Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΤρόποι για να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο

Τρόποι για να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο

Διεγείρετε το πνευμονογαστρικό σας νεύρο και απαλλαγείτε από την φλεγμονή

 

Με την ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου, μέσω του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, μπορείτε να επηρεάσετε σε μεγάλο βαθμό τη φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ο ρόλος του εγκεφάλου στη φλεγμονή του σώματος είναι μεγάλος.

Εάν πάσχετε από πεπτικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη ή οποιαδήποτε φλεγμονώδη πάθηση, η διέγερση του πνευμονογαστρικού θα σας βοηθήσει

Τι είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο;

Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα το οποίο πορεύεται από τον εγκέφαλο ως το κρανιακό νεύρο δέκα, ταξιδεύει κάτω περνάει από τον τράχηλο και στη συνέχεια περνά γύρω από το πεπτικό σύστημα, ήπαρ, σπλήνα, πάγκρεας, καρδιά και τους πνεύμονες. Αυτό το νεύρο είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Ο τόνος του πνευμονογαστρικού νεύρου

Ο τόνος του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ο τόνος αυτός μετράται με την παρακολούθηση του ρυθμού της καρδιάς σας και παράλληλα του ρυθμού της αναπνοής σας. Ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται λίγο όταν εισπνέουμε και επιβραδύνεται λίγο, όταν εκπνέουμε. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του ρυθμού της καρδιάς σας στην εισπνοή και την εκπνοής, τόσο υψηλότερος είναι ο τόνος του πνευμονογαστρικού σας. Υψηλότερος πνευμονογαστρικός τόνος σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να χαλαρώσει γρηγορότερα μετά από στρες.

Τι σημαίνει ο υψηλός τόνος του πνευμονογαστρικού νεύρου;

Ο υψηλός τόνος του πνευμονογαστρικού  βελτιώνει τη λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος:  καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων, μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της πέψης μέσω καλύτερης παραγωγής των βασικών υγρών του στομάχου και πεπτικών ενζύμων, και μείωση των ημικρανιών. Ο υψηλότερος τόνος του πνευμονογαστρικού συνδέεται, επίσης, με καλύτερη διάθεση, λιγότερο άγχος και περισσότερη ανθεκτικότητα στο στρες. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι ότι διαβάζει ουσιαστικά το μικροβίωμα του εντέρου και ξεκινά μια απάντηση για να διαμορφώσει τη φλεγμονή με βάση το εάν ή όχι ανιχνεύει παθογόνους έναντι μη παθογόνων οργανισμών. Με τον τρόπο αυτό, το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να έχει επηρεάσει τη διάθεσή σας, τα επίπεδα του άγχους και τη γενική φλεγμονή.

Τι σημαίνει ο χαμηλός τόνος του πνευμονογαστρικού;

Ο χαμηλός τόνος του πνευμονογαστρικού συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, κατάθλιψη, διαβήτη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τη γνωστική εξασθένηση, και πολύ υψηλότερα ποσοστά φλεγμονωδών καταστάσεων αυτοάνοσες νόσους, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου,  ενδομητρίωση, αυτοάνοσες καταστάσεις θυρεοειδούς, λύκο και άλλα.

Πώς να αυξήσετε τον τόνο του πνευμονογαστρικού;

Υπάρχει μια συσκευή για την τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Τα καλά νέα είναι ότι έχετε πρόσβαση σε αυτό από μόνοι σας, αλλά αυτό απαιτεί τακτική πρακτική.

Άλλοι τρόποι για να τονώσετε το πνευμονογαστρικό σας νεύρο:

  • Αργή, ρυθμική, διαφραγματική αναπνοή. Η αναπνοή με το διάφραγμα αντί από την κορυφή των πνευμόνων διεγείρει και τονώνει το πνευμονογαστρικό νεύρο.
  • Σιγοτραγουδώντας. Δεδομένου ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με τις φωνητικές χορδές, το σιγανό τραγούδι το διεγείρει. Μπορείτε να πείτε ένα τραγούδι, ή ακόμα καλύτερα να επαναλαμβάνετε τον ήχο «ΟΜ».
  • Μιλώντας. Ομοίως μιλώντας αυξάνετε τον πνευμονογαστρικό τόνο, λόγω της σύνδεσης με τις φωνητικές χορδές.
  • Πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό. Το κρύο νερό στο πρόσωπό σας διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο.
  • Κάντε διαλογισμό. Ο διαλογισμός που προωθεί τα συναισθήματα της καλής θέλησης προς τον εαυτό σας και τους άλλους, αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και οδηγεί σε αύξηση της κοινωνικής εγγύτητας, καθώς και βελτίωση του τόνου του πνευμονογαστρικού νεύρου.
  • Εξισορροπήστε το μικροβίωμα του εντέρου σας. Η παρουσία των υγιών βακτηρίων στο έντερο δημιουργεί ένα θετικό βρόχο ανάδρασης μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, που αυξάνει τον τόνο.

Οι επιπτώσεις αυτών των απλών και βασικών πρακτικών στην γενική υγεία σας, και ειδικότερα στη φλεγμονή είναι μεγάλες. Εάν πάσχετε από μια φλεγμονώδη κατάσταση, πεπτικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση ή κατάθλιψη, απαιτείται να αυξήσετε τον τόνο του πνευμονογαστρικού σας νεύρου.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός είναι χρήσιμα για την υγεία μας και μας βοηθούν να διαχειριστούμε τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού μας.

Διαβάστε, επίσης,

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Πώς το έντερό σας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Θεραπεία ασθενειών με τα χάδια

Λόξυγγας

Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

Τι είναι ο λόξυγγας

Πώς θα απαλλαγείτε από τον λόξυγγα

Tα 12 εγκεφαλικά νεύρα και οι λειτουργίες τους

Γαστροπάρεση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου. Το αιθέριο έλαιο ελιχρύσου υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, την υγεία του ήπατος και την υγεία του μεταβολισμού. Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου Τα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ