Καρκίνος στομάχου
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Ο καρκίνος στομάχου στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μειωθεί κατά 75% σε αντίθεση με τον γαστροοισοφαγικό καρκίνο που η επίπτωσή του έχει αυξηθεί.
Ο καρκίνος στομάχου, βέβαια εξακολουθεί να είναι συχνός σε περιοχές όπου οι συνθήκες αποθήκευσης των τροφών και η ποιότητα του νερού είναι κακές.
Ο γαστρικός καρκίνος είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα υγείας στην Ιαπωνία και γι΄αυτό εκεί γίνεται προσπάθεια με τον προσυμπτωματικό έλεγχο να γίνει διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Η πρόγνωση του καρκίνου του στομάχου στην Ιαπωνία είναι πολύ καλή γιατί έχουν αναπτυχθεί νέες χειρουργικές τεχνικές.
Ο καρκίνος στομάχου έχει τη μικρότερη συχνότητα στο Δυτικό κόσμο σε εκείνους που είναι στην υψηλή κοινωνικοοικονομική τάξη.
Το περιβάλλον έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του γαστρικού καρκίνου. Ο γαστρικός καρκίνος επηρεάζεται από διατροφικούς κοινωνικοοικονομικούς και ιατρικούς παράγοντες, κυρίως, και δεν είναι κληρονομικός, συνήθως.
Ο καρκίνος στομάχου έχει τη διπλάσια συχνότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες είναι πιο συχνός στους μαύρους από ότι στους λευκούς και αυξάνει από την ηλικία των 50 ετών.
Τα ποσοστά θνησιμότητας από γαστρικό καρκίνο έχουν ελαττωθεί στους λευκούς άντρες και γενικά η θνησιμότητα έχει πτωτική πορεία.
Η παχυσαρκία, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος και η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη είναι αιτίες γαστρικού καρκίνου.
Η ασπιρίνη και άλλα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη σχετίζονται με ελαττωμένο κίνδυνο για καρκίνο της γαστροοισοφαγικής συμβολής.
Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στομάχου είναι διατροφικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη πρόσληψη αλατιού και νιτρικών αλάτων, μια δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνες Α και C, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καπνιστών ή συντηρημένων τροφίμων, η έλλειψη ψύξης των τροφίμων και η κακή ποιότητα του νερού.
Η επαγγελματική έκθεση στο καουτσούκ και στον άνθρακα αυξάνει τον κίνδυνο, επίσης.
Το κάπνισμα, η λοίμωξη από Helicobacter pylori, η λοίμωξη από Ebstein – Barr, η έκθεση σε ακτινοβολία και το προηγούμενο χειρουργείο για καλόηθες έλκος, ενοχοποιούνται, επίσης.
Οι γενετικοί παράγοντες που ευθύνονται είναι η ομάδα αίματος Α, η κακοήθης αναιμία, το κληρονομικό ιστορικό για γαστρικό καρκίνο, το κληρονομικό μη πολυποειδές σύνδρομο του καρκίνου του κόλου (HNPCC) και το σύνδρομο Li-Fraumeni.
Οι προκαρκινωματώδεις καταστάσεις για τον καρκίνο του στομάχου είναι οι αδενωματώδεις γαστρικοί πολύποδες, η δυσπλασία, η χρόνια ατροφική γαστρίτιδα και η εντερική μεταπλασία.
Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι υπεύθυνη για γαστρικό καρκίνο του απομακρυσμένου τμήματος. Αν και καρκίνος, συνήθως δεν αναπτύσσεται σε ασθενείς με μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο η θεραπεία του μειώνει τον κίνδυνο για γαστρικό καρκίνο, ιδίως σε ασθενείς με πεπτικό έλκος.
Τα συχνότερα συμπτώματα του γαστρικού καρκίνου είναι η αιμορραγία, η αιματέμεση, ο πόνος, η ανορεξία και η δυσπεψία.
Η νόσος διαγιγνώσκεται με ενδοσκόπηση και αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Είναι πολύ δύσκολη η διαφορική διάγνωση καλοήθους και κακοήθους επεξεργασίας.
Απαιτείται εκτός από την ιστολογική εξέταση και μοριακό προφίλ όγκου.
Σε χώρες όπως η Ιαπωνία γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος.
Η σταδιοποίηση απαιτεί ακτινογραφίες και άλλους απεικονιστικούς ελέγχους για έλεγχο της δυνατότητας χειρουργικής εξαίρεσης και για τυχόν μεταστάσεις.
Διαβάστε, επίσης,
Σταδιοποίηση καρκίνου στομάχου
Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι πολύ καλός για την ανάδειξη καρκίνων της γαστροοισοφαγικής συμβολής.
Η απόλυτη θεραπεία του γαστρικού καρκίνου είναι η χειρουργική εξαίρεση.
Εκτός και αν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η χειρουργική διερεύνηση και αφαίρεση είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία.
Επιλέξτε έναν καλό χειρουργό!
Στην Ασία γίνεται D2 χειρουργική εξαίρεση με λεπτομερή αφαίρεση όλων των περιοχικών λεμφαδένων, ενώ στην Αμερική γίνεται D1 χειρουργική εξαίρεση με αφαίρεση μόνο των περιγαστρικών λεμφαδένων. Η D2 χειρουργική εξαίρεση δίνει καλύτερα αποτελέσματα,αλλά πιστεύεται ότι η διαφορά έχει σχέση με τη διαφορετική φυσική ιστορία της νόσου στην Ασία και την Αμερική και όχι στο είδος της χειρουργικής εξαίρεσης.
Οι ασθενείς με εξαιρέσιμη χειρουργική νόσο έχουν μεγάλες πιθανότητες να θεραπευθούν με το χειρουργείο μόνο, αν ο χειρουργός είναι έμπειρος (80% των ασθενών με πρώιμο καρκίνο στομάχου δεν έχουν νόσο στους λεμφαδένες).
Για ασθενείς με νόσο σταδίου ΙΙΙ, όμως η 5ετής επιβίωση είναι 25%.
Πολλοί επιλέγουν να κάνουν μετεγχειρητική χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία δεν έχει όφελος.
Άλλοι κάνουν συνδυασμένη χημειοακτινοθεραπεία (5-FU) με 20% όφελος στην επιβίωση.
Άλλοι κάνουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία για να μικρύνει ο όγκος και οι περιοχικοί λεμφαδένες, αλλά δεν υπάρχει όφελος στην επιβίωση.
Άλλοι χρησιμοποιούν επιπλέον ανθρακυκλίνες και πλατίνη και χρησιμοποιούν πιο στοχευμένη ακτινοθεραπεία.
Σε προχωρημένη νόσο η θεραπεία είναι ανακουφιστική και δεν υπάρχει όφελος στην επιβίωση από τη θεραπεία, γι΄αυτό πολλοί προτείνουν να μην γίνεται θεραπεία.
Άλλοι κάνουν fluoropyrimidines, anthracyclines, παράγοντες πλατίνας, paclitaxel, irrinotecan, gemcitabine και άλλα είτε σε συνδυασμό είτε ως μονοθεραπεία.
Η χειρουργική εξαίρεση σε προχωρημένη νόσο δε φαίνεται να βοηθά όπως στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ακτινοθεραπεία γίνεται μόνο για έλεγχο συμπτωμάτων, αλλά δεν υπάρχει κανένα όφελος.
Σε όλες τις περιπτώσεις το μοριακό προφίλ του όγκου θα βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής απόφασης.
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο στομάχου, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI
Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο στομάχου
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο στομάχου
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο στομάχου
Οι βιταμίνες για τον πεπτικό σωλήνα
Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο
Τα συμπληρώματα διατροφής για την αχλωρυδρία στομάχου
Σταδιοποίηση καρκίνου στομάχου
Η θεραπεία στον καρκίνο στομάχου
Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα