Ίριδες για την υγεία σας. Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ίριδες που καλλιεργούνται, ευρέως, ως καλλωπιστικά φυτά.
![](https://www.emedi.gr/wp-content/uploads/2015/09/iris-florentina-1-1024x683.jpg)
Η ίρις η φλωρεντιανή ή Iris florentina και η ίρις η γερμανική ή Iris germanica ή η Ίρις η αγροστώδης ή Iris graminea ή καζάφι ή ίριδες ή κρίνοι ή κρινάκια ή αγριόκρινοι ανήκουν στην οικογένεια Ιριδωδών. Στην Κρήτη υπάρχουν οι αυτοφυείς Iris planifolia (Mill) Fiori, pseudacorus L. και unguicularis Poir.
![](https://www.emedi.gr/wp-content/uploads/2015/09/Iris-graminea-1-1024x768.jpg)
Η Ίρις η φλωρεντιανή (Iris florentiana) είναι γνωστή για την αρωματική της ρίζα που έχει άρωμα όμοιο με της βιολέτας. Έχει άνθη πολύ μεγάλα, λευκά ή ελαφρά μπλε. Καλλιεργείται στην Ελλάδα. Το ρίζωμα αυτής της Ίριδος συνιστάται σαν τονωτικό των βρόγχων και βοηθά στις αποχρέμψεις. Χρησιμοποιείται ως σκόνη 1 γραμμάριο.
![](https://www.emedi.gr/wp-content/uploads/2015/09/Iris-planifolia-2-1024x1002.jpg)
Η γερμανική Ίρις (Iris germanica) είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια. Έχει ρίζωμα παχύ και σαρκώδες και στέλεχος ως 90 εκατοστά. Φύλλα σαν σπαθιά πλατιά και άνθη υποκύανα μεγάλα με ευχάριστη μυρωδιά, ανά 2-3 στην κορυφή του στελέχους. Σε ξερή κατάσταση είναι διουρητικό, ανθελμινθικό, τονωτικό, αποχρεμπτικό. Το νωπό ρίζωμα είναι εμετικό και καθαρτικό. Το χρησιμοποιούσαν συχνά για να’ δώσουν στις μπουγάδες μια μυρωδιά βιολέτας. Επίσης αρωματίζει το κρασί και το λάδι της είναι σωματικό αποσμητικό.
![](https://www.emedi.gr/wp-content/uploads/2015/09/Iris-Germanica-1-1024x768.jpg)
Η Iris ocroleuca ή Iris orientalis είναι ένα είδος του γένους Iris και ανήκει στο υπογένος Limniris και στη σειρά Spuriae. Είναι ριζωματώδες πολυετές φυτό, από την Τουρκία και την Ελλάδα, με λευκά άνθη με κίτρινο σημάδι ή κηλίδα. Καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό σε εύκρατες περιοχές.
![](https://www.emedi.gr/wp-content/uploads/2015/09/Iris-orientalis-1-1024x768.jpg)
Η συλλογή του ριζώματος, κατά το καλοκαίρι, πρέπει να γίνεται όταν το φυτό είναι τριών ετών. Αφαιρείται με μαχαίρι η επιδερμίδα και ξεραίνεται στον ήλιο. Ο πολλαπλασιασμός της Ίριδας γίνεται με χώρισμα του ριζώματος.
Είναι καλλωπιστικά φυτά, αλλά μερικά είδη τα βρίσκουμε και αυτοφυή. Είναι φυτά με πολυετές ρίζωμα. Έχουν πλατιά φύλλα λογχοειδή και άνθη κίτρινα, λευκά ή κυανά, που βρίσκονται σε μικρές ομάδες. Ανθίζουν από Μάρτιο ως Ιούνιο.
![](https://www.emedi.gr/wp-content/uploads/2015/09/Iris-pseudacorus-2-911x1024.jpg)
![](https://www.emedi.gr/wp-content/uploads/2015/09/iris-unguicularis-1-1024x683.jpg)
Χρήσιμα μέρη Ίριδων
Τα πολυετή ριζώματά τους, τα φύλλα και τα άνθη τους.
Δραστικές ουσίες Ίριδων
Περιέχουν αιθέριο λάδι με κύριο συστατικό την ιρόνη που τους δίνει όταν ξηρανθούν ευχάριστη οσμή βιολέτας, γλυκοζίτες, όπως, η ιριδίνη, σάκχαρο, άμυλο, βλέννα, λιπαρό λάδι, κερί, ρητίνη, δεψικές ουσίες και ανόργανα άλατα.
Τα οφέλη στην υγεία από τις ίριδες
Έχουν αποχρεμπτικές, τονωτικές, διουρητικές και παρασιτοκτόνες ιδιότητες.
Φρέσκες έχουν εμετικές και καθαρτικές ιδιότητες.
Ξηρές είναι αποχρεμπτικές, για την καταρροή και για τους σπασμούς.
Η σκόνη ίριδας χρησιμοποιείται για ενισχυτικό και διορθωτικό φαρμάκων, για σιρόπια και οδοντόπαστες.
Στην αρωματοποιία χρησιμοποιείται το αιθέριο λάδι των ριζωμάτων τους (πολλά αρώματα).
Σαν καλλωπιστικό φυτό τα συναντούμε σε μοναστήρια και φρούρια.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ίριδα
- Τα παιδιά όταν μασάνε ξηρή ίριδα την εποχή της οδοντοφυΐας ξεπετάγονται ανώδυνα τα παλιά τους δόντια.
- Ετοιμάστε κρινόλαδο για αναλγητικό σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους και ισχιαλγίες. Βάζετε τις ρίζες του κρίνου και τα φύλλα και τα άνθη μέσα σε γυάλινο δοχείο στουμπώνοτάς τα καλά και τα βάζετε στον ήλιο για 40 ημέρες και είναι έτοιμο.
Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας