Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΧρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο παγκρέατος

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο παγκρέατος

Καρκίνος της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος είναι μεγάλο πρόβλημα υγείας και οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν σε ένα χρόνο μετά τη διάγνωση.

Η επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος παραμένει σταθερή.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι κατά κανόνα άγνωστοι. Υπάρχει μια συσχέτιση με το κάπνισμα, με την υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ αλλά είναι αμφιλεγόμενη η συσχέτιση αυτή.

Υπάρχει, επίσης συσχέτιση του καρκίνου του παγκρέατος και του διαβήτη, αν και ο διαβήτης είναι μια πρώιμη επιπλοκή του καρκίνου και όχι απαραίτητα προδιαθεσικός παράγοντας.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι προδιαθεσικός παράγοντας.

Υπάρχουν κληρονομικά σύνδρομα που συνδέονται με καρκίνο του παγκρέατος, αλλά οι ασθενείς που προσβάλλονται από αυτά είναι πολύ λίγοι. 

Δεν υπάρχει τρόπος για προσυμπτωματικό έλεγχο.

Τα συμπτώματα που συνδέονται με τον καρκίνο του παγκρέατος τη στιγμή της διάγνωσης είναι ο κοιλιακός πόνος και ο ίκτερος. Η νόσος δεν μπορεί να διαγνωσθεί για αρκετούς μήνες από την πρωτοεμφάνισή της. Η διάγνωση γίνεται με αξονική ή καλύτερα με μαγνητική τομογραφία. Όταν εξετάζονται ασθενείς με ενήλικο διαβήτη θα πρέπει να θεωρήσουν τον καρκίνο του παγκρέατος πιθανή διάγνωση. Οι πιο συχνές διαγνωστικές εξετάσεις είναι η αξονική, η μαγνητική, ο ενδοσκοπικός υπέρηχος και η ενδοσκοπική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP-Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography) και η μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP). Το PET είναι χρήσιμο για τη διαφοροδιάγνωση του καρκίνου από άλλες ανωμαλίες (καλύτερα να μη γίνεται).

Η θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου είναι χειρουργική και πρέπει να γίνεται από έμπειρο και καλό χειρουργό.

Για ασθενείς που οι όγκοι είναι εξαιρέσιμοι το χειρουργείο είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή. Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος και το PET θα βοηθήσουν να επιλεγούν οι ασθενείς που μπορεί να χειρουργηθούν.

Όμως, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ανεγχείρητη νόσο τη στιγμή της διάγνωσης, λόγω τοπικής προχωρημένης νόσου ή μεταστατικής νόσου.

Η πενταετής επιβίωση για ασθενείς που αφαίρεσαν τον όγκο είναι 5-25%.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία δε βοηθάνε σε καρκίνο του παγκρέατος και έχει πολύ μικρο όφελος επιβίωσης. Η προεγχειρητική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία δεν έχουν καθόλου όφελος στην επιβίωση.

Για ασθενείς με τοπικά προχωρημένη, μη εγχειρήσιμη νόσο οι ογκολόγοι συνιστούν χημειοακτινοθεραπεία με 5-FU, gemcitabine για ανακούφιση του πόνου και πρόληψη της γαστρικής απόφραξης και της απόφραξης των χοληφόρων.. Όφελος στην επιβίωση  δεν υπάρχει και άλλα ανακουφιστικά μέσα είναι η τοποθέτηση στεντ των χοληφόρων, η διεγχειρητική και εξωτερική ακτινοβολία και το μπλοκάρισμα των νεύρων του κοιλιακού άξονα.

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν πόνο, ανορεξία και απόφραξη. 

Σε ανεγχείρητη μεταστατική νόσο γίνεται ανακουφιστική και παρηγορητική θεραπεία. Μερικοί χρησιμοποιούν το 5-FU ή την gemcitabine χωρίς όφελος στην επιβίωση. Επίσης, άλλοι χρησιμοποιούν capecitabine, irinotecan, cisplatin, docetaxel αλλά χωρίς όφελος στην επιβίωση.

Απαιτείται μοριακό προφίλ του όγκου για εξατομικευμένη θεραπεία.

Απαιτούνται, νέες διαγνωστικές μέθοδοι για έγκαιρη διάγνωση, νέες χειρουργικές τεχνικές και νέοι παράγοντες για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.

Νέες θεραπευτικές στρατηγικές απαιτούνται και για τον καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με το μοριακό προφίλ του όγκου και με σεβασμό στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

Το PET-CT SCAN είναι σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

Πρώιμη διάγνωση καρκίνου με PET-CT

Ψευδοκύστη του παγκρέατος

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

 Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

Χολερυθρίνη αίματος

Τεστ για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος παγκρέατος

Ορμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

Λιραγλουτίδη

CA-50 καρκινικός δείκτης

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ