετικών πρωτεϊνών (SMRP) που απελευθερώνεται από τα κακοήθη κύτταρα μεσοθηλιώματος.


Παθοφυσιολογία μεσοθηλιώματος

Το μεσοθήλιο αποτελείται από ένα μόνο στρώμα από πεπλατυσμένα κυβοειδή κύτταρα που σχηματίζουν την επιθηλιακή επένδυση των κοιλοτήτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της περιτοναϊκής, της περικαρδιακής και των πλευρικών. Εναπόθεση των ινών αμιάντου στο παρέγχυμα του πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει σε διείσδυση στον σπλαχνικό υπεζωκότα από όπου η ίνα μπορεί τότε να μεταφερθεί στην υπεζωκοτική επιφάνεια, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη των κακοηθών μεσοθηλιακών πλακών. Οι διεργασίες που οδηγούν στην ανάπτυξη του περιτοναϊκού μεσοθηλιώματος δείχνουν ότι οι ίνες αμιάντου από τον πνεύμονα μεταφέρονται στα κοιλιά και σε όργανα μέσω του λεμφικού συστήματος. Επιπλέον, οι ίνες αμιάντου μπορεί να εναποτεθούν στο έντερο μετά από την κατάποση των πτυέλων  με ίνες αμιάντου. 

Η μόλυνση του υπεζωκότα με αμίαντο ή άλλες ορυκτές ίνες έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο. Οι μακριές λεπτές ίνες αμιάντου (μπλε αμίαντος, αμφίβολες ίνες) είναι περισσότερο καρκινογόνες ουσίες από τις “φτερωτός ίνες» (χρυσοτίλης ή ίνες λευκού αμίαντου).  Ωστόσο, υπάρχει πλέον απόδειξη ότι τα μικρότερα σωματίδια μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα από ό, τι οι μεγαλύτερες ίνες. Αιωρούνται στον αέρα, από όπου μπορούν να εισπνέονται, και μπορεί να διεισδύσουν πιο εύκολα και πιο βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Η ανάπτυξη μεσοθηλιώματος έχει αποδειχθεί μετά από ενδουπεζωκοτικό εμβολιασμό φωσφορυλοποιημένων ινών χρυσοτίλης. Η μεταφορά των ινών στη υπεζωκότα είναι κρίσιμη για την παθογένεση του μεσοθηλιώματος. Αυτό υποστηρίζεται από την παρατηρούμενη συσσώρευση σημαντικών αριθμών μακροφάγων και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε εντοπισμένη αλλοιώσεις συσσωρευμένων ινών αμιάντου στον υπεζωκότα και την περιτοναϊκή κοιλότητα. Αυτές οι βλάβες συνεχίζουν να προσελκύουν τα μακροφάγα και αυτά συσσωρεύονται, καθώς η ασθένεια προχωράει, και γίνονται κυτταρικές αλλαγές εντός της βλάβης, και προκαλείται κακοήθης όγκος.

Ο αμίαντος δρα ως καρκινογόνος με την ανάπτυξη του μεσοθηλιώματος με διαδοχικά στάδια έναρξης και προαγωγής. Οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν την κακοήθη εξαλλαγή των κανονικών μεσοθηλιακών κυττάρων από ίνες αμιάντου παραμένουν ασαφείς, παρά την επίδειξη των ογκογόνων ικανοτήτων τους. Ωστόσο, ο πλήρης in vitro μετασχηματισμός των φυσιολογικών ανθρώπινων μεσοθηλιακών κυττάρων σε κακοήθη φαινότυπο μετά από έκθεση σε ίνες αμιάντου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Σε γενικές γραμμές, οι ίνες αμιάντου πιστεύεται ότι δρουν μέσω των άμεσων φυσικών αλληλεπιδράσεων με τα κύτταρα του μεσοθηλίου, σε συνδυασμό με τις έμμεσες επιδράσεις μετά από αλληλεπίδραση με φλεγμονώδη κύτταρα όπως τα μακροφάγα.

Η ανάλυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ινών αμιάντου και του DNA έχει δείξει ότι οι φαγοκυτταρωθέντες ίνες είναι σε θέση να έρχονται σε επαφή με τα χρωμοσώματα, συχνά προσκολλούνται στις ίνες χρωματίνης ή μπλέκονται μέσα στο χρωμόσωμα. Αυτή η επαφή μεταξύ των ινών αμιάντου και των χρωμοσωμάτων ή των δομικών πρωτεΐνών της  ατράκτου μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες. Η πιο συχνή ανωμαλία είναι η μονοσωμία του χρωμοσώματος 22. Άλλες συχνές ανωμαλίες είναι η δομική αναδιάταξη των 1p, 3p, 9p και 6q χρωμοσωμάτων.

Η διαγραφή των ογκοκατασταλτικών γονιδίων σε μεσοθηλίωμα

 • Νευροϊνωμάτωση τύπου 2 σε 22q12
 • P16INK4a
 • P14ARF

Ο αμίαντος έχει επίσης δειχθεί ότι μεσολαβεί στην είσοδο του ξένου DNA σε κύτταρα-στόχους. Η ενσωμάτωση αυτού του ξένου DNA μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις και ογκογένεση με διάφορους πιθανούς μηχανισμούς:

 • Αδρανοποίηση των ογκοκατασταλτικών γονιδίων
 • Ενεργοποίηση των ογκογονιδίων
 • Ενεργοποίηση των πρωτο-ογκογονιδίων λόγω της ενσωμάτωσης του ξένου DNA που περιέχει μία περιοχή υποκινητή
 • Ενεργοποίηση των ενζύμων επιδιόρθωσης του DNA, το οποίο μπορεί να είναι επιρρεπές σε λάθη
 • Ενεργοποίηση της τελομεράσης
 • Πρόληψη της απόπτωσης

Οι ίνες αμιάντου έχουν αποδειχθεί ότι μεταβάλλουν τη λειτουργία και τις εκκριτικές ιδιότητες των μακροφάγων, και τελικά, δημιουργούν συνθηκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μεσοθηλιώματος. Μετά την φαγοκυττάρωση του αμίαντου, τα μακροφάγα δημιουργούν αυξημένες ποσότητες ριζών υδροξυλίου, τα οποία είναι φυσιολογικά υποπροϊόντα του κυτταρικού αναερόβιου μεταβολισμού. Ωστόσο, αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι επίσης γνωστοί  δραστικοί μιτωτικοί παράγοντες της μεμβράνης και πιστεύεται ότι προάγουν την καρκινογένεση από αμίαντο. Αυτά τα οξειδωτικά μπορούν να συμμετέχουν στην ογκογόνο διαδικασία με άμεσα και έμμεσα αλληλεπιδράση με το DNA, που τροποποιεί τα κυτταρικά γεγονότα που σχετίζονται με τη μεμβράνη, όπως την ενεργοποίηση ογκογονιδίων και τη διατάραξη των κυτταρικών αντιοξειδωτικών αμυνών.

Ο αμίαντος, επίσης, διαθέτει ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, oi ίνες χρυσότιλου συμπιέζουν τον in vitro πολλαπλασιασμό των διεγερμένων από τη φυτοαιμαγλουτινίνη λεμφοκυττάρων του  περιφερικού αίματος, καταστέλλουν την κυτταρική λύση των φυσικών φονέων και μειώνουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των κυττάρων φονέων που ενεργοποιούνται από τη λεμφοκίνη. Επιπλέον, γενετικές αλλοιώσεις στα μακροφάγα, όταν γίνεται ενεργοποίηση από τον αμίαντο, μπορεί να οδηγήσουν στην απελευθέρωση ισχυρών μεσοθηλιακών μιτογόνων κυττάρων, όπως ο παράγοντας ανάπτυξης των αιμοπεταλίων (PDGF) και ο αυξητικός παράγοντας μετασχηματισμού-β (ΤΟΡ-β), που μπορεί να επάγουν την χρόνια διέγερση και τον πολλαπλασιασμό των μεσοθηλιακών κυττάρων μετά από τραυματισμό με ίνες αμιάντου.


Θεραπεία μεσοθηλιώματος

Η πρόγνωση για το κακόηθες μεσοθηλίωμα παραμένει απογοητευτική.

Η θεραπεία του κακοήθους μεσοθηλιώματος σε αρχικά στάδια έχει καλύτερη πρόγνωση.

Η κλινική συμπεριφορά της κακοήθειας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως της μεσοθηλιακής επιφάνειας της υπεζωκοτικής κοιλότητας η οποία ευνοεί την τοπική μετάσταση, την εισβολή σε υποκείμενο ιστό και άλλα όργανα εντός της υπεζωκοτικής κοιλότητας, και την εξαιρετικά μακρά περίοδο της λανθάνουσας κατάστασης μεταξύ της έκθεσης στον αμίαντο και της ανάπτυξης της νόσου. Ο ιστολογικός υπότυπος και η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του ασθενούς βοηθάει στην πρόγνωση. Η επιθηλιοειδής ιστολογία ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία και έχει ένα πλεονέκτημα επιβίωσης έναντι της σαρκωματώδους αιτιολογίας.

 • Χειρουργική αφαίρεση του μεσοθηλιώματος

Η Χειρουργική, από μόνη της, έχει αποδειχθεί απογοητευτική. Η διάμεση επιβίωση με χειρουργική επέμβαση είναι μόνο 11.7 μήνες. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία, θεωρείται από κάποιους ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η πλευρεκτομή είναι η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση, στην οποία αφαιρείται η επένδυση του θώρακα. Λιγότερο συχνές είναι η πνευμονεκτομή με πλευρεκτομή στην οποία ο πνεύμονας, η επένδυση στο εσωτερικό του θώρακα, το ημι-διάφραγμα και το περικάρδιο αφαιρούνται. Στο εντοπισμένο περικαρδιακό μεσοθηλίωμα, η περικαρδιεκτομή μπορεί να είναι θεραπευτική. Όταν ο όγκος έχει κάνει μετάσταση, η περικαρδιεκτομή είναι μια παρηγορητική φροντίδα. Το σύνολο του όγκου δεν μπορεί, συχνά, να αφαιρεθεί. 

 • Ακτινοβολία σε μεσοθηλίωμα

Για τους ασθενείς με εντοπισμένη νόσο, και οι οποίοι μπορούν να ανεχθούν μια ριζική χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία μπορεί να δοθεί μετεγχειρητικά ως ενισχυτική θεραπεία και για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που έχουν εμφυτευθεί από τις παρεμβάσεις. Το σύνολο του ημιθώρακα υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία, συχνά ταυτόχρονα με χημειοθεραπεία.  Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θανατηφόρο πνευμονίτιδα. Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται  προκειμένου να αποτρέψει την ανάπτυξη του όγκου κατά μήκος του θωρακικού τοιχώματος. Το μεσοθηλίωμα είναι γενικά ανθεκτικό στην θεραπευτική αγωγή με ακτινοθεραπεία μόνο, και χρησιμοποιείται παρηγορητικά  για να ανακουφίσει τα συμπτώματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη του όγκου, όπως απόφραξη ενός μείζονος αιμοφόρου αγγείου. Η ακτινοθεραπεία όταν χορηγείται ως μονοθεραπεία δεν βελτιώνει την επιβίωση από μεσοθηλίωμα, καθώς και την ποιότητα ζωής. Η απαραίτητη δόση ακτινοβολίας για τη θεραπεία του μεσοθηλιώματος που δεν έχει αφαιρεθεί χειρουργικά είναι πολύ τοξική.  Η ακτινοθεραπεία δεν έχει κάποια χρησιμότητα στο περικαρδιακό μεσοθηλίωμα. 

 • Χημειοθεραπεία σε μεσοθηλίωμα

Ο συνδυασμός σισπλατίνης και πεμετρεξίδης προσφέρει ένα πλεονέκτημα επιβίωσης σε κακόηθες μεσοθηλίωμα υπεζωκότα, 10 μηνών μαζί με συμπληρώματα φυλλικού οξέος και με βιταμίνη B12, για τη μείωση παρενεργειών (φυλλικό οξύ 500mcg και ενδομυϊκή βιταμίνης Β12 1000mcg κάθε 9 εβδομάδες). Ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ναυτία και έμετος, στοματίτιδα και η διάρροια. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη βέλτιστη χρήση της χημειοθεραπείας και το βέλτιστο αριθμό των κύκλων.

Η Σισπλατίνη σε συνδυασμό με RALTITREXED έχει δείξει μια βελτίωση στην επιβίωση παρόμοια με αυτή που αναφέρθηκε για την πεμετρεξίδη σε συνδυασμό με σισπλατίνη. Για ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν πεμετρεξίδη και σισπλατίνη, ο συνδυασμός με γεμσιταμπίνη ή βινορελμπίνη είναι μια εναλλακτική λύση, ή βινορελμπίνη από μόνη της, αν και δεν υπάρχει όφελος επιβίωσης για αυτά τα φάρμακα. 

Σε περικαρδιακό μεσοθηλίωμα, η χημειοθεραπεία με ανδριαμυκίνη ή / και σισπλατίνη – χρησιμοποιείται κυρίως για τη συρρίκνωση του όγκου και δεν είναι θεραπευτική.

Προσοχή! Οι παρενέργειες από την χημειοθεραπεία είναι πολλές. Να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου.

 • Ανοσοθεραπεία σε μεσοθηλίωμα

Γίνεται ενδοπλευρικός εμβολιασμός με Bacillus Calmette-Guérin (BCG), για ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης. Τα κύτταρα μεσοθηλιώματος αποδείχθηκε ότι είναι ευπαθή  in vitro στη λύση από κύτταρα LAK μετά την ενεργοποίηση από την ιντερλευκίνη-2 (IL-2), αλλά υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως ο πυρετός και η καχεξία. Η ιντερφερόνη άλφα σε 20% των ασθενών προκαλεί μείωση μεγαλύτερη από 50% της μάζας του όγκου με ελάχιστες παρενέργειες. 

 • Θερμαινόμενη διεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία ή υπερθερμία

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με κακόηθες μεσοθηλίωμα υπεζωκότα. Ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο όσο το δυνατόν περισσότερο και ακολουθείται από την άμεση χορήγηση ενός παράγοντα χημειοθεραπείας, σε θερμοκρασία μεταξύ 40 και 48 ° C, στην κοιλιακή χώρα. Το ρευστό διαποτίζεται για 60 έως 120 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίζεται. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των επιλεγμένων φαρμάκων συνέχεια χορηγούνται στις κοιλιακές και πυελικές επιφάνειες. Η θέρμανση της χημειοθεραπείας αυξάνει την διείσδυση των φαρμάκων στους ιστούς. Επίσης, θερμαίνοντας καταστρέφονται τα κακοήθη κύτταρα περισσότερο από τα φυσιολογικά κύτταρα. 

 • Συνδυασμένη θεραπεία του μεσοθηλιώματος

Παρά το γεγονός ότι η χειρουργική επέμβαση από μόνη της δεν είναι πολύ αποτελεσματική, η χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με ανοσοενισχυτική θεραπεία και υπερθερμία δείχνει επιβίωση (3-14 ετών) μεταξύ των ασθενών με ευνοϊκούς προγνωστικούς παράγοντες αν και σε όλους τους ασθενείς η διάμεση επιβίωση είναι 14.5 μήνες και μόνο 29,6% επιβιώνουν 2 έτη.  

Η μείωση του όγκου του όγκου με κυτταρομειωτική χειρουργική επέμβαση είναι το κλειδί για την παράταση της επιβίωσης.

Δύο χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναπτυχθεί:  πνευμονεκτομή με πλευρεκτομή και πλευρεκτομή με αποφλοίωση.  Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου του ασθενούς. Το μέγεθος του όγκου έχει αναγνωριστεί ως προγνωστικός παράγοντας για το μεσοθηλίωμα.

Η αποφλοίωση με πλευρεκτομή  πραγματοποιείται σε ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο, και γίνεται μακροσκοπικά πλήρης εκτομή, όπου αφαιρούνται en bloc ο βρεγματικός υπεζωκότας, το περικάρδιο προς τον πνεύμονα και το διάφραγμα.

Η πνευμονεκτομή μαζί με τον υπεζωκότα είναι πιο εκτεταμένη και περιλαμβάνει εκτομή του σπλαγχνικού υπεζωκότα, του υποκείμενου πνεύμονα, τη σύστοιχη  του διαφράγματος, και τη σύστοιχη του περικαρδίου και γίνεται σε ασθενείς με μεγαλύτερους όγκους, οι οποίοι μπορούν να ανεχθούν την πνευμονεκτομή.

Οι επεμβάσεις αυτές πρέπει να γίνονται σε νέους ασθενείς λόγω της σοβαρότητας του χειρουργείου και της παρατεταμένης αναισθησίας που απαιτείται.

Για ασθενείς με μη εξαιρέσιμη νόσο γίνεται θωρακοσκόπηση και πλευροδεσία με ταλκ. Επίσης, μπορεί να γίνει αποφλοίωση με αφαίρεση του βρεγματικού, του μεσοθωρακικού και διαφραγματικού υπεζωκότα και των εμπλεκόμενων σπλάχνων, αλλά ο πνεύμονας παραμένει στη θέση του και αυτό μπορεί να ελέγξει την πλευριτική συλλογή. Μικρές δόσεις 21 Gy μπορεί να ελέγξουν την εμφύτευση των μεσοθηλιακών καρκινικών κυττάρων στην πληγή.


Πρόγνωση μεσοθηλιώματος

Το μεσοθηλίωμα έχει κακή πρόγνωση. Ο διάμεσος χρόνος επιβίωσης για μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα είναι 12 μήνες από τη διάγνωση. 

Το περικαρδιακό μεσοθηλίωμα έχει 10 μήνες διάμεσο χρόνο επιβίωσης.

Απαιτείται νέα θεραπευτική προσέγγιση για το μεσοθηλίωμα. 

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για το μεσοθηλίωμα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του μεσοθηλιώματος, πατώντας εδώ.

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Φυματιώδης περιτονίτιδα

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Μικροσκοπικές ενδείξεις της προέλευσης ενός όγκου

Η αμιάντωση

Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Παρακέντηση υπεζωκότα

Πλευρίτιδα

Επαγγελματικοί καρκίνοι

Μπορεί η υπερθερμία να θεραπεύσει τον καρκίνο;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ