Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην δημόσια υγεία
Τρεις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα θα γίνει
α) πλήρης καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία,
β) θα περιγραφούν αναλυτικές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές για κάθε κατηγορία υλικού και
γ) θα υπάρξει διαμόρφωση ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, ο οποίος θα είναι συν πλην 10% στην τιμή των χωρών της Ε.Ε.
Πρόκειται για την «μεγάλη θεσμική επανάσταση» σχετικά με το κύκλωμα της προμήθειας των νοσοκομείων με στόχο «όταν φύγουμε, γιατί κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι είμαστε περαστικοί, πρέπει να μείνει ένα κάστρο που οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα μπορεί να το εκπορθήσει».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι για την υγεία δίνονται «5,5 δις ευρώ κάθε χρόνο. Στο παρελθόν είχε φτάσει και τα 15 δις και οι προκάτοχοί μας επέλεξαν να κάνουν οριζόντιες περικοπές, όμως δεν ακούμπησαν ούτε μία τρίχα από το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνεχίζει να γλεντά και σήμερα».
Ανέφερε πολλά παραδείγματα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
Είπε ότι το ΕΚΑΒ διαθέτει το καλύτερο συνεργείο αυτοκινήτων, αλλά πληρώνει 6.500 ευρώ το χρόνο για ανταλλακτικά. «Ούτε Λαμποργκίνι και Μπέντλεϊ να είχαμε», σχολίασε.
Ακόμη είπε ότι πληρώνουμε 5 φορές ακριβότερα τη σίτιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία χωρίς να είναι υψηλής ποιότητας, οι δαπάνες για γυαλιά αυξήθηκαν από 40 στα 47 εκατ., ενώ τα σωληνάκια κολοστομίας εκτοξεύθηκαν και φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε 120.000 ασθενείς, τους περισσότερους στην Ευρώπη.
«Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης», είπε ο Π. Πολάκης, είναι «να σταθεροποιήσουμε το σύστημα υγείας που κινδυνεύει με μπλακ άουτ. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ για να εφοδιάζεται το σύστημα με φάρμακα και αντιδραστήρια». Εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα το ΕΣΥ δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ γίνονται και κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ για να πληρώσει», καθώς θα δοθεί για οφειλές 1,2 δις από την δόση του δανείου.
«Το σύστημα χρειάζεται άμεση και μαζική αιμοδοσία από προσωπικό» και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον διορισμό μόνιμων γιατρών από παλαιότερες προκηρύξεις που περιμένουν. Συγκεκριμένα προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ 1.990 άτομα για νοσηλευτικό προσωπικό, τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν 2.400 θέσεις (οι 600 γιατρών), ενώ ολοκληρώνεται η πρόσληψη 500 επικουρικών γιατρών. Ο Π. Πολάκης ανακοίνωσε ότι «θα δοθεί πολιτική λύση» στο θέμα των επικουρικών γιατρών που ολοκληρώνουν την θητεία τους.
Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν άμεσοι διορισμοί και αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων και ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλος του Δεκέμβρη.
Για την πάταξη της γραφειοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν αρμοδιότητες στις ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία. «Είναι μία πολυδαίδαλη, δυσκίνητη γραφειοκρατία. Γιατί η μετακίνηση ενός γιατρού σε νοσοκομείο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας χρειάζεται καμιά τριανταριά υπογραφές;», αναρωτήθηκε.
Η EMEDI του εύχεται καλή επιτυχία.
Ο Υπουργός Παύλος Πολάκης είναι αποφασισμένος, άξιος και πολύ ικανός και θα καταφέρει όσα δεν κατάφεραν όλοι οι προκάτοχοί του μέχρι σήμερα!!!
www.emedi.gr