Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΠώς τα μωρά επηρεάζουν τον εγκέφαλο της μητέρας

Πώς τα μωρά επηρεάζουν τον εγκέφαλο της μητέρας

Τα εμβρυϊκά κύτταρα διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό της μητέρας

 

Μια μητέρα μπορεί κυριολεκτικά να έχει τα παιδιά της στο μυαλό της ανά πάσα στιγμή.

Κύτταρα από τα έμβρυα μεταναστεύουν μέσα στους εγκεφάλους των μητέρων τους, και μπορεί να μείνουν εκεί μια ζωή!

Ο δεσμός μητέρας-μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η ισχυρότερη δυνατή ανθρώπινη επαφή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια μητέρα είναι τόσο συνδεδεμένη σωματικά και ψυχολογικά με το παιδί της και αισθάνεται ότι το μωρό της εξαρτάται για τα πάντα από αυτή, για τη διατροφή, τη ροή του αίματος και για τη ζεστασιά. Αλλά το μωρό παρέχει, επίσης, κύτταρα στη μητέρα. 

Πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μητέρες και έμβρυα συχνά ανταλλάσσουν κύτταρα που μπορεί να επιβιώσουν στο σώμα για χρόνια, ένα φαινόμενο γνωστό ως μικροχιμαιρισμός. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα μπορούν  ακόμη και να μεταναστεύουν στους εγκεφάλους των μητέρων. 

Η εμβρυομητρική μεταφορά πιθανότατα συμβαίνει σε όλες τις εγκυμοσύνες και στους ανθρώπους τα εμβρυϊκά κύτταρα μπορεί να παραμείνουν για δεκαετίες ή για όλη τη ζωή. Τα εμβρυϊκά κύτταρα με το μικροχιμαιρισμό βρίσκονται σε διάφορους μητρικούς ιστούς και όργανα, όπως του αίματος, του μυελού των οστών, το δέρμα και το ήπαρ, αλλά και στον εγκέφαλο. Τα εμβρυϊκά κύτταρα φαίνεται επίσης να στοχεύουν τοποθεσίες τραυματισμού. Ο εμβρυομητρικός μικροχιμαιρισμός μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την ανοσολογική κατάσταση των γυναικών, επηρεάζοντας την αυτοανοσία και την ανοχή σε μεταμοσχεύσεις.

Ένα εμβρυϊκό κύτταρο μικροχιμαιρικό από μια εγκυμοσύνη αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, και εν μέρει ανήκει στη μητέρα, δεδομένου ότι το έμβρυο είναι γενετικά πανομοιότυπο με το μισό της μητέρας, αλλά εν μέρει και αλλογενές, λόγω της γενετικής συμβολής του πατέρα. Αυτό μπορεί εκλεκτικά να υποχρεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι σε εγρήγορση για τα κύτταρα που είναι παρόμοια, αλλά με κάποιες γενετικές διαφορές.

Τα καρκινικά κύτταρα τα οποία προκύπτουν λόγω γενετικών μεταλλάξεων είναι ακριβώς τέτοια κύτταρα, και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα κύτταρα μπορούν μικροχιμαιρικά να  διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανακόψει την ανάπτυξη των όγκων. Πολλά περισσότερα κύτταρα μικροχιμαιρικά βρίσκονται στο αίμα των υγιών γυναικών σε σύγκριση με εκείνες με καρκίνο του μαστού, για παράδειγμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μικροχιμαιρικά κύτταρα να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού όγκων.

Σε άλλες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του οργανισμού, προκαλώντας σημαντικές βλάβες. Ο μικροχιμαιρισμός είναι πιο συχνός σε ασθενείς που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από ό, τι στα υγιή αδέλφια τους, υποδεικνύοντας ότι τα χιμαιρικά κύτταρα μπορεί να έχουν επιβλαβή ρόλο σε αυτή τη νόσο, σαν  αυτοάνοση επίθεση.

Οι ερευνητές αναλύοντας τους εγκεφάλους 59 γυναικών που είχαν πεθάνει στην ηλικία μεταξύ των 32 και 101, έψαξαν για σημεία ανδρικού DNA από τους γιους, διότι το DNA το θηλυκό θα ήταν πιο δύσκολο να διακριθεί από τα γονίδια της μητέρας.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών – 37 – 59 ετών- βρέθηκαν να έχουν ίχνη του αρσενικού Υ χρωμοσώματος σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου τους. Η επίδραση αυτή ήταν προφανώς μακράς διαρκείας: Το πιο ηλικιωμένο  θηλυκό, στο οποίο ανιχνεύτηκε αρσενικό εμβρυϊκό DNA ήταν 94 ετών.

Στο έμβρυο, βρήκαμε ότι υπάρχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα του οποίου η δουλειά είναι να διδάξει το έμβρυο να είναι ανεκτικό στη μητέρα του και τα δικά της όργανα. Μετά τη γέννηση, ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα προκύπτει από διαφορετικά βλαστικά κύτταρα που έχει σαν ρόλο την καταπολέμηση ξένων κυττάρων.

Το αμυντικό σύστημα του εγκεφάλου γνωστό ως αιματοεγκεφαλικός φραγμός συγκρατεί πολλά φάρμακα και μικρόβια στην κυκλοφορία του αίματος από την είσοδό τους στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι γιατροί έχουν βρει ότι το εμπόδιο αυτό γίνεται πιο διαπερατό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και αυτό μπορεί να εξηγήσει το πώς αυτά τα εμβρυϊκά κύτταρα μεταναστεύουν στον εγκέφαλο της μητέρας τους.  

Υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες του μικροχιμαιρισμού στον εγκέφαλο για έναν αριθμό διαφορετικών ασθενειών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως τα εκφυλιστικά νοσήματα και ο καρκίνος.

Αυτό είναι ένα αναπτυσσόμενο νέα πεδίο έρευνας με τεράστιες δυνατότητες  και για τις πρακτικές εφαρμογές. Αλλά είναι, επίσης, μια υπενθύμιση της αλληλεξάρτησης μας.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Διαβάστε, επίσης,

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας γυναίκας όταν γεννάει αγόρι;

Η γυναίκα δίνει ζωή

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες;

Πρωτοβουλία για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου

Αιματοεγκεφαλικός φραγμός

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ