Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C

Riordan Clinic Research Institute

Επιμέλεια παρουσίασης του πρωτοκόλλου

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, M.D, PhD

Ενδοφλέβια Θεραπεία με Βιταμίνη C για τον καρκίνο:

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι ένα σημαντικό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που αυξάνει, επίσης, την εξωκυτταρική παραγωγή κολλαγόνου και είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των ανοσοκυττάρων.

Παίζει, επίσης, ρόλο κλειδι στη σύνθεση της L-καρνιτίνης, το μεταβολισμό της χοληστερόλης, τη δραστικότητα του κυτοχρώματος Ρ-450, αλλά και σύνθεση νευροδιαβιβαστών.

Η ενδοφλέβια βιταμίνη C χορηγείται σε δόσεις της τάξεως των 0,1 έως 1,0 γραμμαρίων ανά χιλιόγραμμο μάζας σώματος.

Η ενδοφλέβια βιταμίνη C μπορεί να χορηγηθεί, για την καταπολέμηση μολύνσεων, τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και στον καρκίνο.

Η βιταμίνη C χρησιμοποιηθηκε για τη θεραπεία του καρκίνου το 1950: ο ρόλος της στην παραγωγή και προστασία του κολλαγόνου προστατεύει τους φυσιολογικούς ιστούς από τη διεισδυτικότητα του όγκου και την μετάσταση. Επίσης, δεδομένου ότι οι ασθενείς με καρκίνο συχνά στερούνται βιταμίνης C, η συμπληρωματική της χορήγηση βοηθάει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση της υγείας του ασθενούς και την ευεξία. Αναφέρεται τετραπλάσιος χρόνος επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου που έλαβαν θεραπεία με ενδοφλέβια έγχυση ασκορβικού οξέος και στη συνέχεια έλαβαν από του στόματος συμπληρώματα. 


Γιατί χορηγείται ενδοφλέβια η βιταμίνη C;

Οι συγκεντρώσεις στο πλάσμα ασκορβικoύ οξέος σε μοριακό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια με τις ενδοφλέβιες εγχύσεις. Οι χιλιοστογραμμομοριακές συγκεντρώσεις, του ασκορβικού οξέος είναι τοξικές στα καρκινικά κύτταρα in vitro και είναι σε θέση να αναστέλλουν την αγγειογένεση in vitro και in vivo.

Η βιταμίνη C μπορεί να συσσωρεύεται σε όγκους, με σημαντική αναστολή της ανάπτυξης του όγκου  σε συγκεντρώσεις εντός του όγκου του 1 mM ή υψηλότερες.

Από μελέτες η ενδοφλέβια έγχυση βιταμίνης C στον καρκίνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής, μειώνει στους δείκτες της φλεγμονής και την ανάπτυξη του όγκου.

Η ενδοφλέβια χορήγηση της βιταμίνης C μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια και με σχετικά λίγες παρενέργειες.


Φαρμακοκινητική της βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, και η απορρόφησή της περιορίζεται όταν χορηγείται από το στόμα. Ενώ το ασκορβικό οξυ τείνει να συσσωρεύεται στα επινεφρίδια, τον εγκέφαλο, και σε ορισμένους τύπους λευκοκυττάρων του αίματος, τα επίπεδα στο πλάσμα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Τα επίπεδα στο πλάσμα σε υγιείς ενήλικες μένουν κάτω 100 μΜ, ακόμη και αν ληφθούν 2,5 γραμμάρια μια φορά ημερησίως από του στόματος.

Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν την τάση να εξαντλούν την βιταμίνη C. Η ανεπάρκεια (κάτω 10 μΜ) της βιταμίνης C σχετίζεται με αυξημένη CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, που είναι ένας δείκτης φλεγμονής) και μικρότερο χρόνο επιβίωσης. Δεδομένου του ρόλου της βιταμίνης C στην παραγωγή κολλαγόνου, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και στην αντιοξειδωτική προστασία, δεν είναι περίεργο  ότι η εξάντληση του ασκορβικού οξέος θα μειώσει την άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου. 

Όταν η βιταμίνη C χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση, μέγιστες συγκεντρώσεις άνω των 10 mm μπορούν να επιτευχθούν, χωρίς σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τον ασθενή. Η ενδοφλέβια χορήγηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από από του στόματος συμπληρωμάτων στην αποκατάσταση της ανεπάρκειας του ασκορβικού σε ασθενείς με καρκίνο. Οι  μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα που επιτυγχάνονται μετά από ενδοφλέβιες εγχύσεις τείνουν να είναι χαμηλότερες σε ασθενείς με καρκίνο από ό, τι σε υγιείς εθελοντές, και τείνουν να αυξάνουν σε φυσιολογικά επίπεδα αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς τα αποθέματα αποκατασταθούν με την επαρκή δοσολογία.


Υψηλές δόσεις βιταμίνης C για τη θεραπεία του καρκίνου

Οι ενδοφλέβιες χορηγήσεις βιταμίνης C προάγουν την απόπτωση των κυττάρων του όγκου, αναστέλλουν την αγγειογένεση, και μειώνουν την φλεγμονή. In vitro και in vivo δεδομένα δείχνουν ότι οι μηχανισμοί δράσης παρατηρούνται σε συγκεντρώσεις ασκορβικού της τάξης των 2 mM που επιτυγχάνονται με προοδευτική αύξηση της  δοσολογίας. 50 γραμμάρια σε έγχυση 1 ώρας θα δώσει μία μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα περίπου 18 mM και τα 2,6 mM, είναι ο στόχος για την παραγωγή των αντικαρκινικών επιδράσεων.

Η βιταμίνη C, σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις (0,1 mM), είναι ένα σημαντικό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Σε συγκεντρώσεις της τάξης του 1 mM, ωστόσο, η συνεχής διάχυση του ασκορβικού μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο είναι τοξικό προς κύτταρα όγκου, οδηγώντας συχνά σε αυτοφαγία ή απόπτωση. 

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο ηπάτωμα, στον καρκίνο του παγκρέατος, στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο σάρκωμα, στη λευχαιμία, στον καρκίνο προστάτη, και στο μεσοθηλίωμα μειώνοντας την ανάπτυξη του όγκου. Η επί τοις εκατό  αναστολή της ανάπτυξης, είναι περίπου 50% σε ενδοογκικές συγκεντρώσεις ασκορβικού 1 mM του όγκου και περίπου το 65%, όταν το επίπεδο ασκορβικού ενδοογκικά πήγε πάνω από 2 mm, με δοσολογία ασκορβικού 500 mg / kg / ημέρα. 


Αναστολή της αγγειογένεσης από τις υψηλές δόσεις βιταμίνης C

H αγγειογένεση όγκου είναι η διαδικασία της ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων εντός του όγκου. Θεωρείται ότι είναι κρίσιμη στην ανάπτυξη του όγκου και στην μετάσταση. Η επίδραση του ασκορβικού για τη σύνθεση κολλαγόνου μπορεί να δράσει στην αναστολή του σχηματισμού νέων αγγειακών σωληναρίων, αλλά το ασκορβικό οξύ μπορεί να αναστείλει και γονίδια αναγκαία για την αγγειογένεση και μπορεί να επηρεάσει την αγγειογένεση μέσω της επίδρασής του στον παράγοντα πρόκλησης της υποξίας.

Η ανάπτυξη των νέων μικροαγγείων ex νίνο αναστέλλεται με ασκορβικό σε συγκέντρωση 5 mM ή περισσότερο.

Το ασκορβικό αναστέλλει το σχηματισμό των αγγείων από τα ενδοθηλιακά κύτταρα κατά το ήμισυ σε συγκεντρώσεις 11 mM για τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα και 17 mM για τα κύτταρα HUVEC-Human umbilical vein endothelial cells-Ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα ομφάλιας φλέβας.

Ο ρυθμός με τον οποίο τα κύτταρα μπορούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα να μεταναστεύουν σε ένα τριβλίο petri για να γεμίσουν το κενό μεταξύ τους μειώνεται όταν 5,7 mM ασκορβικού προστείθεται. Αλλά και ην παραγωγή ΑΤΡ σε αυτά τα ενδοθηλιακά κύτταρα μειώνεται κατά είκοσι %.


Η βιταμίνη C επαναφέρει τη λειτουργία των νεύρων και θέτει σε έλεγχο την φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μεγάλη σε ασθενείς με καρκίνο, και  μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ενδοφλέβια βιταμίνη C. Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη είναι δείκτης φλεγμονής και όταν είναι αυξημένη συσχετίζεται με κακή πρόγνωση των ασθενών.

Η πιθανή επίδραση του ενδοφλέβιας βιταμίνης C στη μείωση της φλεγμονής, επίσης,  υποστηρίζεται από το ότι οι συγκεντρώσεις των προφλεγμονωδών κυτοκινών IL-1α, IFN-γ, IL-8, IL-2, TNF-α κ.α στον ορό μειώνονται πολύ μετά από έγχυση 50 γραμμαρίων ασκορβικού οξέος.


Περιστατικά στα οποία η χορήγηση βιταμίνης C θεραπευσε τον καρκίνο

-Ηλικίας 51 ετών γυναίκα  με καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (πυρηνικού βαθμού III / IV) και μετάσταση στον πνεύμονα πήρε ενδοφλέβια ασκορβικό οξύ σε αρχική δόση 15 γραμμάρια. Η δόση αυξήθηκε στα 65 γραμμάρια μετά από δύο εβδομάδες. Συνέχισε σε αυτή τη δόση για δέκα μήνες. Ο ασθενής δεν έλαβε καμία ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Ο ασθενής πήρε συμπληρωματικά εκχύλισμα πρωτεΐνης θύμου αδένα, Ν-ακετυλοκυστεΐνη, νιασιναμίδιο, β-γλυκάνη, και εκχύλισμα θυρεοειδούς. Επτά από τις οκτώ πνευμονικές μάζες εξαφανίστηκαν.

-49 ετών άνδρας με όγκο της ουροδόχου κύστης (βαθμού 3/3 θηλώδες καρκίνωμα εκ μεταβατικού επιθηλίου) και πολλαπλούς δορυφορικούς όγκους πήρε ενδοφλέβια ασκορβικό οξύ. Έπαιρνε 30 γραμμάρια δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες, και μετά 30 γραμμάρια το μήνα για τέσσερα χρόνια. Συμπληρωματικά έπαιρνε θειική χονδροϊτίνη, πικολινικό χρώμιο, έλαιο λιναριού, θειική γλυκοζαμίνη, άλφα-λιποϊκό οξύ, Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, και σελήνιο. Εννέα χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, ο ασθενής είναι σε καλή υγεία, χωρίς ενδείξεις υποτροπής ή μετάστασης.

-Μια γυναίκα 66 ετών με διάχυτο σταδίου ΙΙΙ λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα με πολλές μιτώσεις και μεγάλη αριστερά παρανωτιαία μάζα (3,5 έως 7 cm εγκάρσια και 11 εκατοστά κεφαλοουριαία) με  ενδείξεις εισβολής των οστών πήρε ενδοφλέβια ασκορβικό οξύ ταυτόχρονα με την ακτινοβολία. Έλαβε 15 γραμμάρια δύο φορές την εβδομάδα για δύο μήνες, μία φορά ανά εβδομάδα για επτά μήνες, και στη συνέχεια μία φορά κάθε δύο-τρεις μήνες ανα έτος. Συμπληρωματικά ελάμβανε συνένζυμο Q10, μαγνήσιο, βήτα-καροτένιο, βιταμίνη Β και C και Ν-ακετυλοκυστεΐνη. Η αρχική μάζα παρέμεινε ψηλαφητή μετά την ακτινοθεραπεία και μια νέα μάζα εμφανίστηκε. Η θεραπεία με βιταμίνη C συνεχίστηκε. Έξι εβδομάδες αργότερα, οι μάζες εξαφανίστηκαν. Ο ασθενής δεν παρουσίασε κλινικά συμπτώματα λεμφώματος μετά από ένα έτος. Δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση, ο ασθενής έχει φυσιολογική υγεία.

-55 ετών γυναίκα με στάδιο IIIC θηλώδες αδενοκαρκίνωμα της ωοθήκης και αρχικό CA-125 999 χειρουργήθηκε και πήρε έξι κύκλους χημειοθεραπείας (paclitaxel, carboplatin) σε συνδυασμό με από του στόματος και παρεντερικό ασκορβικό. Η έγχυση ασκορβικού ξεκίνησε από 15 γραμμάρια δύο φορές την εβδομάδα και αυξήθηκε σε 60 γραμμάρια δύο φορές την εβδομάδα. Τα επίπεδα ασκορβικού πάνω από 200 mg / dL επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Μετά από έξι εβδομάδες, η θεραπεία συνεχίστηκε για ένα έτος, και μετά σε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Ο ασθενής, επίσης, έπαιρνε βιταμίνη Ε,  συνένζυμο Q10, βιταμίνη C, β-καροτένιο, βιταμίνη Α και 40 μήνες από την αρχική διάγνωση, οι CT και οι ΡΕΤ τομογραφίες ήταν αρνητικές για ασθένεια, και τα επίπεδα CA-125 επίπεδα ήταν φυσιολογικά.

-Μια 60χρονη γυναίκα με στάδιο IIIC αδενοκαρκίνωμα των ωοθηκών και αρχικό CA-125  81 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και μετά έξι κύκλους χημειοθεραπείας (paclitaxel, carboplatin ) με από του στόματος αντιοξειδωτικά. Μετά από έξι κύκλους χημειοθεραπείας, η ασθενής άρχισε παρεντερικές εγχύσεις ασκορβικού οξέος. Η έγχυση ασκορβικού ξεκίνησε με 15 γραμμάρια μία φορά την εβδομάδα και αυξήθηκε σε 60 γραμμάρια δύο φορές την εβδομάδα. Επίπεδα ασκορβικού στο πλάσμα πάνω από 200 mg / dL επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Η θεραπεία συνεχίστηκε και η ασθενής επιπλέον βιταμίνη Ε, συνένζυμο Q10, βιταμίνη C, β-καροτένιο, βιταμίνη Α και τα επίπεδα CA-125 ομαλοποιήθηκαν. Μετά τον πρώτο κύκλο της χημειοθεραπείας, ο ασθενής είχε υπολειμματική νόσο στην πύελο και έκανε ενδοφλέβια ασκορβικό οξυ. Τριάντα μήνες αργότερα, η ασθενής δεν είχε ενδείξεις επανεμφάνισης της νόσου και τα επίπεδα CA-125 παρέμειναν φυσιολογικά.


Αρκετές κλινικές μελέτες εξέτασαν την επίδραση της βιταμίνης C στην ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο

Σε δόσεις έως 710 mg / kg / ημέρα οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ναυτία, οίδημα, ξηροστομία η ξηροδερμία, νεφρολιθίαση και υποκαλιαιμία, σε συγκεντρώσεις στο πλάσμα ασκορβικού 3.8 mM. Συνιστάται η έναρξη της αγωγής με μία χαμηλή δόση και  αργή «στάγδην» έγχυση (προσοχή σε ανεπάρκεια της γλυκόζης-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης). Τα επίπεδα G6PD πρέπει να αξιολογουνται πριν από την έναρξη της θεραπείας. Η θεραπεία αντενδείκνυται σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οίδημα, ασκίτη, χρόνια αιμοκάθαρση, ασυνήθιστη υπερφόρτωση σιδήρου, και ανεπαρκή ενυδάτωση ή ανουρία.

IVC-Protocol-Vitamin-C-Research-Riordan-Clinic-Cancers-Treated-Dilution-Osmolarity

Table 1: Recommended Dilution and Osmolarity

IVC-Protocol-Vitamin-C-Research-Riordan-Clinic-Cancers-Treated-Asorbic-Acid-Treatment

Οι αρχικές τρεις εγχύσεις παρακολουθoύνται με τα επίπεδα στο πλάσμα της βιταμίνης C (~ 20 mM η 350- 400 mg / dL). Δεν υπάρχει αυξημένη τοξικότητα για την ενδοφλέβια έγχυση βιταμίνης C στο πλάσμα έως και 780 mg / dL. Επίπεδα κάτω από 100 mg / dL συσχετίζονται με υψηλότερο επίπεδα οξειδωτικού στρες και κατά πάσα πιθανότητα από την υψηλότερη επιβάρυνση του όγκου και λοίμωξη ή μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής καπνίζει.

Μετά τις τρεις πρώτες ενδοφλέβιες δόσεις, ο ασθενής μπορεί να προγραμματιστεί για να συνεχίσει μια δόση 25 ή 50 γραμμαρίων δύο φορές την εβδομάδα. Εάν δεν επιτευχθεί το θεραπευτικό εύρος των 350-400 mg / dL, βιταμίνη C χορηγείται ενδοφλέβια σε δόση 50 γραμμάρια. Εάν επιτευχθεί η θεραπευτική τιμή, ο ασθενής συνεχίζει τα 50 γραμμάρια δύο φορές την εβδομάδα μέχρι να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα. Εάν δεν επιτευχθεί ακόμη το θεραπευτικό εύρος, η δοσολογία αυξάνεται σε 75 γραμμάρια βιταμίνης C ανά έγχυση για τέσσερις εγχύσεις και αν ο ασθενής συνεχίζει να έχει υπο-θεραπευτικό εύρος, η δοσολογία αυξάνεται  στο επίπεδο 100 γραμμαρίων. Εάν μετά από τέσσερις εγχύσεις η  δοσολογία παραμένει υπο-θεραπευτική, ο ασθενής μπορεί να έχει μια κρυφή λοίμωξη, μπορεί να καπνίζει κρυφά, ή μπορεί να έχει  πρόοδο όγκου και συνεχίζεται η συχνότητα 100 γραμμαρίων έως τρεις φορές ανά εβδομάδα. Υψηλότερες δόσεις έγχυσης πέρα ​​των 100 γραμμαρίων δεν συνιστώνται χωρίς  δοκιμή ωσμωτικότητας πριν και μετά τις εγχύσεις.

Τα παιδιά, και οι παχύσαρκοι ασθενείς χρειάζονται ειδική δοσολογία (λιγότερο απο 25 γραμμάρια βιταμίνη C φορές την εβδομάδα για να διατηρηθεί το θεραπευτικό εύρος σε παιδιά, ενώ οι παχύσαρκοι ασθενείς απαιτούν 100 γραμμάρια εγχύσεις 3 φορές εβδομάδα.

Η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο χρειάζονται 50 γραμμάρια 3 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσουν τα θεραπευτικά επίπεδα στο πλάσμα. Όλοι οι ασθενείς με επίτευξη του θεραπευτικού εύρους θα πρέπει να εξακολουθούν να παρακολουθούνται κάθε μήνα για τα επίπεδα στο πλάσμα μετά την ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C. Θα πρέπει να παίρνετε και από το στόμα τουλάχιστον 4 γραμμάρια βιταμίνης C την ημέρα, ειδικά για τις ημέρες κατά τις οποίες δεν γίνονται εγχύσεις. Το από το στόμα άλφα λιποϊκό οξύ, επίσης συνιστάται, όπως και η βιταμίνη Κ3 500-1000 μgr/ημέρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η βιταμίνη C μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια με ενδοφλέβια έγχυση σε μέγιστες δόσεις των εκατό γραμμαρίων ή λιγότερο, υπό τον όρο ότι λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα. Σε αυτές τις δόσεις, οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα ασκορβικου μπορεί να υπερβαίνουν τα 20 mM.

Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη για την παροχή ενδοφλέβιας βιταμiνης C σε ασθενείς με καρκίνο.

Σε υψηλές συγκεντρώσεις, το ασκορβικό οξύ είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα και είναι ένας αναστολέας της αγγειογένεσης.

Διαβάστε, επίσης,

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου 

Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C

www.emedi.gr

Επιμέλεια 
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου. Το αιθέριο έλαιο ελιχρύσου υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, την υγεία του ήπατος και την υγεία του μεταβολισμού. Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου Τα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ