Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΧρήσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο μητρικό γάλα

Χρήσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο μητρικό γάλα

Για όσες θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους με μητρικό γάλα

Ο θηλασμός θεωρείται η ιδανική μέθοδος σίτισης των υγιών βρεφών κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής.

Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό παράγεται το πύαρ (πρωτόγαλα), το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και λακτόζη. Το πύαρ έχει θερμιδική αξία, αλλά η κύρια προσφορά του σχετίζεται με την ανοσία και την ωρίμανση.

Οι πρωτότοκες παρουσιάζουν, συνήθως, διόγκωση των μαστών, συνήθως, την 3η ημέρα μετά τον τοκετό και οι μαστοί γίνονται σκληροί και επώδυνοι, οι θηλές δεν προέχουν και ανεβαίνει και η θερμοκρασία. Σε αυτή τη φάση πρέπει να αυξηθεί η ροή του γάλακτος. Αν η διόγκωση των μαστών είναι μεγάλη, η ακαμψία της θηλαίας άλω μπορεί να εμποδίσει τη σύλληψή της από το νεογνό. Η προσοχή στη σωστή σύλληψη της θηλής από το νεογνό και η έκθλιψη του γάλακτος με το χέρι υποβοηθούν την παροχέτευσή του.

Η όρεξη του μωρού αυξάνει την 10η ημέρα ζωής του και αυξάνουν έτσι και οι απαιτήσεις για θηλασμό. Η αύξηση της πρόσληψης διεγείρει την παραγωγή μεγαλύτερου όγκου γάλακτος. 

Δείκτης επαρκούς πρόσληψης γάλακτος είναι η κατάσταση ενυδάτωσης του νεογνού. Το νεογνό με καλή ενυδάτωση ουρεί 6-8 φορές την ημέρα και με κάθε ούρηση η πάνα πρέπει να διαβρέχεται καλά.

Η αρχική απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη στα νεογνά που θηλάζουν σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονται με τεχνητό γάλα, αλλά στο τέλος της 2ης εβδομάδας το παιδί πρέπει να έχει ανακτήσει το βάρος που είχε κατά τη γέννηση.

Η διάρκεια του θηλασμού είναι από 5-15 λεπτά ανάλογα με την παραγωγή γάλακτος και τον τρόπο σύλληψης της θηλής. Το 80% της συνολικής ποσότητας του γάλακτος προσλαμβάνεται τα πρώτα 4 λεπτά του θηλασμού. Ο όγκος του γάλακτος αυξάνει ταχέως κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά παράγουν 750 ml γάλα την ημέρα και αυτό το επίπεδο παραγωγής μπορεί να διατηρηθεί για 6 μήνες. Όταν θα προστεθούν στερεές τροφές στη διατροφή του βρέφους ο όγκος γάλακτος θα ελαττωθεί.

Η συχνότητα των κενώσεων των υγιών βρεφών που θηλάζουν κυμαίνεται από μια μετά από κάθε θηλασμό μέχρι 1 κάθε εβδομάδα. Τα κόπρανα είναι ασχημάτιστα, κίτρινα, καστανά ή πράσινα και έχουν κοκκώδη εμφάνιση.

Τα νεογνά που θηλάζουν παρουσιάζουν συχνότερα υπερχολυρερυθριναιμία από αυτά που τρέφονται με τεχνητό γάλα. Κατά τις 3 πρώτες ημέρες ζωής των θηλαζόντων νεογνών η συχνότητα σίτισης είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τη συγκέντρωση χολερυθρίνης του ορού. Αν η συγκέντρωση της χολερυθρίνης αυξηθεί πολύ ο θηλασμός πρέπει να αντικατασταθεί προσωρινά ή μόνιμα με τη χορήγηση τεχνητού γάλακτος, το οποίο αναστέλλει την περαιτέρω αύξηση της συγκέντρωσης χολερυθρίνης. Η προσωρινή διακοπή του θηλασμού για 24-72 ώρες έχει διαγνωστική αξία προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ικτέρου από μητρικό γάλα. Μετά την επανέναρξη του θηλασμού συχνά παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση της χολερυθρίνης του ορού που μπορεί να επιμείνει για μερικές εβδομάδες. 

Όταν εφαρμόζεται η προσωρινή σίτιση με τεχνητό γάλα η παραγωγή του μητρικού μπορεί να διατηρηθεί με έκθλιψη με το χέρι ή με θήλαστρο.

Ανάγκη συμπληρωματικής χορήγησης τροποποιημένου γάλακτος  δημιουργούν οι δυσχέρειες σίτισης και η ανεπαρκης γαλουχία. Όταν χορηγείται ξένο γάλα σε βρέφη πρέπει να είναι τροποποιημένο και να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Εναλλακτικά η εργαζόμενη μητέρα μπορεί να εκθλίβει το γάλα και να το διατηρεί στην κατάψυξη για να το δώσουν στο μωρό άλλα άτομα. Η αύξηση του θηλασμού τα Σαββατοκύριακα είναι επαρκής για να διατηρηθεί η ποσότητα του γάλακτος σε μητέρες που εργάζονται εκτός σπιτιού.

Μετά την ηλικία 4 μηνών μπορούν να προστεθούν στη δίαιτα του βρέφους στερεές τροφές. Μετά την ηλικία των 6 μηνών τα παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά δεν παίρνουν επαρκείς πρωτεϊνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και θερμίδες.

Αν μια θηλάζουσα κάνει πυρετό, ρίγος και κακουχία μπορεί να έχει μαστίτιδα. Απαιτείται συχνή και πλήρης κένωση μαστού. Ο θηλασμός δεν πρέπει να διακόπτεται, γιατί η μαστίτιδα δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στο βρέφος. Αν όμως η μαστίτιδα δεν αντιμετωπισθεί θα εξελιχθεί σε απόστημα και πρέπει να διακόπτεται τότε ο θηλασμός. Η έκθλιψη γάλακτος από τον πάσχοντα μαστό πρέπει να συνεχισθεί αλλά το γάλα το πετάτε.

Ο θηλασμός αντενδείκνυται σε ενεργό φυματίωση, σύφιλη AIDS, τυφοειδή πυρετό, ερυθρά, παρωτίτιδα, λοίμωξη από CMV, η ερπητική λοίμωξη. Σε φυματίωση και σύφιλη μόλις ξεκινήσει η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει και ο θηλασμός.

Η μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να καπνίζει, να παίρνει φάρμακα και να πίνει καφέ. Αν η μητέρα παίρνει αντιθυρεοειδικά φάρμακα λόγω θυρεοτοξίκωσης πρέπει να παρακολουθείται και η θυρεοειδική λειτουργία του βρέφους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του βλεννογόνου Immunology, έδειξε ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα, το οποίο παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα για τα νεογέννητα και χρησιμεύει επίσης ως δεξαμενή για βιομόρια που βοηθούν στις λοιμώξεις, μειώνουν τη φλεγμονή, καταπολεμούν τον πόνο και επουλώνουν τις πληγές.

Το μητρικό γάλα παρέχει κρίσιμες θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτική προστασία.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της διάρροιας, γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά τη βρεφική ηλικία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει ενάντια στην μετέπειτα ανάπτυξη αλλεργιών, διαβήτη τύπου 1, σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων ασθενειών.

Οι ολιγοσακχαρίτες του ανθρώπινου γάλακτος, παράγουν βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που τροφοδοτούν τον ευεργετικό μικροβιακό πληθυσμό στο έντερο του βρέφους, τα οποία δεν υπάρχουν στα τεχνητά γάλατα.

Ένα από τα προβλήματα με τα τεχνητά γάλατα  είναι ότι δεν περιέχουν DHA, χοληστερόλη, λιπάση, Lactoferin,  λυσοζύμες, ζωντανά λευκά αιμοσφαίρια, κλπ.

Διαβάστε, επίσης,

Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο στο μαστό

Αντλίες μαστού για σίτιση

Η διατροφή και η άσκηση κατά τον θηλασμό

Η διαμάχη για τον θηλασμό

Ο ρόλος του στηθόδεσμου στην πτώση μαστών

Δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη

Συμβουλές για τους γονείς των διδύμων

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό

Άσκηση και θηλασμός

Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ